Gilevich Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Witam, od pewnego czasu mam problem z kołami i jestem już lekko zdezorientowany. W każdym razie, moje tylne koło jakiś czas temu zaczęło dziwnie stukać przy wyższych prędkościach, początkowo koło 30 km/h by potem pojawiać się przy coraz niższych prędkościach... Podejrzenie od razu padło na koło bo dźwięk dalej występował nawet przy braku ruchu napędu. Rowerek poszedł na przegląd i okazało się że był problem z konusami. Odnotowano jakiś czas spokoju ale problem wrócił, w serwisach nie potrafiono mi powiedzieć co to może być (miska olejowa?)i zważywszy na jakość i przebieg piasty (tania i ze sporym przebiegiem)doradzono wymianę. Jako że nowy rower jest w drodze każdy wydatek na stary jest ostatecznością. W związku z tym pożyczyłem używane koła od kumpla, dodam że nie miał żadnych problemów z nimi i jakie było moje zdziwienie kiedy historia powtórzyła się i przy 20 km/h znowu zaczęło coś stukać... oczywiście można uznać to za przypadek że jego koło popsuło się dopiero po 5 km w moim rowerze bo na pewno było sprawne ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. Czy macie pomysł co to może być jeśli nie mało prawdopodobna awaria piasty? Będę wdzięczny za każdą sugestie! Pozdrawiam!
putin2208 Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Możliwe że wyrobiły się bieżnie w piaście. Konusy i łożyska też. Oznacza to że piastę trzeba otworzyć i przeczyścić i podjąć decyzję co dalej. Możliwe że masz za mocno skręcone koła i łożysko pracuje ciężej i stąd ten dźwięk. Pozdrawiam
Gilevich Napisano 7 Września 2008 Autor Napisano 7 Września 2008 Normalnie to by mi wystarczyło, pytanie czemu dwa różne koła, z czego jedno na pewno było dobre mają taki sam problem... przypadek czy może to być coś jeszcze?
putin2208 Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 A może to coś innego? Napęd? Proponuje rozebrać i sprawdzić co w trawie piszczy:D
Gilevich Napisano 7 Września 2008 Autor Napisano 7 Września 2008 Przy braku pedałowania dźwięk nadal jest więc raczej nie ale chyba rzeczywiście trzeba to wszystko dokładnie przepatrzeć....
ender Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 Normalnie to by mi wystarczyło, pytanie czemu dwa różne koła, z czego jedno na pewno było dobre mają taki sam problem... przypadek czy może to być coś jeszcze? a sam je przykrecales? lub sa na szybkozamykacz? trzeba tak przykrecic kolo aby sie swobodnie krecilo przy jak najmniejszym luzie
Gilevich Napisano 7 Września 2008 Autor Napisano 7 Września 2008 Tak są na szybkozamykacz, pokombinuje jutro i zobaczymy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.