Skocz do zawartości

[rower] kupić (co) czy składać do 12-13 tys pln

LUKI79

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ jest to specjalistyczny sprzet , przeznaczony do konkretnej dyscypiny zawody XC . To nie są hamulce które są do wszystkiego :)

Kupujac Marte trzeba byc swiadomym do czego bedzie słuzył rower .

Hamulcem wszechstronnym z kolekcji Magury jest Louisa , w wersji 10thannversary , jest w kolorze białym , zacisk oraz korpus klamki , z tarczą 180 mm pród i tył . Wyglada super :)

Ponieważ jest to specjalistyczny sprzet , przeznaczony do konkretnej dyscypiny zawody XC . To nie są hamulce które są do wszystkiego :)

Kupujac Marte trzeba byc swiadomym do czego bedzie słuzył rower .

Hamulcem wszechstronnym z kolekcji Magury jest Louisa , w wersji 10thannversary , jest w kolorze białym , zacisk oraz korpus klamki , z tarczą 180 mm pród i tył . Wyglada super :)

no ok tylko po co kupowac cos co przy cenie jak pol krolestwa sprawuje sie bidnie i warunkowo? za te pieniadze kupię topowego avida czy formule ktore to bedą pracowaly poslusznie, sprawnie, bezniespodziankowo i wyjątkowo skutecznie. magura zapomina ze czasy jej liderowania na rynku hamulcow bezpowrotnie sie skonczyly. za te pieniądze ja przynajmniej wymagam czegos wiecej niz ladnego kolorku.

troche mnie dziwi/bawi takie podejscie - to ma byc raczej zakup bezkompromisowy, czyli tez satysfakcjonujący. jazda na rowerze szczegolnie w sytuacjach trudniejszych jest w znacznym stopniu "intuicyjna" a ja mam myslec czego mi nie wolno zrobic bo sprzet mi stanie okoniem?

czasy hamulcow zerojedynkowych byly 10 lat temu. :D

Tak aby zobrazowac co producenci maja do powiedzenia w temacie (top models):

cannondale - Avid Juicy Ultimate

specialized - Magura Marta SL

scott - Formula F1 carbon

trek - shimano xtr

No to milej zabawy przy wyborze brakeow :D (zycze kazdemu takiego problemu)

Dodam tylko ze ujezdzam xtr od ponad 2.5 roku i nigdy ten zestaw mnie nie zawiodl. Oprocz standartowego, czasami ocierania klockow o tarcze (tak to juz xtr maja do siebie, nawet nowe!!!!) no problem!. Trudno mi cos mowic o innych zestawach, nie mialem okazji testowac. Moze tu mamy do czynienia z z sytuacja ze co uzyutkownik to rozna opinia. I zawsze znajdziesz cos negatywnego na 'dany temat'. Chyba najrozsadniesze bedzie wybrac cos co zbiera najmniej negatywnych opinii.

pozdrawiam

no to moje porównanie :D

xtr:

- nieergonomiczna dzwignia o wąskiej powierzchni

- słaba siła hamowania w porównaniu do avidów juicy 7 i formuli oro k24 (mimo wiekszych tarcz niz oba wymienione)

- podatność na warunki pogodowe

- bardzo sztywne tarcze dobrze eliminujace wszelkie dzwieki przy hamowaniu

- jak na topowy model hamulca - cięzkie

formula oro k24

- bardzo wygodna, dobrze dopasowana do palców dźwignia hamulcowa

- nieodczuwalna roznica w sile hamowania miedzy wiekszymi i mniejszymi zestawami tarcz

- duza i dobrze dozowalna sila hamowania

- regulacja wartosci skoku dzwigni o małym ale bardzo efektywnym zakresie regulacji

- bardzo dobra zywotnosc klocków hamulcowych. no i pierwszy raz zuzylem rownomiernie komplet na przodzie i tyle.

- klocki wersja podstawowa - dobra jakość - efetywnosc hamowania i zywotnosc.

- nie współpracują z kazdymi tarczami - np accent blade. potykowane jest to ząbkowaną krawędzią tarczy. (szarpanie)

- jak na podstawowy model - lekkie.

- prawie niezauwazalna podatnosc na skoki temperatury

super wielkie dzięki za oceny producentów hampli, ale dzięki temu nie wiem co teraz wziąć :D każdy hamulec ma swoje plusy i minusy!

na chwilę obecną to wybrana jest ramka (duratec), xtr, amor (sid lub reba), koła hmm tu nie wiem cały czas miały być slr, ale jak ja waże 80kg hmm nie wiem (chyba, że zejdę parę kg w dół :) )

jak ktoś ma jakiś pomysł na hample proszę o jakąś propozycję!

thx

napisze, co mysle ... wydaje mi sie, ze za malo wiesz nt rowerow, zeby pchac sie w tak powazne wydatki...zauwazylem, ze co ktos zaproponuje, to od razu podlapujesz, latwo Cie przekonac = nie masz sprecyzowanych wytycznych, proponuje najpierw pojezdzic na roznych ramach, kierownicach itp (jazdy testowe/rowery znajomych) i dopiero z jakimis wnioskami zabierac sie za skladanie...

moze lepiej kupic pewniaki typu reba(smiem twierdzic, ze nowy sid szybciej padnie)+reszta niepewnych komponentow nizszej klasy i stopniowa modernizacje poparta wlasnymi uwagami, bo kupic np kola za 3tys, ktore okaza sie niedostatecznie sztywne (przednie kolo w slr zaplatane na sloneczko) chyba mija sie z celem

hyhy, zaraz mnie zlinczuja ^^

linczować cię ? nie. ale gdybys przeczytal wstęp do tematu to widzialbys ze jego zalożyciel uzywa roweru na calkiem fajnych komponentach i chce miec obecnie cos lepszego.

co do orientacji w temacie: ja tez mimo ze jezdze juz sporo lat obawialem sie lekkich kól czy innych części "na limicie". doświadczenie mam jednak poza tym chyba calkiem spore i orientuje sie czego bym chcial a czego nie.

chyba sam srednio jestes w temacie - slr'y nie są zaplecione w słoneczko, zaplot od strony tarczy jest klasyczny krzyzowy.

zdecydowanie co do hampli propnuje formule oro puro. bardzo lekkie, dzialanie w kazdym punkcie dla mnie w pelni satysfakcjonujace (tak jak pisalem wczesniej), do tego cos w sam raz dla wielbicieli rzeczy efektownych (a autor tematu bierze to rowniez pod uwage): zbrojone przewody, tytanowe sruby, karbonowe klamki

nabial, po to jest forum, żeby pytać,

chyba to też było ideą założenia tego forum.

na początku tematu napisałem co mam i co chcę mieć.

obecny rowerek leci na części (dla przypomnienia ramka gf tassajara, mx pro eta, osprzęt xt, hope mono mini) a chcę coś lepszego!

mam budżet na nowy rower i chcę, żeby był dobry i dobrze wyglądał.

stąd moje pytania i jeśli ktoś podrzuci coś dobrego, to czemu mam tego nie kupić,

dlatego pytam, pytam i jeszcze raz pytam a odpowiadającym wielkie dzięki :(

dzięki Was złożę super rower!

harry peek

a hope może być, to tylko mini, ale jest ok.

Ja uzywam M4, nie sa jakies rewelacyjne, jezdzilem na lepszych ale swietnie wygladaja :rolleyes: A mini Pro powalaja dizajnem, po prostu genialne :)

A co masz, do ramy Duratec ???

Nic nie mam.

Cieszylby mnie kolejny uzytkownik Titusa :)

Przy takim budzecie spokojnie sie juz mozna pokusic o tytanowa ramke, a jest to nieczesto spotykany widok na imprezach rowerowych, 'zywy' tytan wyglada pieknie :)

taki maly off topic

wspomniales ze masz obawy co do slr przy twojej wadze 80kg, ja waze ok 90 i jezdze na sl juz 3 sezon (nie oszczedzam poprostu jade), oprocz standartowego rozkrecania i czyszczenia piast + wymiana lozysk z tylu, to te kola (o ile sie nie myle material i konstrukcja taka sama jak sl) powinny byc najmniesjszym problemem jesli chodzi o wytrzymalosc

taki maly off topic

wspomniales ze masz obawy co do slr przy twojej wadze 80kg, ja waze ok 90 i jezdze na sl juz 3 sezon (nie oszczedzam poprostu jade), oprocz standartowego rozkrecania i czyszczenia piast + wymiana lozysk z tylu, to te kola (o ile sie nie myle material i konstrukcja taka sama jak sl) powinny byc najmniesjszym problemem jesli chodzi o wytrzymalosc

dla mnie to żaden OT :(

dzięki za info!

Moim zdaniem jesteś za ciężki na tak lajtową ramę. Nawet jeśli będziesz przeważnie śmigał po boczny, asfaltowych drogach, to szkoda takiego roweru na nasze dziury. Kup sobie coś solidnego i daj spokój z tą manią lekkości.

Ja bym sie bał, że złamie sobie kark na czyms takim :)

Pewnie troche przesadzam, ale w tym roku miałem dwa poważne wypadki na biku i jestem przewrażliwiony na punkcie niezawodności sprzętu i jego solidnej budowy. Chociaż z drugiej strony wiem co to pasja i człowiek czasem zupełnie oddaje sie jej nie licząc się z kosztami. Zawsze to lepiej wydac kase na rower niz na alkohol i panienki... to nie ulega wątpliwości.

Też mam kase i też kocham rowery, ale nie przekraczam granicy zdrowego rozsądku...jak na razie. Na olimpiadzie nie planuje startować :)

jak ta rama o ktora pytales ma sie do spec s-works m5 alu, na takiej jezdze (pytam bo nie mam pojecia) ale jak to jest rowniez lajtowa rama to kupuj i sie ciesz, ja to robie od prawie 3 lat a zapewniam cie ze nie jezdze, cytujac 'po boczny, asfaltowych drogach'

erich masz racje przesadzasz, co to znaczy 'na czyms takim' albo 'zdrowy rozsadek'???? ale juz z tym alkoholem, panienkami i olimpiada to dales czadu na maxa ;)

pozdrawiam

Gdybym ja miał składać ht za takie pieniądze, to na pewno nie kupiłbym wycieniowanej aluminiowej puszki od Pepików. Tysiąc razy wolał bym zainwestować w tytan, albo ewentualnie cro-mo, np od Orlowskiego. Do tego jakiś fajny amor, może Pace albo nowy Sid, kółka raczej składane, DT, Hope, CK, można wybrzydzać. Miałem już fabrycznie zaplatane koła, dziękuję, wolę klasyczne 32 szprychy. Do tego rurki Thomson/Syntace/Easton i osprzęt XTR. Jeśli dobrze pokombinować, to powinieneś się zmieścić w 13tys. A jeśli nie, to zrezygnowałbym z XTR'a na rzecz XT. Różnica niewielka, z czasem i tak będziesz wymieniał. A ramę i amor będziesz użytkował kilka lat.

Niczym nie poparte "rewelacje" zanim coś walniesz najpierw się zastanów :down: , super wycieniowane to były ramy Scott 980 gr , od kiedy to rama o wadze 1380 gr. jest super wycieniowana ??? , i może przytoczysz chociaz jedną negatywną opinię o tej ramie ;)

Napisałem, że jest "wycieniowana". Czyżby nie była? Moim zdaniem rama ważąca 1380g jest puszką i to raczej cienką. Taka rama straci swoje właściwości po 2-3 sezonach jazdy - stanie się mniej sztywna i bardziej podatna na pęknięcia. A tytan będzie długowieczny. To tak jak z zakupem samochodu - masz 100tys i możesz kupić wypasioną Kię, albo trochę słabiej wyposażone Audi, Subaru albo BMW. Ja wolę to drugie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...