blues Napisano 6 Września 2008 Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Od jakiegoś czasu przymierzam sie do kupna roweru MTB. Zwiedziłem dużo sklepów rowerowych, siedzę w internecie i mam coraz większy mętlik. Do tej pory jeździłem na crossie i trochę na kolarzówce ale chciałbym spróbować w trudniejszym terenie może nawet w przyszłym roku pojeździć w maratonach. ostatnio wpadły mi w oko takie rowerki: 1. Ghost SE 5000 - za 2459 zł - http://www.secesja.pl/do/item/SE5000_2008/SE5000DISC 2. Haibike Jack - 2090 zł - http://www.haibike.de/index.shtml?hai_jack jest jeszcze: 3. Radon ZR Team 5.0 - http://bike-center.nazwa.pl/sklep/product_...roducts_id=1444 Podkreślę że mam ok. 2000 zł i każde przekroczenie budżetu będzie bardzo "bolesne". Dlatego pytanie czy warto dołożyć do Ghosta czy Haibike spokojnie da radę i będzie można go rozbudować w przyszłości. słyszałem że rama ghosta przewyższa tą z Haibike o głowę i dlatego warto dopłacić. Jeszcze jedno górna rura nie może być za krótka bo mam krótkie nogi a za to rozbudowany i długi korpus Ostatnio mierzyłem Ghosta rozmiar 44 (17,5) i rama była na styk (do samych jajek) przy moich 173 cm. dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Września 2008 Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Jeszcze jedno górna rura nie może być za krótka bo mam krótkie nogi a za to rozbudowany i długi korpus Ostatnio mierzyłem Ghosta rozmiar 44 (17,5) i rama była na styk No to Radon 18" npewno odpada (krótki w porównaniu z Ghost i Hai, oraz wysoki), Hai 45 cm. - 17,7" ma taką samą długość jak Ghost , którego rama wcale nie jest znacznie lepsza niż Hai. Jeszcze można spytac tego gościa (przedstawiciel Pells) , rama Pells Razzer ma przy 17" taką samą długość jak Ghost czy Hai przy 17,5". http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=433247066 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszku Napisano 6 Września 2008 Udostępnij Napisano 6 Września 2008 heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Września 2008 Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Jeszcze jedna uwaga - Ghost wydawał się wysoki - ponieważ ma założony wysoki amortyzator (co podnosi ramę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blues Napisano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Dziś idę przymierzać rowerki i nadal nie jestem pewien, który wybrać. Rozmawiałem z kolegami, którzy jeżdżą na maratonach i rower to ich prawdziwa pasja i też niewiele mi pomogli. Jeden był mocno za ghostem i śmiał się co to za firma Haibike a drugi był za haibikem. Oczywiście decyzje podejmę sam. Jeśli ramy są podobne w jakości to wezmę chyba haibike. Nie wiem jaką różnicę dają inne kąty stosowane w tych ramach. Hai Jack (70 i 73) Ghost (71 - 73,5) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszku Napisano 8 Września 2008 Udostępnij Napisano 8 Września 2008 blues dziwnego masz kolege jesli smieszy go sama nazwa hai i nie wysunal normalnych argumentow przeciw tej marce ps pochwal sie cos wybral Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Września 2008 Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Kąty - teoretycznie Ghost powinien być trochę zwrotniejszy , ale z takim amortyzatorem (bardzo wysokim) jaki ma zamontowany - różnicy nie będzie. Plusem tego amora z Ghosta jest to, że ma sprężynę powietrzną i można go dokładnie ustawić pod swoją wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blues Napisano 10 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Wybrałem rower - Ghost SE 5000. Mam nadzieję, że będzie mi służył długo i dobrze. Na razie przejechałem niewiele kilometrów (pierwszy dzień) więc nie mogę zbyt dużo o nim powiedzieć. Pierwsze wrażenia - super ! jak będzie dalej szczególnie w trudnym terenie- to się okaże. Dzięki za wasze porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blues Napisano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2008 testuję codziennie mój rowerek i nie oszczędzam go. Las, górki, strome zjazdy do tego dziurawy wrocław, itd. Do tej pory wszystko gra. Zastanawiam się tylko jak obniżyć troszkę kierownicę - jest za wysoka. No i koniecznie spd. Inne słabsze elementy - jak sie rozklekoczą albo rozsypią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Września 2008 Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Zastanawiam się tylko jak obniżyć troszkę kierownicę - jest za wysoka. Jeśli pod mostkiem sa podkładki - przełozyć nad mostek , obrócić mostek na minus, jak nie pomoże - założyć prostą kierownicę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blues Napisano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2008 dzięki za poradę ! są dwie podkładki - jutro przekładam, mostek też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszku Napisano 21 Września 2008 Udostępnij Napisano 21 Września 2008 blues w ktorym sklepie kupiles swego ghosta?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blues Napisano 21 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2008 rower kupiłem w Sport-Profit na ul. Reymonta 5A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszku Napisano 22 Września 2008 Udostępnij Napisano 22 Września 2008 czyli tam gdzie ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 napisz recenzje widelca, pewnie sporo osob sie ucieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszku Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 uchmanek jesli o mnie chodzi nie zrobie tego gdyz jest to moj pierszy rower z amorem, nie mam zadnego odniesienia czy porownania moge tylko napisac, ze dziala. komfort jazdy jest na pewno o wiele lepszy niz na sztywnym widelcu (szybsza jazda po nierownosciach, nadgarstki tez mniej bola) skok 80 mm poki co w zupelnosci styka, blokada skoku w manetce to rowniez przydatny gazdzet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blues Napisano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2008 W moim Ghoscie amor (RST First Air wersja bez blokady w manetce - blokadę ma First AIR-RL) ma 100 mm skoku. Coś więcej będę mógł napisać jak więcej pojeżdżę (na razie dopiero ok. 200 km na tym rowerku) i sprawdzę go w "porządnych" warunkach. Choć już jeździłem po lesie, w górkach, po błocie to chcę jeszcze mu dać w kość. Jedyne co mogę powiedzieć teraz to, że różnica pomiędzy tym a moim poprzednim amortyzatorem (też RST ale 80 mm) z crossa jest ogromna - do tej pory sprawuje się b.dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.