Chmielu Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Witam Niedawno kupiłem rower Kross lvl A2 z amortyzatorem Rock Shox Dart 2 z regulacją. Problem w tym, że te pokrętło do regulacji nie chce się kręcić (oczywiście próbowałem kręcić w obie strony). Gdy pociągnąłem je troche mocniej to ruszylo o 1/3 obrotu i dalej nic. Tu nasuwa się moje pytanie: Czy to jakaś wada fabryczna, czy moja nieumiejętność? Czy przed przystąpieniem do kręcenia trzeba to jakoś odblokować? W instrukcji niewiele na ten temat znalazłem... Pozdrowienia!
Quattro Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Mówisz o tym pokrętle na którym jest + i - ? Jeśli tak, to u mnie, w 3 też chodzi bardzo ciężko. Trzeba naprawdę mocno kręcić, ale obrotów powinno robić ~15 czy nawet więcej.
Chmielu Napisano 6 Września 2008 Autor Napisano 6 Września 2008 Mówisz o tym pokrętle na którym jest + i - ?Jeśli tak, to u mnie, w 3 też chodzi bardzo ciężko. Trzeba naprawdę mocno kręcić, ale obrotów powinno robić ~15 czy nawet więcej. Tak, właśnie o te. Mocno to pojęcie względne. Wydaje mi się, że dosyć mocno pociagnąłem, a to właściwie się nie przekręciło, tylko przeskoczyło. Dalej boje się ciągnąć, ponieważ jeszcze coś popsuje.
Quattro Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 Jak przekręcę kilka obrotów to zaczynają palce boleć Ale jak ty to ciągniesz ? Chyba, że tak mówisz na kręcenie tym.
Chmielu Napisano 6 Września 2008 Autor Napisano 6 Września 2008 Ale jak ty to ciągniesz ? Ciągne w sensie kręcenia. Pokrętło wydaje się być zablokowane. Po tym jak przeskoczylo o te 1/3 obrotu, zapierałem się, aż mi palce z tego plastikowego uchwytu objeżdżały i nic nie ruszyło. Pokręciłem w drugą stronę z równie wielkim wysiłkiem i wróciło o 1/3 obrotu do pozycji wyjściowej. Dodam, że ogólnie amortyzator działa prawidłowo.
Mod Team bogus Napisano 7 Września 2008 Mod Team Napisano 7 Września 2008 W moim Judy też chodzi ciężko. A może jak ci coś przeskoczyło to przeciągnąłeś pokrętło?
Chmielu Napisano 7 Września 2008 Autor Napisano 7 Września 2008 Mam nadzieje, że nie. Na samym początku próbowałem kręcić w obie strony, aby tego uniknąć. Pokrętło przeksoczyło w stronę "-", po czym z powrotem odskoczyło w stronę "+" (po moim pokręceniu). Nic więcej nie udało mi się z tym zrobić. Jutro z rana pojade do serwisu, moze oni coś wymyślą.
Chmielu Napisano 10 Września 2008 Autor Napisano 10 Września 2008 Niestety jest to wada fabryczna. Mam nadzieje, iż serwis Krossa naprawi mi to w ramach gwarancji, a jak nie to reklamacja... Pozdrowienia!
dzarek Napisano 11 Września 2008 Napisano 11 Września 2008 napisz co wskórałeś, bo u mnie jest tak samo
xformx Napisano 11 Września 2008 Napisano 11 Września 2008 Witaj, niestety wygląda na to, że "ten typ tak ma". Ja posiadam Dart 3 w krosie i na początku bez kombinerek się nie obeszło - inaczej nie dało się tego przekręcić - pokręciłem w jedną i drugą stronę kilkanaście razy i jest zdecydowanie lepiej po prostu się rozruszało. Inna sprawa, że amortyzator jest bardzo twardy i pod bikera o wadze mniejszej niz 80 kg raczej nie polecam.
Chmielu Napisano 14 Września 2008 Autor Napisano 14 Września 2008 Ja ważę 100 kg i na "domyślnym" ustawieniu (którego nie mogę wyregulować) mam SAG~15%, więc jest nieco twardawy. Kombinerkami nie chcę próbować, bo jeszcze jak coś pęknie to mi reklamacji nie uznają... Byłem w serwisie Krossa w Suwałkach. Niestety, okazało się, że mi tego nie naprawią, jedynie mogą zareklamować (nie mają podobno narzędzi). Ponowię próbę za jakiś czas w Białymstoku. Gdy czegoś się dowiem, na pewno napiszę.
Chmielu Napisano 24 Września 2008 Autor Napisano 24 Września 2008 Witam ponownie! Białostockie serwisy Krossa umyły ręce odsyłając mnie do innych serwisów (jako że nie kupiłem roweru w ich sklepie). W końcu pojechałem do autoryzowanego serwisu Rock Shox na ul. Sienkiewicza w Białymstoku ("Sprint"), gdzie spotkało mnie miłe zaskoczenie. Po krótkim kazaniu o tym, że to nie ich zadanie a serwisów Krossa, wzieli się do pracy i po 5 s regulacja działała płynnie, a nawet ustawili wszystko pod moją wagę. Ponadto zrobili szybki przegląd roweru i dali kilka wskazówek. Wszystko to zrobili za darmo. Bardzo miła obsługa. Polecam dla wszystkich Białostoczan! PS. Na pytanie o to co było nie tak z regulacją usłyszałem odpowiedz: "czary mary".
Sel Napisano 25 Września 2008 Napisano 25 Września 2008 To pokretlo rozumiem od regulacji naprezenia wstepnego ? Zle mogl byc wkrecony korek (ten od regulacji ;P), wystarczylo psiknac moze jakims smarem w gwint ktory sie wkreca i utwardza sprezyna..
Chmielu Napisano 25 Września 2008 Autor Napisano 25 Września 2008 Tak, to te. Nie widziałem, co robili ponieważ serwis mieli na zapleczu. W serwisie Krossa zasugerowali, że to ja popsułem za mocno zakręcając i nie mogę tego teraz odkręcić...
Sel Napisano 25 Września 2008 Napisano 25 Września 2008 To widze mechanicy pierwsza klasa, jak mozna za mocno zakrecic korek ? W koncu pusci jak go sie bedzie odkrecac i powinien dzialac normalnie.
mrsparrow Napisano 23 Maja 2009 Napisano 23 Maja 2009 Mam RS Dart3 i dopiero kombinerki pomogły przekręcić regulator. Ale amor jest twardy - na gościa minimum 75-80kg.
Mod Team bogus Napisano 23 Maja 2009 Mod Team Napisano 23 Maja 2009 Raz również z pomocą przyszły mi kombinerki. A twardy jest jak to każdy Dart, czyli standard.
lospablos Napisano 24 Czerwca 2009 Napisano 24 Czerwca 2009 podepnę się pod temat ja mam Darta 2 i też ciężko chodzi, ale kombinerki dają radę ;] mam pytanie takie, czy gdy przekręcam to pokrętło na plus to ustawiam go na działanie miękksze czy twardsze? pzdr!
Kafarek555 Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 Mam to samo Kross A4, przejechane na nim jakieś 350 km od nowości. Palcami nie idzie tego kręcić...będzie trzeba udać się do serwisu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.