Snake20 Napisano 5 Września 2008 Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Kolejny problem..., tym razem nie jest to moja robota, kaseta i piasta są nowe zakładane przez serwis. Przy mocniejszym nacisku na pedały pojawiają się stuki w okolicach kasety na 100%. Sprawdzałem ręcznie, że kaseta ma luz (max. 1mm). Wszystkie te dźwięki strasznie irytują. Co w tej sytuacji należy robić? Z góry dziękuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 5 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Zdejmij kasetę i wyczyść bębenek, zmontuj. Chociaż wydaje mi się, że to jest albo coś w bębenku, albo łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snake20 Napisano 5 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Dodam jeszcze to, że stuki najprawdopodobniej pojawiły się po umyciu roweru, tzn. nie jestem na 100% pewien czy nie było tak wcześniej ale czy może to być bezpośrednia przyczyna?. Używałem co prawda na te elementy bieżącej wody do mycia, ale bez żadnego mocnego ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 5 Września 2008 Udostępnij Napisano 5 Września 2008 To że kaseta ma mały luz to chyba normalka. Mam z tyłu piastę Deore i bębenek ma mały luz. Oglądałem dużo droższe i lepsze piasty i było to samo. Tyle moich obserwacji... Moje zdanie jest takie, że jeżeli piasta jest nowa a Ty nie myłeś roweru myjką ciśnieniową, tylko pochlapałeś go gąbką czy czymś w tym stylu to raczej bębenek jest cały i babranie się w nim raczej nie ma sensu. Mój rower po kontakcie z wodą reaguje podobnie, pojawiają się bardzo głośne stuki, trzeszczenia w okolicy kasety. Winny jest łańcuch... u mnie wystarczy go przetrzeć szmatką i przesmarować i znowu panuje cisza. Jeżeli po umyciu nie nasmarowałeś łańcucha to może jest to jakieś wyjście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snake20 Napisano 5 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2008 tzn. jeżeli chodzi o łańcuch to raczej nie został dobrze umyty, nadal trzymają się na nim drobinki piasku jednakże w niedużych ilościach. Zastosowałem też smar niby specjalny do łańcuchów. http://allegro.pl/item428482890_smar_w_spr...mano_430ml.html Co ciekawe, mam wrażenie że to totalny niewypał, żadnych w nim właściwości smarujących. Przesmarowałem dokładnie cały łańcuch i ku mojemu zdziwieniu, cały napęd chodził 2x głośniej. Wszystko zaczęło chrobotać itd. Pewnie to wina pozostałości po piasku, ale nie do przesady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 5 Września 2008 Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Te smary "Shimano Workshop" są całkiem niezłe, tylko następnym razem do łańcucha kup sobie normalną oliwkę. Smar w sprayu jest moim zdaniem dosyć nieekonomiczny, dużo się go marnuje. Może poszukaj na forum czegoś o metodach smarowania łańcucha, jeśli nie masz za bardzo doświadczenia w temacie. Wyczyść dokładnie łańcuch i dopiero namsaruj. Potem odstaw na jakiś czas, przejedź kawałek i ewentualnie wytrzyj nadmiar smaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.