Skocz do zawartości

[amortyzator] Nixon - regulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

rower złożony (poza hamulcem przednim;) ) i nie mogłem się powstrzymać żeby chociaż na chwilkę nie wyjść na dwór i nie przetestować sprzętu. Do ramy dm funbike jest włożony Manitou Nixon Super Intrinsic Fork 145mm. Dotychczas miałem bliższy kontakt tylko z pseudo-amorem rst, który działął jak sztywny widelec prawie;) Podczas jazdy zdziwiła mnie "miękkość" amortyzatora - przy byle czym mocno się ugina. Utrudnienie: ważę ok.90kg;) Jaką mam możliwość "utwardzenia sprzętu? na amortyzatorze jest coś ala wentyl do jakiejś pompki (?) - wystarczy go "podpompować"? gdzie, jak za ile?

Pozdrawiam

Napisano

jak siadasz na rowerze powinien uginać się ok 20-35% zależy od upodobań. mi pasuje 30% i tak śmigam. moge praktycznie dobić amortyzator na miejscu, ale progresja na końcu jest na tyle duża, że w terenie nie dobija. nie masz sie co bać miekkiego amortyzatora. jak był by taki twardy jak rst, to po cóż by on był?

Napisano

no niby prawda;) fakt - to dla mnie nowość i może muszę się tylko przyzwyczaić. Nie zmienia to faktu, że przy checi podniesienia przedniego koła najpierw "zapadam się". Jedak to chyba kwestia techniki bardziej;)

Napisano

to chyba dosyc logiczne ze sie zapada - chcąc podniesc przednie kolo "nabierasz rozmachu" tym samym kompresując lekko widelec. poza tym on ma 145 mm ugiecia i jest powietrzny.

bardzo dziwi mnie ze tak (bez urazy) powiem - ignorancja wielu ludzi ktorzy nabywają nowy sprzet i od razu z niego korzystają bez jakiejkolwiek chocby minimalnej wiedzy na jego temat.

masz widelec z systemem intrinsic - czy wiesz o tym ze amortyzatory tzw platformowe manitou potrzebuja minimalnego cisnienia okreslonego przez producenta jakie jest potrzebne nie tyle do prawidlowego dzialania calego widelca jak przede wszystkim do nieuszkodzenia systemu platformy. a nabywajac widelec i nie wiedząc jak widze z twojego postu jak sie go reguluje mogles zwyczajnie go zniszczyc. mam wrazenie ze nie wiesz nawet ze jest to widelec powietrzny skoro pytasz jak go utwardzic i czy posiada jakis zawor. na chlopski rozum - skąd producent mogłby wiedziec ile wazy nabywca jego produktu w wersji powietrznej?

amor ten powinien miec dwa zawory: od komory sprezyny powietrznej i od komory patformy intrinsic. poza tym na goleni powinien byc opis w postaci naklejki jak ustawiac widelec. do tego potrzebna jest tez specjalna pompka pozwalajaca wbic do srodka wysokie cisnienie.

Napisano

przyznaję, za duzo nie czytalem na temat sprzętu - mam obecnie inne sprawy na głowie. Wiem, że jest to amortyzator powietrzny, wiem o systemie intrinsic, na zaworze powietrzym jest napis, że ma byc "50% of weight". Sprzętu praktycznie nie używałem - przejechałem 200m przed domem sprawdzić, czy jest dobrze zamontowany i tyle. Przed konkretnym używaniem sprzętu będę chciał go wyregulować. Moje pytanie, nieco bardziej już sprecyzowane, czy wystarczy przy użyciu odpowiedniej pompki dopompowac go i gdzie to mogę zrobić (na terenie krakowa).

Napisano

odpowiednia pompka znaczy sie wysokocisnieniowa do amortyzatorow. powinien miec takową kazdy sklep ktory oferuje markowe rowery od pułapu powiedzmy 2 tysiące bo w takich juz mozna spotkac widelec powietrzny. oczywiscie jesli sklep ma w ofercie widelce to mysle ze na (mało) upartego mogliby wyswiadczyc ci przysluge jesli nie posiadają pompki serwisowej i użyczyc takiej z zestawu z widelcem - bo pewnosci nie mam ale jest to prawie na pewno obowiazkowy dodatek do nowych widelcow powietrznych.

przy odrobini szczescia mozna tez sprobowac napompowac go dobrą pompką do opon - kiedys mialem takiego sks'a ktory na taki manewr pozwalał. manitou pracuje na stosunkowo nizszym cisnieniu niz np rock shox.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...