Bruce86 Napisano 4 Września 2008 Napisano 4 Września 2008 Co z tym Toruniem spytałby Tomasz Lis... Dzieje się tu cokolwiek? I nie chodzi mi o forum a o nasze piękne miasto. Przeglądam w sieci kalendarze i nie widzę żadnych wyścigów, czegokolwiek w Toruniu czy okolicach. Mamy klub kolarski, jesteśmy z niego dumni itd., ale co z tego jak dla nie-klubowiczów możliwości pościgania się nie ma, czy to po terenie czy po szosie. Z resztą co to za klub jak 14-15 latków odsyłają z kwitkiem gdy Ci chcą zacząć kolarską przygodę? I tu mi się nasuwa pytanie: czy nikt jeszcze nie wpadł na pomysł, nie poczuł potrzeby założenie jakiegoś amatorskiego stowarzyszenia, grupki? W necie znalazłem tylko info o jakimś stowarzyszeniu z dwoma sprzecznymi adresami: Toruńskie Towarzystwo Cyklistów ul. Biała 32. tel.: 0600 975 975, 0506 253 163 oraz ul. Kościuszki 49 b m. 25, tel. 056 6231348. Ale to CHYBA jakaś grupa mastersów. No chyba, że ja o czymś nie wiem i dzieje się w Toruniu coś fajnego
Fifi Napisano 4 Września 2008 Napisano 4 Września 2008 7 września w niedzielę odbędzie się KujawiaXC w Ostromecku.
Bruce86 Napisano 4 Września 2008 Autor Napisano 4 Września 2008 Ja wiem, że to bardzo blisko, ale ja che do cholery coś w pobliżu Torunia, który podobno słynie z tradycji kolarskich, a nie w pobliżu Bydgoszczy :/
Huhu Napisano 5 Września 2008 Napisano 5 Września 2008 Bo Toruń to niestety powiatowe miasto z wielkim uniwersytetem, które się robi coraz bardziej zapyziałe niestety. Co z tego, ze jest klub kolarski, jak oni się amatorką nie interesują. Osób jezdżących na rowerach nadających się choby na amatorski wyścig jest jak na lekarstwo. Toruń jest miastem zbyt biednym by była na tyle duża grupa osób by sie oplacalo dla niej wyscig organizowac. Terenów nadających się na wyścigi XC nie ma bo jest płasko jak stół. Nie piszcie mi, ze jest górka na skarpie, bo to nie górka, tylko zmarszczka. W takiej Gdyni gdzie by nie chciał jechac to ze 2 km podjazdu wychodzą. W sumie mozna by cos na Barbarce wykombinowac jedynie. A tak pozostaja miejscowosci pod Toruniem. Golub czy Ostromecko, byl tez duzy Maraton w Nowym Miescie Lubawskim. Na wyscig szosowy potrzebna jest duza przestrzen z duza iloscia bocznych drog, a Torun ma tak naprawde 6 wylotowek, z ktorych kazda jest droga krajowa. Jest droga na Unislaw ale, zaraz ogranicza ja Wisla ikrajowa 1 i Droga na Osiek, ktora po 25 km laczy sie z krajowa 10. Nikt drogi krajowej na wyscig lokalny nie udostepni.
yarodh Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 no to "kolega" Huhu błysnął ,że aż huhu!!! z tym czy Toruń jest zapyziały czy nie wogóle nie zamierzam polemizowac bo i po co? Twoja znajomość środowiska Mtb w Toruniu widzę jest marna!jest kilka osób regularnie jeżdżących sam znam około 10-15 z osób Torunia,które startują w xc i maratonach i nie są to leszcze -stają na podium i potrafią wygrać swoje kategorie wiekowe. Twoją znajomość specyfiki terenu potrzebnego do rozegrania xc oceniam na bliską zeru... jeśli skarpa wiślana jest tylko zmarszczką to po kiego grzyba piszesz o Barbarce tam jest depresja w porównaniu ze skarpą wiślaną...a uwierz mi jeżdżę sporo i teren znam. W historii toruńskiego mtb były rozgrywane regularnie cykkle zawodów własnie Na Skarpie i w lasku na Bema,ale pewnie nie brałeś udziału i nie masz o tym pojęcia...Przyjeżdżali ludzie nawet z Wawki,Poznania,Gdyni,Bydzi,Chełmna,Gniezna i kilku mniejszych miejscowości. Trasa na skarpie ma przewyższenie 100m na około 2,2km długości,proponuję Ci pojechać 10 okrążeń(co dałoby około 1000 m podjazdu na 22km dystansie) i zobaczymy twoje tętno i stan po tej zabawie. To że w tej chwili nikt nie organizuje XC w Toruniu decyduje to ,że nikomu po prostu się nie chce,a nie dlatego że nie ma terenów! W "regionie " mamy kilka wyścigów XC(Thule,Kujwiaxc) i maratonów a kalendarz jest zapchany i znalezienie wolnego miejsca na imprezę graniczy niemal z cudem. Jest TTC - ale oni głównie zajmują się szosą(choć kilka osób z tego Towarzystwa ściga się w maratonach Mtb i XC) Jest TSSA - jestem odpowiedzialny za "sekcję" XC/maraton - ,ale nie ma chętnych do organizacji i potrzeby jako takiej również nie widać .Jest kilka pomysłów i zobaczymy czy starczy chęci,siły i ludzi do organizacji czegokolwiek. Mam wrażenie ,że wylanie swoich żali jako to toruń jest do d... nie ma najmniejszego sensu i dla mnie Huhu wyszedłeś na totalnego ignoranta nieznającego tematu. Zapewniam Cię ,że jeśli odbędzie się tutaj wyścig Xc to możesz się zdizwic ile osób jeździ na rowerach i to całkiem nieźle a kiedy dołączą osoby z Chełmna,Bydgoszczy,Radomina,Lubicza i okolic to poziom mógłby być wysoki. Niestety jest tak ,że do organizacji podejmują się sami jeżdżący i wtedy nie biorą działu w zawodach więc takich zawodów po prostu nie ma...
Bruce86 Napisano 6 Września 2008 Autor Napisano 6 Września 2008 No to powiem, że troszkę mnie pocieszyłeś Mógłbyś trochę więcej napisać o TTC, bo nigdzie nie mogę znaleźć jakichkolwiek informacji o nich.
Huhu Napisano 6 Września 2008 Napisano 6 Września 2008 @Yaro Tak się akurat składa, ze jestem z Torunia i bardzo lubię to miasto. I robi się coraz większa dziurą niestety. Super jest przyjechac i poszwędac sie po knajpach, ale poza tym ma niewiele do zaoferowania tak naprawdę. Zreszta knajpy poza rokiem akademickim tez kiepsko przędą. Jak już pisałem Toruń to powiatowe miasto z wielkim uniwerkiem i uwierz mi, ze bardzo przykre jest dla mnie takie stwierdzenie, ale niestety jest prawdziwe. I nie zmienią tego żadne strefy ekonomiczne w Łysomicach, czy chore plany stworzenia metropolii z Bydgoszczą. Wiem, ze sa osoby jezdżące dużo mocno MTB, ale to jest garstka. Nie ma choby jednej takiej http://rowery.gda.pl/ grupy, zrzeszającej gdzie w zasadzie co weekend jest organizowany jakiś wypad. Nie katorzniczy ale turystyczny, terenowy w słusznym tempie. Bez tego rowerowanie w Toruniu nie ruszy. A co do trasy XC. Wiem, ze jest pętla interwałowa i wymaga specjalnego przygotowania, a amatorskie ściganie to maratony i tylko one przyciągną większą ilośc osób na start, bo tam moze pojechac kazdy nawet na skladaku. A taki to się jedynie da zrobi płaski w stylu Mazovii W okolicach Barbarki. I tylko to mialem na myśli. Co do górek, to nie wmówisz mi że takowe w Toruniu są, bo ich nie ma. Póki co Toruń lezy tam gdzie leży. Ja nie mówię o wielkich górach, ale o głupim podjeździe mającym jakies 3-4 km długości i ze 150-250 m przewyzszenia. Takiego w okolicach Torunia nie znajdziesz niestety, a na takich górkach to dopiero frajda z jazdy zaczyna. Bardzo doceniam to co robicie dla rowerów w Toruniu i wiem, że łatwo nie jest. Ale chocby głupia sprawa ze strona TSSA. Zapomnieliście opłacic domene i nie ma jej w necie od dłuzszego czasu. Nawet nie wiem co o tym myślec. @Bruce Co do TTC - dowiaduj się w sklepie Leśniewskiego na Kosynierów Kościuszkowskich.
emulov Napisano 7 Września 2008 Napisano 7 Września 2008 na www.rowerowytorun.com.pl tez mozna znaleźć kompanów na wyprawy. fakt faktem malo imprez rowerowych w toruniu. również chętnie pościgałbym się z amatorami na szosie. Najblizsza impreza malo wyscigowa to masa krytyczna 21 wrzesnia o 16.00. Pozdrawiam
rszturo Napisano 9 Września 2008 Napisano 9 Września 2008 Chłopaki co wy takie marudne? Bruce, byłeś w Ostromecku? Chyba nie, a trzeba było pojechać to może byś podpatrzył i w przyszłości sam jakieś zawody zorganizował np. na Skarpie albo w lasku na Bema. Czasami tam jeżdżę i przyznam, że można się zmęczyć. Huhu, nie możemy winić matki natury, że tak ukształtowała teren w Toruniu i nie ma podjazdów 3-4 km, takie rzeczy to tylko w Erze albo w górach. W Trójmieście pewnie znajdą się trochę dłuższe podjazdy ale to nadal nawet nie umywa się do chociażby Gór Świętokrzyskich. Chociaż wystarzczy nos wytknąc trochę z Torunia powiedzmy na północny wschód i znajdziesz tam dużo ciekawsze trasy niż na Barbarce. A jak chcecie wspólnie na wycieczki jeździć to przecież wystarczy rzucić temat na forum i pewnie się ktoś znajdzie chętny do wspólnej jazdy.
Huhu Napisano 9 Września 2008 Napisano 9 Września 2008 Ja nie winię matki natury. Wyjaśniam dlaczego w Toruniu i konkretnie w Toruniu, a nie w jego okolicach nie ma wyścigów rowerowych. Do górek daleko niema. Pojezierze Brodnickie i Iławskie to przecież rzut beretem. W trójmiescie też nie jest jakaś super rewelacja, ale mimo wszystko teren jest zdecydowanie bardziej urozmaicony. I zawodów rowerowych róznego typu jest całkiem sporo. Są nawet wyścigi organizowane przez parafie.
tymoon Napisano 10 Września 2008 Napisano 10 Września 2008 Chłopaki, kurcze to w końcu mi się rozjaśniło dlaczego nie ma w Toruniu górskich maratonów! Szkoda trochę, że nie ma "głupiego podjazdu mającego jakies 3-4 km długości", cały czas się łudziłem, że gdzieś w gęstwinach na Barbarce taki odkryję, i że uda się zorganizować jakiś maraton z głupim przewyższeniem ~3000m, a tu kicha. No trudno, dzięki Huhu za wyjaśnienie czemu się nie da. Goście od DH też się pewnie zmartwią jak przeczytają i się dowiedzą, że nie ma jednak 4km zjazdu ;/ Górki na Skarpie pod XC nadają się świetnie. Organizuj a nie marudź, ja przyjadę. Jakby z Torunia i okolic pozbierać chłopaków to byś się zdziwił ile masz osób na imprezie. Załatw dobre nagrody, to i z dalszych okolic pozjeżdżają lepsi zawodnicy pościgać się po zmarszczkach w zapyziałym Toruniu.
yarodh Napisano 10 Września 2008 Napisano 10 Września 2008 Huhu- o co CI tak naprawdę chodzi?chcesz ponarzekac ,że nic się nie dzieje czy ,że nie ma odpowiednich terenów? Jeśli tak wspierasz się stroną i terenami 3M - to proponuję przeprowadzkę... Niewiele jest miast w Polsce ,które nie leżą w górach i posiadaja konkretne górki(a takich z 3-4 km podjazdami nie znam chyba żadnego). Powtórze ,jeszcze raz to nie ukształtowanie terenu powoduje ,ze nie ma żadnych zawodów XC w Toruniu tylko brak chetnych do organizacji i sponsoringu(raczej to pierwsze) Xc mozna zorganizować na Skarpie - a trasa będzie bardzo ciężka ,Maraton?hmmm kolejny płaski maraton ?To chyba troche mija się z celem(to moja opinia ).Dookoła jest ich sporo- Gniezno,Golub,cała Mazovia,Elbląg ,Łódź,Poznań,Bratian. .Dawno temu był organizowany wyścig CC na wrzosach(jedna góreczka z przewyzszeniem 3-4m?) nikt nie narzekał bo sciganie sie liczyło. Mam dla Ciebie propozycję - zamiast narzekania(to potrafi prawie każdy) zacznij organizować zawody!TSSA jest otwarte na takie oferty - część papierkowej roboty załatwimy za Ciebie i pomozemy w organizacji!Czekam na propozycje... Co do strony -to ja mam nieco innne informacje dlaczego strona nie działa- zawinił człowiek i on juz w TSSA nie działa(szukamy chętnego specjalisty - wolontariusza ,który podejmie sie prowadzenia strony-piszcie na PW) Każdy z nas jest amatorem ,pasjonatem i woli pokręcic zamiast czas poświęcac na ślęczenie przed kompem taka prawda niestety. Może za kilka lat kiedy juz brzuchy będą wisiały,łydki będą miękkie a kolana strzelały zajmiemy sie tylko sprawą strony i tylko organizacji zawodów Jeśli ktoś chce znaleźć chętnych do wspólnych treningów czy wypadów to moze to zrobić poprzez TO forum lub RowerowyToruń.Nasza strona (TSSA) niestety czas jakiś jeszcze będzie nieczynna.Poza tym ,bikerzy MTB to według mnie trochę indywidualiści i nie bardzo lubia się "organizować" lub jeździć w peletonie. Na szosę "mastersi" umawiają się o ile pamietam w soboty i niedziele pod Tor-Torem około 10.00 (do potwierdzenia u Janka Leśniewskiego) Panowie był wyścig XC w Ostromecku(35km od Torunia) dlaczego Was nie było?Nie było transportu?Jest forum... Uważam ,że nie jest tak tragicznie jak to przedstawiasz Huhu. Do zoba na trasie lub zawodach...
Bruce86 Napisano 10 Września 2008 Autor Napisano 10 Września 2008 Chłopaki - spokojnie Myśl, że Huhu po prostu dobitnie odpowiada na moje pytania, a nie marudzi. Temat założyłem trochę celowo. A to żeby trochę rozeznać się w sprawie, żeby zobaczyć jaki będzie odzew i żeby zobaczyć czy są jacyś ludzie chętni do jazdy. rszturo, w Ostromecku nie byłem, ale byłem za to w Golubiu, oczywiście jako widz, gdyż pierwsze zawody jeszcze przede mną. Szkoda właśnie, że nie ma zawodów gdzieś bliżej, żebym mógł na spokojnie przeżyć swój pierwszy raz i zobaczyć czy mnie to kręci. Bez zbytniego martwienia się o transport, o kłopoty ze sprzętem, na pełnym luzie A o spotkaniach przed Tor-Torem dowiedziałem się dziś od kolegi z pracy, który jeździ z tą ekipą regularnie. Kiedyś pewien kolarz na spotkany na trasie mi opowiadał o tych spotkaniach ale nie wiedziałem, że jest to tak zorganizowana grupka
amtbs Napisano 22 Kwietnia 2009 Napisano 22 Kwietnia 2009 witam, w nawiązaniu do dyskusji, chciałbym się zapytać, gdzie w Toruniu są jakieś imprezy rowerowe dla dzieciaków? Mam siostrzenicę w tym mieście, nieźle sobie radzi na rowerku i chciałbym ją jakoś rozwinąć w tym kierunku.
Fifi Napisano 1 Sierpnia 2009 Napisano 1 Sierpnia 2009 Ja aktualnie jestem w TrŃ, możemy się jakoś ustawić.
Flash3M Napisano 1 Sierpnia 2009 Napisano 1 Sierpnia 2009 Golubska Starówka - 22 sierpnia, gdyby nie ślub koleżanki to na pewno bym się pojawił. Już kolejna edycja mi ucieka
slaweksie Napisano 6 Sierpnia 2009 Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam Toruńskich Braci rowerowych, w nadchodzącą sobotę chcemy najechać Wasze piękne miasto. Głupio bedzie dojechać do centrum i powiedzieć "to co wracamy" Może jakiś toruński biker nas obwiezie po Toruniu i pokaże ciekawe miejsca ?? Z Bydzi wyjeżdzamy około 10-11 tak więc w Toruniu będziemy około 13-14 Jeśli ktoś nas będzie chciał przejąc w Toruniu to proszę o kontakt na priva celem wymieniania się nr tel slawek
ulvgar Napisano 9 Sierpnia 2011 Napisano 9 Sierpnia 2011 Trasa na skarpie ma przewyższenie 100m na około 2,2km długości,proponuję Ci pojechać 10 okrążeń(co dałoby około 1000 m podjazdu na 22km dystansie) i zobaczymy twoje tętno i stan po tej zabawie. Mógłby ktoś tę wypowiedź rozwinąć?
yarodh Napisano 17 Października 2011 Napisano 17 Października 2011 Mógłby ktoś tę wypowiedź rozwinąć? Jest oznaczona trasa do XC petla ma własnie około 3km i przewyższenie na tym odcinku ok.100m(wskazanie z Polara) .Trafisz na nią dojeżdżając do kortów tenisowych od strony Wawy i szlakiem czarnym (o ile pamietam) od strony centrum.Znaki to biały kwadrat z czerwonym bikerem. Żadko zaglądam na to forum ,wiec sorki ze tak póxno odpowiadam.
ulvgar Napisano 18 Października 2011 Napisano 18 Października 2011 Dzięki, postaram się znaleźć białe znaki widziałem że są ale nie wiedziałem że to jakieś konkretne oznaczenie szlaku.
ulvgar Napisano 19 Grudnia 2011 Napisano 19 Grudnia 2011 Trochę się pogubiłem na tej trasie, mam wrażenie że dwa zjazdy prowadzą w jedno miejsce a jak się jedzie od strony toru to w pewnym momencie całkiem oznaczenie znika.
Sagitt77 Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Hej, czy ktoś z Torunia mógłby pożyczyć na kilka dni numer 3/2012 BikeBoard? W zamian oferuję numery MR z lat 2011-2012.
Iven Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Hej, czy ktoś z Torunia mógłby pożyczyć na kilka dni numer 3/2012 BikeBoard? W zamian oferuję numery MR z lat 2011-2012. Z pożyczeniem może być kłopot , ale kilka dni temu widziałem ten numer w sklepie rowerowym u p. Leśniewskiego na Kosynierów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.