ambi Napisano 2 Września 2008 Udostępnij Napisano 2 Września 2008 hej, Muszę wymienić obecną korbę (środkowa tarcza jest strasznie zjechana). Obecnie posiadam jakiś wynalazek shimano: FC-MC08 ( http://beta.mini.pw.edu.pl/~ambroziaka/DSC01361.JPG ). Rower to merida kalahari 590sx z 2003. Przeglądałem allegro i natrafiłem na aukcje: http://allegro.pl/item430749106_korba_shim...erwis_880g.html Obecna korba ma koronki o wymiarach 42/32/22, nie będzie się to kłócić? Przypuszczam, że suport będzie pasować jesli chodzi o długość, zarówno w tej korbie z aukcji jak i mojej widać na najmniejszej tarczy podobne "wgłębienie". Początkowo zastanawiałem się nad czymś lepszym, tzn alivio (30zł więcej), ale choć trochę jeżdżę to jednak nie zawodowo i chyba nie ma po co przepłacać. Następna wymiana korby to pewnie za kolejne 5lat. Co o tym myślicie? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 3 Września 2008 Udostępnij Napisano 3 Września 2008 ja mam fc m151 na suporcie 122mm wiec tez taki potrzebujesz z iloscia zebow nie powinno byc problemow, a twoja korba nie wyglada na zajechana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ambi Napisano 3 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2008 ja mam fc m151 na suporcie 122mm wiec tez taki potrzebujesz z iloscia zebow nie powinno byc problemow, a twoja korba nie wyglada na zajechana Czy rama nie ma żadnego wpływu na długość użytego suportu? Gdy mocno przyspieszam na nierównościach, łańcuch potrafi "strzelić" (a ja przy okazji nieźle sie wywalić). To chyba wina kiepskiej już tarczy, nieprawdaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 4 Września 2008 Udostępnij Napisano 4 Września 2008 To wgłębienie, ten system mocowania, nazywa się "na kwadrat", może Ci się przydać ta informacja. Co do ilości zebów, praktycznie masz tutaj sporą dowolność. Korbą którą wybrałeś ma na największym blacie ma taką samą ilość zębów, co stary zestaw, więc wszystko powinno się zmieścić. Rama ma, że się tak wyrażę, zasadnicze znaczenie przy wymianie suportu. Jeżeli byłby za krótki, mógłyś np. uderzać korbą o ramę, albo linia łańcucha mogła by być zła itd. ale z tego co wyczytałem, nie zmieniasz suportu, więc nie masz sie co martwić. Nie rozumiem o co chodziło @enderowi, kiedy pisał że też potrzebujesz suport na 122. Jeżeli łańcuch strzela, to może być kilka innych przyczyn. Niekoniecznie zjechana korba. Jeżeli przez 5 lat nie wymieniałeś łańcucha i kasety, nikt nie zaglądał do wolnobiegu to korba była by ostatnią rzeczą o jaką bym się martwił. Jeżeli nie ruszałeś łańcucha i kasety przez 5 lat. To wymień najpierw te elementy (albo cały napęd za jednym zamachem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ambi Napisano 4 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Chodziło mi o inne wglębienie..taką swojego rodzaju "miseczke". W lepszych korbach (np. Alivio) najmniejsza tarcza jest prosta - tu nie. To, że sam system jest na kwadrat to wiem - nie jestem, aż takim laikiem Korbą którą wybrałeś ma na największym blacie ma taką samą ilość zębów, co stary zestaw, więc wszystko powinno się zmieścić. To było moim głównym kryterium wyboru. Nie rozumiem o co chodziło @enderowi, kiedy pisał że też potrzebujesz suport na 122. W sumie też sie troche zdziwiłem, bo nie mówiłem nic o wymianie. Ale prawda jest taka, że jest wysoce p-podobne, że jego też wymienie. Łańcuch i kaseta były wymieniane na początku sezonu. Chyba zaryzykuje i kupie - w razie czego dokupie nowy suport o odopwiedniej dlugości, który tez był w planach. Chciałem się tylko upewnić czy nie będę musiał niczego z przerzutkmi ruszać, w związku z inną ilością zebów na średniej i małej tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 4 Września 2008 Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Gdyby na najwyższym blacie było mniej zębów, albo więcej to musiałbyś przenieść przednią przerzutkę niżej albo wyżej, a tak to nie. Ja bym się trochę bał zmienić korbę i suport za jednym razem. Może to trochę dziwnę, ale najpierw założyłbym nową korbę i zobaczył czy linia łańcucha jest ok, potem bym ewentualnie kupił taki sam suport. Powodzenia w każdym razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 4 Września 2008 Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Czy rama nie ma żadnego wpływu na długość użytego suportu?Gdy mocno przyspieszam na nierównościach, łańcuch potrafi "strzelić" (a ja przy okazji nieźle sie wywalić). To chyba wina kiepskiej już tarczy, nieprawdaż? rama nie ma tylko chodiz zebys mial taka sama dlugosc do mufy albo 68mm (na 99%) albo 73mm a dlugosc oski sie liczy bo fc m151 ma linie lancucha 47mm-50mm wiec potrzebujesz oski 122mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.