Skocz do zawartości

[kaseta][piasta] dziwne piszczenie

yellowfox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio zakupiłem sobie nowe koła na piastach novateca, wsadziłem ładnie stara kasete i po paru km usłyszałem piszczenie, coś jak tarcie gumy o metal podczas obracanie kasety tz piasta nieruchoma a kreci sie tylko kaseta i wtedy słychać dzwiek. Pytanie czy zostawić to do "rozjeżdżenia" czy lepiej pojechac na serwis i ponownie zdjąć kasete, może to poprostu jakieś niedopasowane uszczelnienie ? Miał ktoś podobną sytuacje?

Napisano

Nie wiem, czy chodzi dokładnie o to samo, bo dźwiek trudno opisać, ale delikatny dźwięk tarcia gumy o metal wydobywał się z mojej tylnej piasty NS Coaster (piasta pochodząca z tej samej fabryki co Novatec). Po rozbiórce doszedłem do wniosku, że dźwięk ten wydawała ocierająca uszczelka przeciwkurzowa umieszczona po stronie bębenka. Kilka prób innego jej ułożenia dawało tylko tymczasowy efekt, a po jakimś czasie piszczenie wracało. Po pewnym czasie dźwięk sam ustał. Widocznie ocierająca częsć uszczelki sama znalazła dla siebie miejsce, albo po porstu się starła.

Napisano

Miałem to samo w piaście Accenta (a to podobno prawie ta sama budowa). Widać ten typ tak ma. U mnie pomogło rozebranie piasty i napchanie smaru pod tą uszczelkę od strony bębenka - bo to właśnie ona popiskiwała. Od tego czasu - coś około 3 miesięcy, żadne niepokojące dźwięki z piasty nie dochodzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...