chinczyk3000 Napisano 2 Września 2008 Napisano 2 Września 2008 Witam, Padły mi łożyska kulkowe w platformach Authora, zastanawiam sie czy da sie tam wsadzić jakoś łożyska maszynowe. Próbował ktoś kiedyś coś takiego ?? Pozdrawiam
kabanosdg Napisano 4 Września 2008 Napisano 4 Września 2008 Nie próbowałem, aczkolwiek łożyska kulkowe mają bieżnie, a luz redukuje się przez odpowiednie kontrowanie nakrętek. Maszynówki natomiast mają idealnie ciasno wyfrezowane gniazda na łożyska i tam się nic nie kontruje tylko zwyczajnie dokręca. Musiałbyś na frezarce zrobić gniazda pod łożyska i dopiero próbować... a po drugie musiałbyś mieć odpowiednią oś (średnica i kołnierze żeby łożyska nie spadły) - polak potrafi, ale szkoda zachodu pozdro
chinczyk3000 Napisano 4 Września 2008 Autor Napisano 4 Września 2008 Właśnie jestem ze tak powiem w połowie pracy. Wyszedłem z założenia ze jeśli sa identyczne tylko ze w wersji maszynowej to można te przerobić. Wybiłem stare bieżnie, otwory mają ok 20mm, po lekkim frezowaniu pasują łożyska 619/9 jakby ktoś był zainteresowany. Właśnie pracuje nad przerobieniem osi bo z jednej strony jest za gruba z drugiej za mała. Z tej grubej sadze ze toczenie pomoże, a nie obniży wytrzymałości osi (toczenie z 10 mm na 9mm), z drugiej strony tulejka z gwintem w środku takim jak ten na osi, średnica zewnętrzna taka jak łożyska, całość kontrowana oryginalna nakrętka i podkładka. Taki mój mały plan, co do kosztów to mam ten luksus ze płace tylko za łożyska, reszta u znajomych i u siebie. Bardziej niż to czy mi się to opłaca byłem ciekaw czy się da pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.