Skocz do zawartości

[opona] wytrzymała, dobra trakcyjnie i szersza opona do "XC"

thecichy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Niedawno zakupiłem sobie rower do XC, generalnie spełnia on moje potrzeby, poza oponami, które mają (jak dla mnie) pewne wady - są troszkę za wąskie, niezbyt wytrzymałe (ostatnio jedna uległa malutkiemu co prawda przebiciu przez szkiełko). Jestem osobą wysoką (1,93) a co za tym idzie moja waga przekracza 90kg. Po obserwacjach, testach mojego roweru stwierdzam, iż potrzebuję opon bardziej na teren - co prawda "uprawiam" XC ... ale w stosunku do tych co mam, na pewno potrzebuję opon:

1. wytrzymalszych (ze względu na moją wagę aby opony nie "gięły" się za bardzo na zakrętach, czy lekkich skokach pompuję od 2,5 do 3 atmosfer)

2. bardziej "trakcyjnych" - szczególnie jeśli chodzi piach / błoto (te co mam są dobre na asfalt, bądź ubity grunt - na piachu tragedia), co prawda jeżdżę po asfalcie ale niedużo - jednakże nie chcę też takich, co na asfalcie mają kosmicznie duże opory

3. ze względu na p.2 szerszych (tak do 2,5 - 2,7 max) i z bardziej "korkowym" bieżnikiem

Wiem, że dla takiej osoby jak ja, bardziej spełniające pow. kryteria są opony przeznaczone do DH / Freeride (niż do XC), oglądałem różne opony: MAXXIS'a (Minion DH, Swampthing), Kendy (Kinetics, Kolossal, Blue Groove), WTB (Timberwolf) itp. jednakże producenci / sklepy podają informacje tylko z przeznaczeniem (bardzo rzadko coś więcej). Może ktoś z Was testował, miał do czynienia z tego typu (bądź podobnymi) oponami, co moglibyście mi doradzić, polecić, oczywiście w granicach ceny (ok.) 100zł. Czekam na info i Pozdrawiam!

--

The CICHY

Napisano

Widzę po opisie ze jeździsz Kellysem Salamandrem, ja do niedawna jeździłem na Quartzu - to taka sama rama.

A do czego zmierzam? do maksymalnej szerokości opony w tylnych widełkach.

Miałem podobne oczekiwania od opon i założyłem na tył Schwalbe Space 2,35 cala szerokości i ona ledwo zmieściła się w ramę (nawet lekko obtarła lakier) więc o szerszych niż 2,5 cala zapomnij.

Wiadomo musisz porównać faktyczne szerokości opon, a nie te podawane przez producentów, jednak radze na to zwrócić uwagę.

Co do samej opony (Schwalbe Space) nie licząc tego ze ważyła ponad 1kg biggrin.gif trzymała sie jak przyklejona w każdych warunkach. A poza tym dość tania była.

Teraz za to ujeżdżam Schwalby Alberty (2,25) i jestem z nich zadowolony.

[:)]

Napisano

Ja z mojej strony mogę polecić Schwalbe Little Albert - w wersji drutowej - tania, pancerna, mieszcząca się w xc, a jednocześnie pozwalająca na więcej aniżeli "rafałki", czy jemu pochodne opony. Rozmiar to 2,1, cena oscylowała około 60zł, a waga 600g :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...