Skocz do zawartości

[koło] Czy warto samemu centrować...

jzpq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kilka miesięcy temu kupiłem Scott Speedster S10 z kołami mającymi kolejno 16 i 20 szprych. Trochę na nim pojeździłem, zaliczyłem też wypadek :) i koła minimalnie się odchylają na strony. Zastanawiam się, czy jest sens uczyć się centrować koła na tym rowerze, czy może lepiej oddać do serwisu - coś czuję, że swoją amatorszczyzną coś zepsuję. Z tego co słyszałem trudniej jest wycentrować koło, które ma mniej szprych i splot gwieździsty, niż typowe, gdzie margines błędu jest znacznie mniejszy. Pomijam już fakt, że z tyłu są różnej długości... Kolejną sprawą jest kiedy wiadomo, że koła nadają się już tylko do centrowania, a kiedy jest jeszcze za wcześnie na zabawę.

Dzięki za rady, mam nadzieję, że wiadomość dobrze zatytułowałem i jest też w dobrym dziale.

Pozdrawiam

Napisano

to czy centrowanie kol wykonasz sam zalezy od twoich zdolnosci manualnych - rzuc okiem na takie poradniki chocby w necie i zoabacz czy to co tam jest napisane trafia do ciebie czy nie.

jesli bicie jest minimalne a ty nie czujesz szarpania np w czasie hamowania to nie musisz sie spieszyc z korektą. z drugiej strony jesli bicie jest minimalne to przy własnej samodzielnej interwencji latwiej skorygujesz ten problem.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź.

Bicia na razie zupełnie nie odczuwam - po prostu widzę, że koło już nie jest tak idealnie symetryczne jak kiedyś. Naoglądałem się też różnego rodzaju tutoriali, naczytałem teorii, ale nigdzie nie znalazłem informacji dot. kół z twardszymi szprychami. Rady typu 1/4 obrotu zapewne zupełnie nie odnosi się do kół, które są dosyć sztywne. Na oko wycentrowałem sobie drugi rower, tam odchylenia były poważne (nie dało się hamulców dobrze ustawić :) ). Powiedziałbym nawet, że ten drugi od nowości nie był tak dobrze wycentrowany jak owa kolarzówka po przejściach.

Pozdrawiam

Napisano

rada o korekcie 1/4 obrotu odnosi sie do kazdych kól - piszą o takim kroku zeby zminimalizowac roznice miedzy poszczegolnymi korektami. im precyzyjniej i wolniej pracujesz tym lepszy efekt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...