jzpq Napisano 31 Sierpnia 2008 Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam Kilka miesięcy temu kupiłem Scott Speedster S10 z kołami mającymi kolejno 16 i 20 szprych. Trochę na nim pojeździłem, zaliczyłem też wypadek i koła minimalnie się odchylają na strony. Zastanawiam się, czy jest sens uczyć się centrować koła na tym rowerze, czy może lepiej oddać do serwisu - coś czuję, że swoją amatorszczyzną coś zepsuję. Z tego co słyszałem trudniej jest wycentrować koło, które ma mniej szprych i splot gwieździsty, niż typowe, gdzie margines błędu jest znacznie mniejszy. Pomijam już fakt, że z tyłu są różnej długości... Kolejną sprawą jest kiedy wiadomo, że koła nadają się już tylko do centrowania, a kiedy jest jeszcze za wcześnie na zabawę. Dzięki za rady, mam nadzieję, że wiadomość dobrze zatytułowałem i jest też w dobrym dziale. Pozdrawiam
tobo Napisano 31 Sierpnia 2008 Napisano 31 Sierpnia 2008 to czy centrowanie kol wykonasz sam zalezy od twoich zdolnosci manualnych - rzuc okiem na takie poradniki chocby w necie i zoabacz czy to co tam jest napisane trafia do ciebie czy nie. jesli bicie jest minimalne a ty nie czujesz szarpania np w czasie hamowania to nie musisz sie spieszyc z korektą. z drugiej strony jesli bicie jest minimalne to przy własnej samodzielnej interwencji latwiej skorygujesz ten problem.
jzpq Napisano 31 Sierpnia 2008 Autor Napisano 31 Sierpnia 2008 Dzięki za szybką odpowiedź. Bicia na razie zupełnie nie odczuwam - po prostu widzę, że koło już nie jest tak idealnie symetryczne jak kiedyś. Naoglądałem się też różnego rodzaju tutoriali, naczytałem teorii, ale nigdzie nie znalazłem informacji dot. kół z twardszymi szprychami. Rady typu 1/4 obrotu zapewne zupełnie nie odnosi się do kół, które są dosyć sztywne. Na oko wycentrowałem sobie drugi rower, tam odchylenia były poważne (nie dało się hamulców dobrze ustawić ). Powiedziałbym nawet, że ten drugi od nowości nie był tak dobrze wycentrowany jak owa kolarzówka po przejściach. Pozdrawiam
tobo Napisano 31 Sierpnia 2008 Napisano 31 Sierpnia 2008 rada o korekcie 1/4 obrotu odnosi sie do kazdych kól - piszą o takim kroku zeby zminimalizowac roznice miedzy poszczegolnymi korektami. im precyzyjniej i wolniej pracujesz tym lepszy efekt.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.