Skocz do zawartości

[rower]Specialized vs Iron Horse

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zamierzam kupic fulla za wielkiego oceanu w USA,troche poczytalem na forum i zastanawiam sie ktory rower/(a pozniej rama) bedzie bardziej rozwojowy Specialized vs Iron Horse.Przeznaczenie glownie AM troche plaskiego nie jakies szalencze zjazdy .Nie wiem jak sie ma rozmiarowka ram z Iron Horse ewentulnie jakbym sie zdecydowal na ta marke moj wzrost 190,waga cos 90 kg z niewielkim hakiem.

Jeslichodzi o Speca to myslalem o Epicu,Pitch Comp , Stumpjumper jesli chodzi o Iron Horse to:AZURE XC, MKIII TRAIL->nie wiem czy do AM by sie zdal, IRON HORSE 6 POINT .

No chyba ze macie jakies inne propozycje co mozna kupic w tej cenie,pozdrawiam

Napisano

mk 3 jest rowerem do all mountain - dlaczego ma sie nie nadać?

ty chyba nie za bardzo wiesz czego chcesz co?

epic to rower do maratonu, stumpjumper cos pomiedzy maratonem a am a pitch to rower do enduro.

azure to full do xc/maratonu mk 3 to rower am a 6 point to rower do enduro. trzy zupelnie rozne rowery, roznie pracujace zawieszenia (ze wzgledu na roznice w skoku) trzy rozne masy - co ma niebagatelne znaczenie.

najwazniejszy jest styl jazdy jesli chodzi o dokonanie wyboru.

Napisano
mk 3 jest rowerem do all mountain - dlaczego ma sie nie nadać?

ty chyba nie za bardzo wiesz czego chcesz co?

epic to rower do maratonu, stumpjumper cos pomiedzy maratonem a am a pitch to rower do enduro.

azure to full do xc/maratonu mk 3 to rower am a 6 point to rower do enduro. trzy zupelnie rozne rowery, roznie pracujace zawieszenia (ze wzgledu na roznice w skoku) trzy rozne masy - co ma niebagatelne znaczenie.

najwazniejszy jest styl jazdy jesli chodzi o dokonanie wyboru.

jesli chodzi o przeznaczenie to cos w rodzaju jazdy po gorach Swietokrzyskich,szuter las,asfaltowe krete sciezki,ale cos naprawde mocnego jak na moja wage by sie przydalo.Jesli chodzi o marathony to nie scigam sie za czesto moze 2-3 razy do roku

Napisano

No to do takiej jazdy MKIII spokojnie Ci wystarczy, ewentualnie może Trance X ze stajni Gianta. Oba te rowery spokojnie wytrzymają nawet 100-kilowego jeźdźca, a przy swoim skoku mają jeszcze w miarę rozsądną masę. Amortyzacja powietrzna więc i z ustawieniem pod swoją wagę nie będziesz miał problemów.

6point jest fajny, ale nie do jazdy po szutrach i asfalcie, tam po prostu będziesz się na nim męczył. Ewentualnie jeśli bardzo chcesz coś pancerniejszego to możesz jeszcze obejrzeć Reigna - opinii o tym rowerku na forum jest mnóstwo.

Ja już pojutrze odbieram swojego Mk3 ale od razu wyjeżdżam na wakacje, więc nawet nie będę miał szansy przetestować. Dopiero po powrocie za jakieś półtora tygodnia sprawdzę co potrafi - i to właśnie w górach świętokrzyskich :)

Napisano
jesli chodzi o przeznaczenie to cos w rodzaju jazdy po gorach Swietokrzyskich,szuter las,asfaltowe krete sciezki,ale cos naprawde mocnego jak na moja wage by sie przydalo.Jesli chodzi o marathony to nie scigam sie za czesto moze 2-3 razy do roku

chcesz cos mocnego? to kup azure w wersji bazowej - komponenty nie są wylajtowane wiec spokojnie da rade a przy tym bedzie stosunkowo lekki.

Napisano

przekopywałem się ostatnio przez opinie o MKIII - była jedna opinia, że wahacz jest krzywy (!) i sporo narzekań na mały prześwit opony i jakość lakieru. jednak jeśli chodzi o prace zawieszenia opinie są jak najlepsze i właśnie taką ramkę bym brał. chyba że zależy ci na wynikach w maratonach :)

Napisano
przekopywałem się ostatnio przez opinie o MKIII - była jedna opinia, że wahacz jest krzywy (!) i sporo narzekań na mały prześwit opony i jakość lakieru. jednak jeśli chodzi o prace zawieszenia opinie są jak najlepsze i właśnie taką ramkę bym brał. chyba że zależy ci na wynikach w maratonach :)

na maratony mam Fishera :)

Napisano

Co do miejsca produkcji - to i Spec i Iron Horse są spawane na Tajwanie - jednak nie całkiem na tych samych liniach co masówka "no name"

Iron Horse ma też w swojej ofercie masowe rowerki sprzedawane w marketach , jednak MK III, Azure czy 6Point wydaje się być bardzo ciekawą ofertą w rozsądnej cenie .

Napisano
Co do miejsca produkcji - to i Spec i Iron Horse są spawane na Tajwanie - jednak nie całkiem na tych samych liniach co masówka "no name"

Iron Horse ma też w swojej ofercie masowe rowerki sprzedawane w marketach , jednak MK III, Azure czy 6Point wydaje się być bardzo ciekawą ofertą w rozsądnej cenie .

azure i 6 point sa prawie w tej cenie co epic,no moze ten ostatni troche drozszy.

juz sam nie wiem

Napisano

Wybór wcale nie jest taki prosty (tłumik w Specu 2008 działa bardzo dobrze i nie ma strat energii ) , ponadto rowery mają inną geometrię - mi np. bardziej pasuje ta z Iron Horse .

Napisano

Nieco naciagajac cene jestes w stanie zakupic cos nietuzinkowego Titus'a ML-1, idealnu rowerek do szeroko pojetego AM. http://titus-bikes.pl/index.php?option=com...7&Itemid=68

Odpada Ci problem ze sciaganiem, masz pelna gwarancje i serwis, dodatkowo mozesz przed zakupem pojezdzic na tym rowerze. Rower jest jak najbardziej rozwojowy i docelowo mozesz zlozyc lekkiego, pelnowartosciowego fulla.Co Ty na to?

Napisano

Nie warto , za samą oryginalną markę, dostanie 4-ro zawiasa który na pewno jest mniej sprawny niż Spec - ze względu właśnie na gorszy tłumik, oraz gorszy niż Iron horse ze względu na zawieszenie ;)

Taką samą ramę (czyli jazdę) bdzie miał kupując np. Rockmachine

(sama marka nie czyni roweru) .

http://www.rockmachine.us/08preview/source/bliz70.htm

Jeśli chodzi o Speca - Pitch to też słaby wybór - nawet nie ma Brain-a (wszystkie Spece bez Brain-a są słabszą propozycją niż Iron Horse) ,Iron Horse MK III - jest bardzo bobrym wyborem do AM.

Napisano
Nie warto , za samą oryginalną markę, dostanie 4-ro zawiasa który na pewno jest mniej sprawny niż Spec - ze względu właśnie na gorszy tłumik, oraz gorszy niż Iron horse ze względu na zawieszenie ;)

Taką samą ramę (czyli jazdę) bdzie miał kupując np. Rockmachine

(sama marka nie czyni roweru) .

http://www.rockmachine.us/08preview/source/bliz70.htm

Jeśli chodzi o Speca - Pitch to też słaby wybór - nawet nie ma Brain-a (wszystkie Spece bez Brain-a są słabszą propozycją niż Iron Horse) ,Iron Horse MK III - jest bardzo bobrym wyborem do AM.

no wlasnie dowiadywalem sie od znajomego ze moze mi zalatwic MK III Trial->jak tak patrze na komponenty to tak slabo w porownaniu do Compa

http://cgi.ebay.com/NEW-08-IRON-HORSE-MKII...id=p3286.c0.m14

http://www.bike-nutz.co.uk/Product/Ironhorse%20MK%20III.html

z tym ze nie wiem jak ja bede na 19 cala-ch wygladal przy 190 :D ,chyba ze robia cos wiekszego

Napisano

skoro wszyscy teoretyzuja ;)....moze cos skrobne.

mialem podobne dylematy co do wyboru bika + Yeti i Marin zeby nie bylo zbyt nudno.

wybor byl mocno teoretyczny bo jak wiadomo rowery kupuje sie za woda a u nas nie ma sie jak przymierzyc.

padlo na IH :)

przy wzroscie 184 wzialem rozmiar 19 i jest ok.

wytrzymal w ostatnim tygodniu dwa zjazdy z Turbacza i moje 92kg nie zrobily na nim ani na zadnym osprzecie zadnej roznicy.

calosc pracuje miodnie ,oprocz Reby ktora mi nie podeszla i bedzie zmieniona.

lakier w porownaniu do Kony Blast ktora mialem poprzednio jest pancerny :D tam byle kamyczek powodowal odprysk

a tym przeswitem opony to jakas bzdura .przynajmniej u mnie w roczniku 08 miejsca na bloto jest od cholery.

i tyle ;)

Napisano
no wlasnie dowiadywalem sie od znajomego ze moze mi zalatwic MK III Trial->jak tak patrze na komponenty to tak slabo w porownaniu do Compa

http://cgi.ebay.com/NEW-08-IRON-HORSE-MKII...id=p3286.c0.m14

http://www.bike-nutz.co.uk/Product/Ironhorse%20MK%20III.html

z tym ze nie wiem jak ja bede na 19 cala-ch wygladal przy 190 ;) ,chyba ze robia cos wiekszego

Traila nie opłaca się w ogóle kupować, bo praktycznie wszystkie komponenty do wymiany począwszy od widelca...

A MKIII Comp kosztuje 1599USD (podrożał, ja swojego kupiłem za 1499$), więc różnica cenowa niewielka, a sporo lepsza konfiguracja.

http://www.rscycle.com/2008-Iron-Horse-MKI...;category=27532

Stumpjumper ma fajny tłumik, tyle że wkładają go do rowerów których cena zaczyna się od ok. 3500$, a w tej cenie to już będą dwa MKIII Comp. W tańszych wersjach siedzi zwykły FOX z Pro Pedal.

Napisano

I właśnie dlatego (co napisał Janisław) warto brać Iron Horse MK III , a nie zwykłego czterozawiasa - jakim jest tańszy Spec z Fox-em.

a tym przeswitem opony to jakas bzdura .przynajmniej u mnie w roczniku 08 miejsca na bloto jest od cholery.

Bo właśnie rama IH 2008 została zmieniona, i ma więcej miejsca na oponę ....

Napisano
Traila nie opłaca się w ogóle kupować, bo praktycznie wszystkie komponenty do wymiany począwszy od widelca...

A MKIII Comp kosztuje 1599USD (podrożał, ja swojego kupiłem za 1499$), więc różnica cenowa niewielka, a sporo lepsza konfiguracja.

http://www.rscycle.com/2008-Iron-Horse-MKI...;category=27532

Stumpjumper ma fajny tłumik, tyle że wkładają go do rowerów których cena zaczyna się od ok. 3500$, a w tej cenie to już będą dwa MKIII Comp. W tańszych wersjach siedzi zwykły FOX z Pro Pedal.

no w tanszej wersji to ja mialem taki osprzet z 5 lat temu:0

a jak rozmiarowka a raczej geometria bo sie obawiam ze przy swoim wzroscie bede troche zgarbiony

Napisano

Pytaj adass-a bo on już na takim jeździ - ja dla wzrostu 180cm wziąłem sobie rozmiar 17" i mam nadzieję że będzie dobry... W najgorszym wypadku wkrótce pojawi się nowy MKIII Comp na allegro ;)

A dopiero teraz zauważyłem kwotę jaką możesz wydać - 2500$

W takim wypadku brałbym wersję Elite za 2299$. Jest cały na XT i wedle producenta prawie o kilogram lżejszy od Comp - 12.6kg - zatem byłby w miarę zrywny a przy tym oferuje przyzwoity skok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...