Skocz do zawartości

[rower] Gary Fisher Cobia na ramie 15,5"

Notils

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W sklepie rowerowym koło mnie jest wielka wyprzedaż, wszystkie rowery są bardzo przecenione, nawet Gary Fisher cobia 29". Zawsze marzylem o tym rowerze, ale przez jego wysoka cene byl dla mnie calkowicie niedostepny. Teraz jest znacznie przeceniony i chetnie bym go kupil, ale zostaly tylko modele z rama 15,5". Zastanawiam się czy taka rama bedzie odpowiednia, nie wiem jak na to patrzec, czy jesli rower jest na kolach 29" przez co jest wiekszy, moze miec mniejsza rame i byc odpowiednikiem roweru na kołach 26" i z wieksza rama. Mam 176cm wzrostu (jeszcze rosnę), czy ten rower moze byc dla mnie odpowiedni pod wzgledem wielkosci?

Napisano

Jeśli masz tyle wzrostu to rama 15,5" bedzie troszke za mala na Ciebie. 17" jest tak do okolo 175 cm a pozniej to juz 19" bym brał na Twoim miejscu jak mówisz ze jeszcze rośniesz.

Napisano

Skoro ten sklep znajduje się "koło ciebie" - czemu tam po prostu nie pójdziesz i się nie przymierzysz?

Ramy GF są długie, relatywnie dłuższe, niż standardowo - ale na 176 cm rozmiar 15,5" może być jednak za mały, zwłaszcza, skoro jeszcze rośniesz.

Ja bym jednak na twoim miejscu nie zastanawiała się zbyt długo, tylko poszła do sklepu i wsiadła na ten rower.

Pozdrówko organoleptyczne <_<

Napisano

ale z tego co zauwazylem, to rama 15,5 i 17(stoi obok GF rig z ta sama rama 17") różni się tylko rurą pod siodłową. Nie można tego problemu rozwiazac dając dłuższą sztyce?

Sklep jest blisko, tylko rower wisi i na razie nikogo trudzic by go zdjął, poprosze o to jak zasiegne waszych opinii czy wogole ma to jakis sens.

Napisano

Oczywiście że ma sens. Żadne rady nie zastąpią twojego indywidualnego odczucia po przymierzeniu się do roweru. O sprzedawcę się nie martw - wszak chyba zależy mu na tym, żeby sprzedać towar? Jego obowiązkiem jest podać ci do obejrzenia sprzęt, którym jesteś zainteresowany, a nawet umożliwić test poprzez przejechanie się na rowerze wokół sklepu.

A ramy różnią się nie tylko podsiodłówką - również długością górnej rury. Ponadto jeśli jesteś wysoki - możesz mieć problem z doborem sztycy (najdłuższa na rynku ma 420 mm - i osobiście kojarzę tylko jedną firmę, która taką oferuje, w niemałej zresztą cenie).

Pozdrówko empiryczne :excl:

Napisano

W Gdyni stoi Cobia 17.5 cala, za ok 2300zł. Tez w Ski Team bo zapewne o ten sklep ci chodzi. NIe powinno byc problemu ze sprowadzeniem. Jest jeden szkopuł. To rocznik 2006 mający nieco skopaną geometrię G1.

Napisano

Rama 15.5 cala bedzie dla ciebie za mala. Poza tym ma zapewne geometrie Genesis 1, ktora nie pasuje do 29". Jezeli chcesz Garego Fishera koniecznie to szukaj raczej roczników 2007 i starszych.

Jesli chcesz 29" szukaj za granica bo w Polsce to trzeba miec duzo szczescia by jakikolwiek rozsadny rower dorwac. Przegladaj oferty skleow w UK. Do niedawna w evanscycles byl GT Peace 9r multi za cos ok 350 funtow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...