Skocz do zawartości

[tarczówki] Obcierające klocki w Hayes mx-4

bukox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem rowerek z hamulcami Hayes MX-4 i mam problem bo w przednim hamulcu ruchomy klocek ociera o tarczę. Wynika to z faktu, iż klocek nie jest ustawiony równolegle do tarczy i jego tylna część ciągle ociera. Klocek nieruchomy jest równoległy do tarczy czyli zacisk chyba jest dobrze zamocowany. Wyjąłem ruchomy klocek ale nieważne jak go z powrotem włożę dalej jest nierównoległy.

Czy mam czekać aż klocek się zetrze na tyle że będzie równoległy czy może to jakaś wada/cecha tego produktu?

pozdrawiam...

• Mod Team

Tak jak przedmówca napisał mozna cierpliwie czeac az sie dotrze - metoda raczej zalecana, albo wyciagnąć klocek i go potraktowac w odpowiednim miejscu papierem sciernym. Metoda o wiele szybsza jednak nalezy pamietac ze ingerujemy w geometrie klocka i jezeli ktos tego nie zrobi nalerzycie czasem trzeba bedzie zetrzec duuuzo klocka a w najgorszym wypadku kupic nowe.

wyciag klocek i połoz na płaskiej powierzchni, powinien być rownoległy do podstawy, jak nie jest znaczy ze to wada klocka jak jest, to mozliwe ze cos w zacisku jest nie tak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...