Skocz do zawartości

[Lampa przód] Sigma mirage EVO X

lostek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem lampy przedniej. Prawdopodobnie będzie to zestaw Sigma Mirage EVO + EVO X. Zastanawia mnie także ile wytrzyma akumulator z dwoma włączonymi lampami na maksymalnej mocy. Chciałbym się spytać czy będzie to opłacalny zakup, proszę także o propozycję innych wartych uwagi lamp w tej cenie.

Pozdrawiam.

Napisano
(...)

proszę także o propozycję innych wartych uwagi lamp w tej cenie.

To może diody? Jedna przy prądzie 1A (lub np. dwie zasilone odpowiednio niższym prądem) da w przybliżeniu tyle światła co Evo + Evo X.

Możesz zrobić samemu bądź zainteresować się wytworami osób robiących takie lampki pod zamówienie :D

Napisano
Zastanawia mnie także ile wytrzyma akumulator z dwoma włączonymi lampami na maksymalnej mocy.

Nie więcej jak godzinę ale wszystko zależy od temperatury powietrza. A z resztą nie widzę sensu jeżdżenia na obu lampach naraz.

Napisano
Co ewentualnie myślicie o czymś takim http://allegro.pl/item416680790_416680790.html

Poczytaj na www.swiatelka.pl - jest wątek odnośnie tej latarki. Z diodą Edison (żółtawa barwa światła) i optyką 15* jest to b. ciekawe rozwiązanie na rower - przy 1A da mniej więcej tyle samo światła co obie lampy Sigmy razem.

Na chwilę obecną nie widzę już sensu inwestowania w żarówki.

Napisano

No wygląda to bardzo interesująco . Twierdzisz że jedna BOCIALATARKA da tyle światła co Mirage , było by to świetne rozwiazanie szczególnie że za cene sigmy można kupić 2 .

Napisano
No wygląda to bardzo interesująco . Twierdzisz że jedna BOCIALATARKA da tyle światła co Mirage , było by to świetne rozwiazanie szczególnie że za cene sigmy można kupić 2 .

Dochodzi jeszcze kwestia kątów świecenia, ale ogólnie tak - ilość światła jest zbliżona. Wystarczy proste porównanie jasności w lumenach:

- Bocialarka: ~220lm

- Mirage: ~240lm

Zobacz na tę fotkę: http://img514.imageshack.us/img514/9806/porowanianie4dz9.jpg - po prawej Sigma Mirage, po lewej Sigma Powerled (1 dioda, wąska optyka, ~160lm) - Bocialarka da więcej światła i na pewno szerzej.

Napisano
Dochodzi jeszcze kwestia kątów świecenia, ale ogólnie tak - ilość światła jest zbliżona. Wystarczy proste porównanie jasności w lumenach:

- Bocialarka: ~220lm

- Mirage: ~240lm

Zobacz na tę fotkę: http://img514.imageshack.us/img514/9806/porowanianie4dz9.jpg - po prawej Sigma Mirage, po lewej Sigma Powerled (1 dioda, wąska optyka, ~160lm) - Bocialarka da więcej światła i na pewno szerzej.

Witam sam szukam dobrej lampki i wydawalo mi sie, ze POWERLED bedzie najlepsza opcja powiedzmy do 300zl

ale juz zmienilem zdanie :)

:) za link z tymi lampkami.

pozdrower <_<

Napisano

Witam. A czy wie ktoś gdzie może mi ktoś powiedzieć coś o lampie Raven Pro (cena, zasilanie, czas świecenia). Muszę przyznać że ta lampa jest bardzo mocna.

Napisano

ok, raven odpada. A czy bocialarka i mirage świeci lepiej niż Cree XR-E bin Q4, +/-7*??? I ile kosztuje i od kogo można kupić CREE?

Napisano
Rzymo- Bocialarka na tym driverze daje ok 180lm, driver podaje na diodę 700mA~

Dobrze wiedzieć ;)

A ile lumenów mają diody w sigmie karmie i powerled black?

Zależy co wsadził producent, zobacz na tę tabelkę, będzie bin T albo U, barwa także może się różnić. Producent dla Karmy podaje 2x mniej luxów niż dla Powerled Black, więc Karmą raczej nie warto się interesować.

Napisano
I ile kosztuje i od kogo można kupić CREE?

Ja składam lampy na zamówienie z CREE. Lampa, 2 aku z zabezpieczeniem przed rozładowaniem/przeładowaniem, ładowarka, akcesoria do aku pozwalające zamocować je na ramie itp. to ok. 150zł.

Link do galerii w moim podpisie.

Napisano
Ja składam lampy na zamówienie z CREE. Lampa, 2 aku z zabezpieczeniem przed rozładowaniem/przeładowaniem, ładowarka, akcesoria do aku pozwalające zamocować je na ramie itp. to ok. 150zł.

A dokładnie to jaka lampa miała by być za owe 150 PLN ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Trzy tryby mocy 100%, 35%, 10%.

Na 100% to 6h, reszta odpowiednio dłużej.

Czas ładowania zależny od ładowarki, standardowo 6-7h.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...