Skocz do zawartości

[allegro] Omijajcie tego użytkownika

pokerzysta90

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem rower u użytkownika rowerekcompl. W aukcji, było napisane, że do każdej paczki dołączony jest miły gratis. Zapytałem się jaki to gratis, odpisali, że jest to pompka i klucze rowerowe (bez kluczy nie da się przykręcić pedałów oraz kierownicy, więc jak ktoś ich nie posiada, to sobie nie pojeździ).

Gratisu nie otrzymalem, a sprzedawca tłumaczył się tym, że zapakował go, a kurier musiał ukraść. Chciał mi wcisnąć jeszcze kilka przedmiotów, mówiąc, że dołączy do nich gratis.

Kiedy zagroziłem negatywnym komentarzem i powiedziałem, żeby mi zwrócił pieniądze za klucze i pompkę odpisał:

"> NIe NIE ZWRÓCE PANU !! PROSZE JUZ MI DAĆ SPOKÓJ , CHCIALEM NAPRAWIĆ

> SPRAWE , A PAN WYMYSLA JAKIES DZIWNE WARUNKI. PROSZE PAMIĘTAĆ, ZE W

> PRZYPADKU REKLAMACJI ZWRACA SIĘ PAN Z REKLAMACJĄ DO SPRZEDAWCY.

> POZDRAWIAM"

I mamy omijać sprzedawcę bo nie dał Ci obiecanego gratisu?? :D:D

A skąd wiesz czy ten gratis właśnie gdzieś w drodze nie przepadł? A za tekst pod tytułem że chcesz wzrotu kasy za gratis którego nie otrzymałeś osobiście dałbym Ci negatywa :P

Jeżeli było wysłane kurierem, to Twoim podstawowym błędem było to, że nie sprawdziłeś paczki w obecności kuriera. To jest podstawowy warunek roszczeń w takim przypadku. Co do zwrotu pieniędzy za gratisy, to jest to roszczenie niepoważne z Twojej strony. Mógłbyś najwyżej zażądać dosłania gratisów w osobnej paczce na koszt sprzedającego, bo skoro na aukcji była informacja, że dostajesz do wylicytowanego przedmiotu gratis, to otrzymałeś towar niezgodny z opisem. I tutaj pętla się zamyka, bo standardem na aukcji jest, że trzeba dokonać sprawdzenia paczki w obecności kuriera.

łe takie gadanie, że koło się zamyka

nic sie nie zamyka, nieużywany i nie zniszczony przedmiot można zwrócić w ciągu 14 dni od zakupu i kase dostajesz z powrotem. i bez łaski, dziękujesz ładnie sprzedawcy za taką współpracę (jeśli tego warte) albo dogadujesz sie inaczej (jesli nie warte:P)

Też miałam do czynienia z tym sprzedawcą i niestety zostałam przez niego oszukana, niestety wykorzystał on moją naiwność.

Sprzedawca namówił mnie na transakcję poza allegro, a kiedy okazało się, że sprzedany towar jest uszkodzony powiedział że pewnie ja go uszkodziłam bo jestem dziewczyną!! :D Powiedział, że towaru nie przyjmie i jak chce to sama mogę odesłać na adres dystrybutora ( mieszkam w Wawie, więc towar odbierałam osobiście ).

Niestety przez własną naiwność nie mogłam mu nawet negatywa wystawić, ale jestem pewna, że jeśli z jakimkolwiek towarem od niego będą problemy to ten "miły" chłopak zachowa się podobnie i też od wszystkiego będzie się wykręcał.

Co do gratisów, to faktycznie troszkę przesada z tym zwrotem pieniędzy, ale jeśli paczka nie nosiła śladów otwarcia to uważam, że wykręcanie się kradzieżą jest niepoważne.

nieużywany i nie zniszczony przedmiot można zwrócić w ciągu 14 dni od zakupu i kase dostajesz z powrotem

No niby wszystko się zgadza, ale zwrot obejmuje całość czyli i rower i ten gratis. Przyjmując, że rowerekcompl wysłał tą pompkę i klucze, a pokerzysta90 ich nie dostał to ze zwrotem wg. mnie może być problem, bo rower i gratis stanowią 1 kompletną przesyłkę.

A tutaj jeszcze takie coś :D

Komentarze zostawię bez komentarza...

d0cbe96e4f947f62m.jpg

To moze i ja cos dodam od siebie :-)

Kupowalem 3 rzeczy do tego sprzedawcy - wszystko bylo z nimi ok, nawet obiecany gratis tez byl (torebka podsiodlowa), ale... uwazajcie z dawaniem wiary do konca opisom jego aukcji. W opisie wyraznie bylo zaznaczone, jesli kupisz 3 rzeczy, wysylka gratis. Kupilem no i co sie okazuje, jak odpowiada na mojego maila sprzedawca, "z jakiej racji gratis, gratis jest tylko jak jest przedplata na konto". Oczywiscie w opisie aukcji takiego zastrzezenia nie ma. Nie chcialo mi sie szarpac o 20 zl, bo zalezalo mi na czasie - czesci potrzebowalem do zlozenia roweru wiec machnalem reka. Jednak wam zalecam ostroznosc i uwage, jesli ktos sie skusi na takiego "gratisa" :-)

Normalnie powiedzialbym temu panu w jakiej czesci ciala go mam... choc oczywiscie przy jego podejsciu dostalbym zapewne 3 negatywy :-)

Acha, nawet napisalem mu w mailu, zeby zmienil opisy swoich aukcji, ale gdzie tam, na maila zmilczal i opisow tez nie zmienil :-)

no i jak tez kupowałem jakieś narzędzia, podobna sytuaja gratisów nie było, ale dwa maile załatwiły sprawe i gratisy dosłane następną paczką,

ceny ma dobre ale jeśli chodzi o pilnowanie interesu i dbanie o klietna to słabo, widać ze traktuje to jako dodatkowy sposób zarobkowania,

Wysłał gratisy czy nie wysłał wg mnie zachowanie pokerzysty90 jest poprostu żałosne. Wystawianie negatywów za nieotrzymanie czegoś co nie było przedmiotem aukcji tylko prezentem od sprzedającego jest śmieszne.

A z rowerekcompl bardzo chętnie będę robić interesy. Już kiedyś kupowałem u niego i to poza aukcją i jestem zadowolony z tego allegrowicza. A to co widze jak Ty sie zachowujesz i jak podchodzisz do całej sytuacji nie ubiłbym z Tobą nawet przysłowiowej muchy w kiblu... Lepiej się zastanów kilka razy zanim wystawisz jakiś komentarz na allegro i zastanów się kilka razy zanim zaczniesz wypisywać na forum jak to Cie oszukali...bo jak na razie w moich oczach strasznie się ośmieszasz.

Jak czytam wypowiedzi niektórych to ręce opadają.

Jeżeli gość jest naprawdę solidnym sprzedawcą to jak na aukcji pisze gratisy to te gratisy też wysyła. A nie teksty że coś nie było przedmiotem aukcji więc wysyłać nie musiał. Zaje ..... iście.

Jak dla mnie jest to oszustwo i nic więcej, naciąganie ludzi i mydlenie oczu, że dostaną coś za free, nawet jeśli ten gratis jest wart 5 zł. Jak tak dalej wszyscy będą podchodzić, to będą tacy "supersprzedawcy" naciągając na czym się da. I jeszcze podejście takiego sprzedającego jak by łachę robił.

GZA20: ośmiesza się??? weź przestań... ja bym też miał pretensje do sprzedającego (no może nie w taki sposób jak to zrobił pokerzysta90) ale na pewno bym nie odpuścił... to ja kupuje od niego, ja płace pieniądze więc to ja wymagam i to on powinien być miły ponieważ dostaje moją kase

jak jest napisane w aukcji że gratisy to mają być a nie otwieram paczkę i rozczarowanie (pewnie wielu allegrowiczów kupiło na jego aukcji z racji gratisów) facet ewidentnie robi nas w bambuko i co mam nie zwracać uwagi i odpuszczać?? ja raczej nic u niego nie kupie a nawet jeżeli będzie jakaś atrakcyjna cena albo fajny gratis a nie dostane obiecanych rzeczy w paczce to po prostu będzie zwrot i tyle

Nie jestem po stronie ani pokerzysty90 ani tego allegrowicza. Poprostu jeśli tego typu sprawa zaistniała to się w ten sposób tego nie załatwia. A żądanie od allegrowicza pieniędzy za gratis jest conajmniej niepoważne. A najmniej poważne jest wystawianie z tego powodu negatywa. Zamiast załatwić to na spokojnie to zaczynają się niepotrzebne nerwy. Można w takiej sytuacji prosić jedynie o wysłanie obiecanego gratisu a nie grozić negatywami jak nie odda pieniędzy <_< , z takim podejściem sobie można pogorszyć opinie a nie komuś innemu..

Właściwie wszystko zostało napisane:

Jeżeli było wysłane kurierem, to Twoim podstawowym błędem było to, że nie sprawdziłeś paczki w obecności kuriera. To jest podstawowy warunek roszczeń w takim przypadku. Co do zwrotu pieniędzy za gratisy, to jest to roszczenie niepoważne z Twojej strony. Mógłbyś najwyżej zażądać dosłania gratisów w osobnej paczce na koszt sprzedającego, bo skoro na aukcji była informacja, że dostajesz do wylicytowanego przedmiotu gratis, to otrzymałeś towar niezgodny z opisem. I tutaj pętla się zamyka, bo standardem na aukcji jest, że trzeba dokonać sprawdzenia paczki w obecności kuriera.

No niby wszystko się zgadza, ale zwrot obejmuje całość czyli i rower i ten gratis. Przyjmując, że rowerekcompl wysłał tą pompkę i klucze, a pokerzysta90 ich nie dostał to ze zwrotem wg. mnie może być problem, bo rower i gratis stanowią 1 kompletną przesyłkę.

To moze i ja cos dodam od siebie :-)

Kupowalem 3 rzeczy do tego sprzedawcy - wszystko bylo z nimi ok, nawet obiecany gratis tez byl (torebka podsiodlowa), ale... uwazajcie z dawaniem wiary do konca opisom jego aukcji. W opisie wyraznie bylo zaznaczone, jesli kupisz 3 rzeczy, wysylka gratis. Kupilem no i co sie okazuje, jak odpowiada na mojego maila sprzedawca, "z jakiej racji gratis, gratis jest tylko jak jest przedplata na konto". Oczywiscie w opisie aukcji takiego zastrzezenia nie ma. Nie chcialo mi sie szarpac o 20 zl, bo zalezalo mi na czasie - czesci potrzebowalem do zlozenia roweru wiec machnalem reka. Jednak wam zalecam ostroznosc i uwage, jesli ktos sie skusi na takiego "gratisa" :-)

Normalnie powiedzialbym temu panu w jakiej czesci ciala go mam... choc oczywiscie przy jego podejsciu dostalbym zapewne 3 negatywy :-)

Acha, nawet napisalem mu w mailu, zeby zmienil opisy swoich aukcji, ale gdzie tam, na maila zmilczal i opisow tez nie zmienil :-)

jak jest napisane w aukcji że gratisy to mają być a nie otwieram paczkę i rozczarowanie (pewnie wielu allegrowiczów kupiło na jego aukcji z racji gratisów) facet ewidentnie robi nas w bambuko i co mam nie zwracać uwagi i odpuszczać??

Człowiek ten po prostu, cóż, cwaniakuje. Żeruje na naiwności kupujących.

Wystarczy powiedzieć, że sprytnie wykpił się od gratisu, tłumacząc tym, że kurier mógł ukraść. Naiwnie nikt nie sprawdził przy kurierze i w związku z tym nie ma namacalnego dowodu, że kłamie.

Ba! Jeszcze ta sytuacja z ewentualnym zwrotem jest ciekawa. Faktycznie, gratis jest częścią zamówienia do roweru, więc powinienieś oddać rower z gratisem (innymi słowy, wychodzi na to że go odkupić!). To już wiadomo skąd ma te gratisy... <_<

Drugi przypadek to 'niedopowiadanie' w aukcjach.

W sumie to dziękuje za zwrócenie uwagi na tego Pana. Rzeczywiście ja zapewne już u niego nie kupię.

Człowiek ten po prostu, cóż, cwaniakuje. Żeruje na naiwności kupujących.

Wystarczy powiedzieć, że sprytnie wykpił się od gratisu, tłumacząc tym, że kurier mógł ukraść. Naiwnie nikt nie sprawdził przy kurierze i w związku z tym nie ma namacalnego dowodu, że kłamie.

Ba! Jeszcze ta sytuacja z ewentualnym zwrotem jest ciekawa. Faktycznie, gratis jest częścią zamówienia do roweru, więc powinienieś oddać rower z gratisem (innymi słowy, wychodzi na to że go odkupić!). To już wiadomo skąd ma te gratisy... <_<

Drugi przypadek to 'niedopowiadanie' w aukcjach.

W sumie to dziękuje za zwrócenie uwagi na tego Pana. Rzeczywiście ja zapewne już u niego nie kupię.

oby nie było ze kogos bronie ale mogło tak być że gość po prostu zapomniał dołozyć tych gratisów, zobaczcie ile ma komentarzy pozytywnych i ile tego sprzedaje, nie wiemy jak sie dyskuja potoczyła i jaką miała formę więc nie wyrokujmy,

jeszcze raz mi zdarzyła sie taka sama sytuacja i takie samo pytanie a może kureier o może coś tam ale rowerekcompl gratisy dosłał,

trochę zdrowego rozdądku we wszystkim, w opiniach też zwłaszcza na podstawie relacji jednej strony.

oby nie było ze kogos bronie

Każde opinia jest ważna <_<

ale mogło tak być że gość po prostu zapomniał dołozyć tych gratisów, zobaczcie ile ma komentarzy pozytywnych i ile tego sprzedaje, nie wiemy jak sie dyskuja potoczyła i jaką miała formę więc nie wyrokujmy,

Z tymi komentarzami pozytywnymi na allegro to różnie bywa. Niektórzy machają ręką i wystawiają pozytywa tylko dlatego, że boją się odwetowca.

Poza tym nie oceniam na podstawie jednej opinii. W wątku wyrażali się również inni klienci tegoż Pana/Pani/firmy.

jeszcze raz mi zdarzyła sie taka sama sytuacja i takie samo pytanie a może kureier o może coś tam ale rowerekcompl gratisy dosłał,

trochę zdrowego rozdądku we wszystkim, w opiniach też zwłaszcza na podstawie relacji jednej strony.

Wiadomo. Zdrowy rozsądek potrzebny zawsze! :-)

sprzedawca: skoro w aukcji wpisany jest gratis to jest to zobowiązujące - moze ktos kupuje przedmiot ze względu na interesujące gratisy. uwazam ze kupujący ma prawo wystawić negatywa za takie zalatwinie sprawy - bo sprzedawca nie wywiązal sie z umowy.

kupujący: domaganie sie pieniędzy za prezent jest że tak powiem nie na miejscu. jesli juz mamy sie trzymac scisle materialistycznego podejscia - niby jak ma byc w tym momencie ustalona wartosc kwoty zwrotu za prezenty? czy kupujący wiedzial jaki przedmiot dokladnie i o jakiej wartosci mial dostać w prezencie?

użytkownicy forum: dla mnie kazda taka sytuacja budzi czujność.

ofert jest jak piasku na plazy - mysle ze mozna znaleźć taką ktora nie wzbudzi zadnych wątpliwosci. u mnie taki sprzedawca budzi.

zakladając ze sprzedawca rzeczywiscie zrobił wałek na gratisach to moim zdaniem jest w takim przypadku kretynem - jeśli z powodu takiego bzdeta opłaca mu sie nadszarpnąć reputację.

Po obejrzeniu obrazka z komentarzami uważam, że bartek9628 zachował się niepoważnie wystawiając ten drugi negatyw jeszcze za tą pierwszą aukcję. Instrukcji nie poszukał. Właściwie to jest po prostu chamstwo. Nie ma też powodu żądać pieniędzy za klucze, ale z kolei sprzedawca powinien wysłać je i w jakiś sposób zrekompensować to, że ich nie było.

Czasem sprzedawcy nie myślą. Przecież internet to potężne medium. Jedna nieudana transakcja, niemiłe spojrzenie, nieuprzejma odzywka, komentarz i tracisz klientów, bo to na forum coś wspomną albo wystawi opinię na popularnej stronie albo właśnie na allegro. To już nie te czasy. Teraz polacy są już bardziej obyci z tym jak się sprzedaje w krajach kapitalistycznie bardziej rozwiniętych i oczekują tego samego tutaj. Przynajmniej ja oczekuję tego, że sprzedawca będzie miły, z chęcią ze mną porozmawia, wyjaśni, bez okazywania znudzenia, zmęczenia, braku zainteresowania. Jeżeli jest znudzony, zmęczony i mało zainteresowany tym, że za moje zakupy dostanie premię, to niech przynajmniej skutecznie udaje, że mu się ze mną fajnie gada to i ja częściej przyjdę pieniądze u niego zostawić.

A teraz coś z zupełnie innej beczki. Rowmix - krakowska sieć sklepów rowerowych. Tam jest zawsze śmiesznie. Właściwie to nawet krępuję się czasem tam chodzić jak czegoś szukam. Jest tak: wchodzę do sklepu i za ladą siedzi przeważnie 4-5 panów w niebieskich t-shirtach i patrzą na mnie. Na razie sobie oglądam różne rzeczy wiszące na ścianach, leżące na półkach wystawowych, oglądam rowery. Ciągle patrzą, jak na intruza. Podchodzę do lady i zadaję pytanie. Przez ok 10 sekund zawsze patrzą na siebie i zastanawiają się który ma mnie obsłużyć. No i jak już najbardziej "miękki" odpowie mi na pytanie to i tak nie bardzo da się z niego cokolwiek wyciągnąć. Ale i tak ich lubię. Mieli kiedyś siedzibę na ul Kalwaryjskiej. Tamta obsługa była super i fajnie mi się z nimi gadało. Ciekawe, w której placówce pracują teraz tamci panowie.

Strasznie to jest denerwujące w jak dużej ilości sklepów osiedlowych jest się impertynentami, dla których sprzedawca robi wielką łaskę, że w ogóle obsłuży. Dlatego ja osobiście staram się kupować w większych sklepach i przez internet.

Zastanawiacie się czemu w polsce jest tak drogo? Cytat kogoś z dużej firmy handlowej "(...)Rynki rozwijające się są dobrą okazją do większych zysków. Gdy wejdzie konkurencja marżę można obniżyć(...)". Super, co?

• Mod Team

Sprzedawca nie pisząc dokładnie na aukcji co oferuje pod kryptonimem "gratis" złamał regulamin allegro...

"...Sam "gratis" musi być dokładnie określony w opisie przedmiotu (niedozwolone jest proponowanie doboru losowego gratisu/rabatu oraz oferowanie gratisu "niespodzianki")..."

Bardzo dobrze, że pokerzysta umieścił info o sposobie załatwienia sprawy przez tego, pożal się Boże, super sprzedawcę. Zupełnie nie rozumiem niektórych użytkowników, którzy twierdzą, że nie powinien wystawiać negatywa. Jeżeli nie przysłał obiecanych gratisów to neg jak najbardziej mu się należy. Jeżeli za takie podejście do sprawy będziemy wystawiać pozytywy to allegro stanie się rajem dla różnej maści oszustów. Co prawda żądanie gotówki za gratisy to jakaś paranoja. Moja czarna lista powiększyła się o kolejnego użyszkodnika allegro. Dodatkowo wysłałem zgłoszenie o naruszeniu zasad, może się ten buraczany sprzedawca czegoś nauczy.

No dobrze, ja moglem sie z nim szarpac o te koszty przesylki i walnac negatywa - oczywiscie dostajac w zamian odwetowca. I co, mam 3 naegatwy za darmo i myslisz, ze ktos kto poczyta moje komentarze bedzie dochodzil tych niuansow w opisach aukcji, kore i tak za 2 miesiace pojda do archiwum?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...