Skocz do zawartości

[koła] Mavic SLR- trzeszczące szprychy

sabotagedsc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od 3miesięcy posiada koła Mavic SLR disc, używane na beskidzkich szlakach, moja waga ok67kg i od około tygodnia strzelają mi szprychy. Dokładniej to podczas jazdy na stojąco pykają szprychy w przednim kole. wszystkie są dobrze ponaciągane i proste.

Zauważyłem, że pykają przy nyplach więc przeleciałem je brunoxem, poruszałem trochę i przestało, ale podczas jazdy dalej strzela i jest to cholernie denerwujące bo jadąc na stojąco czuje sie jakbym jechał na rowerze z tesco ;/

Znajomy ma dokładnie taki sam problem, tylko że jemu strzela dużo mocniej. On posmarował od strony piasty i mu szprycha wypadła :) ale pykanie pozostało.

Czy ktoś wie jak je można uciszyć ??

• Mod Team
Napisano

Od nowości nyple są przesmarowane smarem żeby się nie zapiekały. Prawdopodobnie ten smar już tam nie istnieje ;-)

Ale w sumie to nie problem. Najczęściej szprychy tak pykają po centrowaniu, układają się po swojemu. Powinno ustać po niedługim czasie.

Centrowałeś je ostatnio? Czy używałeś klucza do trzymania szprych żeby sie nie obracały?

Napisano

Anie to pierwsze ani to drugie. Wiem ze po centrowaniu szprychy szczelają ale to przez parenaście metrów. A SLRy ani nie byly centrowane ani katowane i mają ok 2 tys km przejechane, z moimi innymi kołami, miałem chodźby crosslandy nic się takiego nie działo.

Napisano

U mojego brata występuje podobne zjawisko. Trzeszczenie pojawiło się po zaliczeniu ostrego błota i cały ten syf nabił się też w nyple. Żadne czyszczenie nie pomogło, teraz po ok 2,5 miesiąca już nie ma tak silnych efektów, jest lepiej (a właściwie ciszej) ale do końca nadal nie zanikło. Zapewne, żeby całkowicie zlikwidować trzaski trzeba by wymienić nyple.

Napisano

Czy mi się wydaje czy tylko topowe koła mają taki bonus wymiany nypli po wjechaniu w błoto ??

Mi trzaski pojawiły się po mocniejszym zjeździe, tak mną wytrzepało że dostałem jakiegoś postrzału nerwowego na drugi dzień :/ a skrzypi mu przednie czy tylne koło ??

Napisano

No jego to akurat nie slr'y i nie inne z topowych akurat :D

Skrzypi mu tylne, przy czym w tej chwili już tak nie słychać tego, da się przeżyć :D

• Mod Team
Napisano

Dwa komplety slr'ow i w obu ten sam efekt :] Po naciągnięciu szprych, mniej telepie jednak jest to delikatnie mówiąc irytujące aby w kołach za 3500 katalogowo występował efekt taki jak w dziecinnych roweruch z koralikami na szprychach :]

Jak ktoś ma jakieś konkretne rozwiązanie tego problemu to czekamy :(

ale to chyba norma w tych kołach

http://www.mtbr.com/cat/tires-and-wheels/W...927_157crx.aspx

"Weaknesses: Creak, creak, creak, creak oh yea and all the paint came off the front hub."

"Same as one reviewer above... Irritating creaking noise... It's quite costly and I feel quite disappointed because of that noise"

"Creaking noise. The rear hub design has set the spokes to close (touching)at the cross over points. This produces an intolerable creaking noise"

Napisano

Ciekawe że problem pojawia się dopiero po pewnym czasie, jeszcze spróbuje pobrunoxować każdą szprychę z osobna i może to coś da, na razie nie mam zbyt wiele czasu ;/

• 2 lata później...
Napisano

Wiem ze ten temat był juz poruszany - http://www.forumrowerowe.org/topic/42325-kola-mavic-slr-trzeszczace-szprychy/ aczkolwiek wzw z tym ze jest zamkniety chce go odswierzyc celem zapytania uzytkownikow tych kół czy znalazł ktos skuteczny sposób na uciszenie odgłosów wydawanych przez szprychy?Podzczas jazdy dzwieki przypominaja dojechany rower z makrokeszu ktory nigdy nie widzial serwisu czy oleju na łancuchu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...