Ecia Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Od kilku dni próbujemy z Rycerzem zainstalować na kompie Linuxa - i nie wychodzi nam. Kombinowaliśmy z Ola, Ubuntu, obecnie walczymy z Open Suse - cały czas bez sukcesu. Próbowaliśmy szukać pomocy na forach informatycznych i linuksowych - ale dogadać się z tymi ludźmi jest, delikatnie mówiąc, trudno... Toteż pytanie do szanownych userów: czy ktoś z was korzysta z jakiejś dystrybucji Linuxa, wie, o co w tym biega i jak poradzić sobie np. z konfiguracją sieci lokalnej - to nasz główny problem - oraz kilkoma innymi kwestiami? Które w ogóle dystrybucje są najbardziej "user friendly" - zwłaszcza dla początkujących - a zarazem dają jak najszersze możliwości? Jeśli są tu osoby, które mają doświadczenie i mogłyby nam udzielić jakichś konkretnych porad - opiszę problemy dokładniej. Pozdrówko z zagwozdką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Takie max user friendly to sa ubuntu i mandriva. Cos wiecej to mow :> Siec lokalna..ale co? Konfiguracja sieciowki czy jak? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Dzięki, już jesteśmy na GG Pozdrówko bezpośrednie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Też się dopisze - używam archa, jakby co to mogę coś przy tej dystrybucji pomóc, ale do user-friendly to ona generalnie nie należy A co do społeczności, na którą, Ecia, narzekasz - no cóż, "dystans" do nowych jest spowodowany ogromnym ich napływem ostatnio - nie ma co winić ludzi, jeśli dziennie na forum przychodzi 10 takich i pyta o rzeczy, które były wałkowane tysiące razy... więc od ludzi wymaga się korzystania z google, czytania manuali i wiki Co do dystrybucji - też polece Ubuntu na początek (chociaż mnie jako już w miarę doświadczonego usera ubuntu po prostu wkurza ) - przede wszystkim jest wyposażone w ogrom graficznych konfiguratorów i obszerną dokumentację w postaci forum, czytelni i wielu amatorskich stron... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 pyta o rzeczy, które były wałkowane tysiące razy... więc od ludzi wymaga się korzystania z google, czytania manuali i wiki Jako administratorka jednego forum, a użytkowniczka kilku nie pozwalam sobie na tak szkolne błędy, jak nie skorzystanie z wyszukiwarki czy nie przeczytanie FAQ (jeśli istnieje) przed założeniem tematu ; a instruktaży w necie czytaliśmy z Rycerzem chyba już dziesiątki... Problem w tym, że na forach z reguły trafia się na wątki rozpoczęte, sygnalizujące problem nawet zbliżony do naszego - i urwane, nie dające odpowiedzi... na nasze zapytania również takowych nie było. No, owszem, na jednym z forów ten i ów próbował - ale odpowiedzi były niejasne (może dlatego, że jesteśmy początkujący i nie do końca umiemy zrozumieć, o co programistom chodzi, a może dlatego, że te nasze kłopoty są jakieś specyficzne?) i zastosowanie się do owych szczątkowych porad nie dało efektów. Większość linków wiodących do manuali i tym podobnych helpów, na które natrafiliśmy, jest zaś, niestety, nieaktualna. Na razie spróbujemy jeszcze z Mandrivą; Ubuntu potwornie nam muli (i znowu: nie wiem, czemu)... W razie czego będę nadal drążyć publiczine Dzięki za dotychczasowy odzew. Pozdrówko mozolne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 skoro próbujecie już wszystkich to spróbujcie też Fedorę. mam na niej trochę więcej kłopotów z instalacja/kompilacja, ale paradoskalnie mniej mnie wkurza niż ubuntu. a arch w ogóle nie działa na moim sprzęcie (ot zagadka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 No, owszem, na jednym z forów ten i ów próbował - ale odpowiedzi były niejasne (może dlatego, że jesteśmy początkujący i nie do końca umiemy zrozumieć, o co programistom chodzi, a może dlatego, że te nasze kłopoty są jakieś specyficzne?) i zastosowanie się do owych szczątkowych porad nie dało efektów. No cóż - w linuksie trzeba przejść ten okres "adaptacji" wobec nowego systemu, porzucić wszelkie przyzwyczajenia windowsowe i zmienić swoją logikę... do tego pochłonąć trochę wiedzy na temat konsoli, konfiguracji i ogólnej budowy linuksowego środowiska... i chyba dopiero po tym zaczyna się rozumieć, o co chodzi bywalcom for linuksowych, bo faktycznie na początku ciężko się połapać — potem dopiero okazuje się jak te z początku nierozumiane rady były przydatne W każdym razie, mam nadzieję, że szybko przez to przebrniesz/przebrniecie powodzenia. A co do wypowiedzi majstra - faktycznie fedorka jest dość fajna... skoro nie ubuntu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Spoko, w takim razie Fedora będzie następna po Mandrivie (jeśli z Mandrivą nie wypali), a po niej Arch Pozdrówko szeregowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 a czy przypadkiem nie masz takiego problemu, że niby jest karta sieciowa ale nie dostaje automatycznie adresu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Kiedy chcieliśmy skonfigurować parametry połączenia w Ubuntu, wyskakiwał komunikat: "Interfejs nie istnieje", a jednocześnie pokazywał dostępne sieci bezprzewodowe, z którymi teoretycznie można byłoby się połączyć, ale praktycznie się nie dało. Czyli sieć była widoczna, ale połączenia brak. To chyba kwestia braku odpowiednich sterowników - jakieś domyślne Linuxa pewnie są (bo wszak kartę widzi), ale najwyraźniej niewystarczające. Próbowaliśmy instalować sterowniki Windowsa pod Linuxem (zgodnie ze wskazówkami z jednego z forów), ale podczas konfiguracji połączenia system się zawieszał. Gdzieś tam jeszcze wyczytaliśmy, że ponoć mogłyby zadziałać sterowniki od starszych wersji Windowsa - np. 2000 - tego jeszcze nie testowaliśmy. Czy ktoś mógłby tę informację potwierdzić bądź jej zaprzeczyć? Pozdrówko opisowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Gdzieś tam jeszcze wyczytaliśmy, że ponoć mogłyby zadziałać sterowniki od starszych wersji Windowsa - np. 2000 - tego jeszcze nie testowaliśmy. Czy ktoś mógłby tę informację potwierdzić bądź jej zaprzeczyć? na pewno nie zaszkodzi spróbować. Rozumiem że korzystasz z ndiswrapper, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 zacznijmy od tego co to za karty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Rozumiem że korzystasz z ndiswrapper, tak? Tak. Do tego właśnie modułu instalowaliśmy sterowniki windowsowe. A karta to bezprzewodowa Edimax, w Windowsie działa na sterownikach do karty Raling 73: rt73.ini. Pozdrówko szczegółowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 czy jest w ogóle widoczny sieciowy interface? co mówi ifconfig -a i iwconfig czy ta karta jest na usb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Tak, na USB. Interfejs sieciowy widzi, późniejszym wieczorkiem zacytuję, co konkretnie się wyświetla. Pozdrówko z prolongatą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eternit Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Jak na pierwszy raz z Linuksem to Fedora i Ubuntu obie dystrybucje są w raz, tylko że moim zdaniem Ubuntu ma zanczenie lepsze wsparcie użytkówników i lepsze forum. www.ubuntu.forum.pl ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Hardy_pl Co do twojej karty to trochę się wpakowałaś, bo z tym sprzętem jest sporo problemów pod linuksem. Wpisz w konsoli - "lspci" i pochwal się co pokazuje terminal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ja pozwolę sobie wyrazić swoją opinię <tak się wokół tematu pokręcę > i powiem "nie" fedorze bo wczoraj się z nią męczyłem podczas instalacji i samo to już mnie negatywnie nastawiło do tego systemu Sam wybór polskiego języka instalacji powodował wykrzaczenie całego procesu Pozat ym instalka nie raczyła stworzyć konta zwykłego usera i po zakończeniu instalacji możliwe tylko logowanie na konto roota... X-y też same nie wstały. Pewnie jakbym miał ochotę wczoraj przy nim podłubać to bym Fedore okiełznał, ale że humoru wczoraj brak to wrócił Debian Ubuntu potwornie nam muli (i znowu: nie wiem, czemu)... Czy używacie Ubu 8.04?? Jeśli tak to bym polecał w takim wypadku spróbować starszej wersji 7.10<o ile tego też nie zrobiliście:D> od której sam startowałem i jestem z niej ogólnie zadowolony. Można również wykorzystać inną wersję Ubuntu - np Kubuntu(wymagania ma mniej więcej takie jak Gnome) tudzież Xubuntu które jest przewidziane do słabszych konfiguracji sprzętowych I tak jak kolega wyżej napisał - społeczność ubuntu jest całkiem spora więc z rozwiązaniem problemów łatwiej<teoretycznie ;D>, Mam nadzieję, że problem da się rozwiązać i będziecie mogli z przyjemnościa korzystać z super systemu jakim imho jest Linux:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ja pozwolę sobie wyrazić swoją opinię <tak się wokół tematu pokręcę > i powiem "nie" fedorze bo wczoraj się z nią męczyłem podczas instalacji i samo to już mnie negatywnie nastawiło do tego systemu Sam wybór polskiego języka instalacji powodował wykrzaczenie całego procesu Pozat ym instalka nie raczyła stworzyć konta zwykłego usera i po zakończeniu instalacji możliwe tylko logowanie na konto roota... X-y też same nie wstały. Pewnie jakbym miał ochotę wczoraj przy nim podłubać to bym Fedore okiełznał, ale że humoru wczoraj brak to wrócił Debian U mnie, gdy stawiałem Fedorkę, wszystko przebiegło bez problemów... co nie zmienia faktu, że menadżer pakietów w pythonie to iście szatański pomysł Ale i tak fedzia nie uniknęła wyrzucenia na rzecz Archa Za to do wspomnianego debiana mam ogromne zastrzeżenia - mniej więcej te same co do ubuntu - aktualizacja trwa wieki, 3 menadżery pakietów wliczając nakładki to mnożenie bytów ponad potrzebę, a system jest mało żwawy Dlatego: bezkompromisowo wygrywa Arch Czy używacie Ubu 8.04?? Jeśli tak to bym polecał w takim wypadku spróbować starszej wersji 7.10<o ile tego też nie zrobiliście:D> Dodam od siebie tylko, że od początku jego istnienia ubuntu należy do debianopochodnych, co już samo przez siebie wyklucza możliwość stworzenia szybkiego systemu (no dobra - nadrabiając za to stabilnością;]) Mam nadzieję, że Ecia wybaczy mi ten offtop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 co nie zmienia faktu, że menadżer pakietów w pythonie to iście szatański pomysł Python fajny język, prosty, można tworzyć różne programy nie pisząc setek linijek kodu tak jak to jest w przypadku C++ etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Za to do wspomnianego debiana mam ogromne zastrzeżenia - mniej więcej te same co do ubuntu - aktualizacja trwa wieki, 3 menadżery pakietów wliczając nakładki to mnożenie bytów ponad potrzebę, a system jest mało żwawy Dlatego: bezkompromisowo wygrywa Arch Zależy co się ma pod maską xD Mi, że tak powiem śmiga ;D A synaptic jest fajny, o! ^^ Dodam od siebie tylko, że od początku jego istnienia ubuntu należy do debianopochodnych, co już samo przez siebie wyklucza możliwość stworzenia szybkiego systemu (no dobra - nadrabiając za to stabilnością;]) Potwierdzam Ubu trochę wolniejsze, ale za to sam debian to stabilność Tylko Flash potrafi czasami wywalić system<nie ma to jak stery/wtyczki zamknięte ;D> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Python fajny język, prosty, można tworzyć różne programy nie pisząc setek linijek kodu tak jak to jest w przypadku C++ etc. Jasne, ja osobiście bardzo pythona lubię, ale pisanie w nim programu takiego jak menadżer pakietów (od którego jednak wymaga się większej wydajności) to imho sroga pomyłka ale to już czepialstwo, poza tym fedzia jest fajna, innowacyjna Tylko Flash potrafi czasami wywalić system<nie ma to jak stery/wtyczki zamknięte ;D> Hehe, dokładnie ten sam problem na archu mam... dosłownie poza nim i sterami nviidii nie mam nic zamkniętego w systemie... a za to te jedynie 2 elementy potrafią mi skutecznie system wywalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pirx Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ale muszę powiedzieć, że potestach Flasha w wersji 10 beta jestem pozytywnie zaskoczony Mogę w koncu na youtubie filmy na fullscreenie oglądać płynnie ;D Cholera, mogę nawet w HD materiały oglądać i działa płynnie, ale i tak zgona potrafi zaliczyć :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 27 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Czyli norma. Za to mam nadzieje, że rozwój Gnasha i pochodnych troche przyspieszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 co mówi ifconfig -a i iwconfig Siedzę właśnie w Open Suse. Po wpisaniu: ifconfig -a => eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:11:2F:95:43:D1 inet addr:85.222.97.71 Bcast:85.222.99.255 Mask:255.255.252.0 inet6 addr: fe80::211:2fff:fe95:43d1/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:2307 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:2086 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:2494829 (2.3 Mb) TX bytes:350427 (342.2 Kb) Interrupt:18 eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:E0:4C:04:3E:88 UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b) Interrupt:19 Base address:0xc000 lo Link encap:Local Loopback inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0 inet6 addr: ::1/128 Scope:Host UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1 RX packets:286 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:286 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:18488 (18.0 Kb) TX bytes:18488 (18.0 Kb) wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0E:2E:99:E7:C0 UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b) wmaster0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-0E-2E-99-E7-C0-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00 UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b) iwconfig => lo no wireless extensions. eth0 no wireless extensions. wmaster0 no wireless extensions. wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=27 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Encryption key:off Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0 eth1 no wireless extensions. Postępowaliśmy zgodnie z instrukcją z http://wiki.cdlinux.pl/index.php/Konfigura...jemy_sterowniki. Pozdrówko obszerne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 pytałem o usb, ponieważ w kernelu mam sterownik do takiej karty rt73usb (co jeszcze nie znaczy ze na pewno działa), najpierw pomęczył bym ten z kernela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.