Skocz do zawartości

[korba] Wybór korby do "prawie" singlespeed'a

D2mian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rozmyślam nad zmianą korb oraz modernizacją reszty napędu. Na myśl przyszło mi coś takiego aby nie montować przedniej przerzutki, a zamiast korb z trzema tarczami założyć coś z jedną. W grę wchodzą korby rekreacyjne od shimano (ale mają bardzo małą dostępność), korby do DH oraz coś co przyszło mi na myśl, a mianowicie żeby zakupić korbę szosową (z dwoma blatami) i zdemontować jeden z talerzy.

Czy ta ostatnia opcja z korbą szosową po kastracji zadziała z 8 lub 9 kasetą na tyle?

Czy nie będzie problemu z linią łańcucha?

Jaki wtedy łańcuch będzie potrzebny?

Zadziała to to?

Czy korby Campanollo są kompatybile z tyłem opartym na shimano lub sram?

Wydaje mi się że pomysł z kastracją korby szosowej będzie najlepszy bo chyba te korby są sztywniejsze i lżejsze (prawda?).

Proszę o opinię, temat jest dla mnie dość skomplikowany ponieważ nigdy takiego pół singla nie widziałem.

Proszę o pomoc.

Damian

Tak, zadziała.

Aż takiego nie powinno być, tylko musisz dobrać odpowiednią długość osi suportu, no i możesz kombinować z położeniem zębatki (tzn. czy przykręcisz w miejsce większej czy mniejszej zębatki).

Taki jakiego wymaga kaseta (jeśli chodzi o to, czy na 8 czy 9 biegów).

Powinno. Mam coś takiego ale z kasetą 7 biegową, choć nie powinno mieć to znaczenia, jednak 7 biegowe są węższe o 3 mm od 8 i 9 biegowych.

Tak są, ale mają inny standard kwadratu (połączenie suport - korba).

Sztywniejsze i lżejsze niż co? Ja jeżdżę na Bontragerze Race (MTB - patrz avatar <- ) z zębatką 44 z. przykręconą w miejsce środkowej.

Chcesz zdjęcia? <_<

Jeśli masz foty to bardzo proszę <_<

A sprawdza Ci się takie cuś?

A co lepsze coś z szosówek do 200zł czy jakaś korba do DH? Jeśli mój obecny suport na kwadrat (nie znam modelu) jest Ok to czy warto go odrazu zmieniać?

Dzięki za zainteresowanie i czekam na foty :)

P.S.

Wie ktoś może jaki supprot muszę brać do Kellys'a Saphix? Teraz mam korby z największym blatem 48.

Foty mam ale trochę nieaktualne :) . Jak poczekasz do jutra / dziś w nocy to wrzucę aktualne, bo teraz właśnie część orurowania się maluje :D .

Sprawdza się pod jednym warunkiem - blat musi być prosty - inaczej łańcuch spada, a bez przerzutki to i ten bolec między zębatką a korbą nie pomoże (zwłaszcza jak zębatka jest dalej od korby niż była). I właśnie z tego względu polecam korby z pająkiem i przykręcanymi zębatkami - dwa Suntoury z nitowanymi zębatkami troszkę uszkodziłem :) - po prostu zębatka się wygięła przy ruszaniu ze skrzyżowania - dajesz powera, a tu zębatka wygląda dosłownie jak zósemkowana <_< .

Długość osi suportu zależy od konkretnej korby, więc najlepiej kup razem z nową. A co do zależności "długość osi od położenia zębatki na korbie" to już od konkretnych modeli zależy. Ogólna zasada jest taka, że zębatki w korbie są od siebie odległe o 5 mm, od tego można wyjść przy dobieraniu.

Ja składałem ten rower budżetowo (choć miało być taniej niż wyszło :) ) i suportu nie zmieniałem co zaowocowało zębatką zamontowaną w środkowym położeniu, efekt: linia łańcucha idealnie prosta na środkowej zębatce kasety - mi pasuje.

Kupując suport z krótszą osią musisz pamiętać, że korba może nie wejść na suport (zapierać się o jego miski i nie dać się dobrze dokręcić) lub może zębatka ocierać o dolne rurki widełek.

U mnie założenie jest takie:

Oszczędzę na samej przerzutce tylnej oraz na jednej manetce.

Zyskam lepsze korby i lżejszy rower.

Co do przymusu prostego blatu to jeżdżę dość spokojnie (jazda miejska).

To czekam na foty <_<

Dzięki

Damian

Schwefel jak dla mnie SLT-99 nie równa się budżetowy :D . Zwłaszcza, że musiałbym przy okazji wymienić kasetę i manetkę. Ale autor tematu może się skusi. Poza tym mi łańcuch zawsze spadał na zewnątrz mimo tego, że zębatka była w miejscu blatu, więc to raczej tylko przez krzywość zębatki.

Ze zdjęciami będzie mała obsuwa - nie używajcie podkładu i bazy metalicznej różnych producentów :) - ale będą jeszcze dziś.

Obiecane zdjęcia poniżej.

I proszę się nie śmiać z moich rozwiązań, których nie powstydziłby się p. Słodowy, jak choćby moja el0 pr0 owijka na kierownicę :D . Rower właściwie poza kołami, kasetą, łańcuchem i korbą jest zbudowany z tego co było w domu :) .

img01vt9.th.jpgimg02no5.th.jpgimg03mm3.th.jpgimg04km3.th.jpg

Nie tylko opony wymiatają w tym sprzęcie :) , ale za to malowanie własnoręczne.

A używam do szosy, żwirówek i dróg polnych, a także do ogólnorozumianych dojazdów miejskich. Taki rower do wszystkiego, który można zostawić przed sklepem, a do tego mieści się w normalny stojak na rowery :) .

Mam jeszcze 2 pomysły:

1) Dać na przód "singla" a na tył albo jakąś piastę 3 biegową (są większe ilości biegów?) albo też singla (czy trzeba zmieniać piastę? Jak to zamontować na piastę 8/9 biegową?)

2) korba szosowa + kaseta szosowa; a dlaczego? I tak używam może ze 4 kombinacji ( z regóły 2x6, 2x7, 2x8 albo to samo z nawięszkszym blatem z przodu) Generalnie używam roweru jako szybkiego środka transportu po mieście.

Jak by to skompletować? Może ktoś takie coś robił.

I odrazu podłączę się z pytaniem o manetki.

Jeśli mam 8 kasetę to czy dając manetki na 9 będzie całość latać? I jak to jest z jakością manetek czy wyższy model rzeczywiście różni się kulturą pracy od innych? I czy jeśli korba jest na 9 speed to będzie latać z kasetą na 8 biegów? Bo ostatnio miałem z tym problemy (ale wydaje mi się żę to była sprawa tego że mam blat na 48 zębów a przerzutki były chyba na max 44 zęby) Proszę o rozwinięcie tematu.

Dzięki za rady

Damian

Ja też mam zapytanie o podobnej tematyce. Złożyłem miejski rower bez przedniej przerzutki, mam korbę Deora, łańcuch nastawioną na śordkową tarczę. Moje pytanie - czy można założyć szosową kasetę (po to, żeby był szybszy) do koła 26 cali i manetek rapid na 9 przełożeń.

tak to sobie wymyśliłem :D

Wydaje mi się że rozpatrywanie SS pod kątem szybkości jest raczej nie na miejscu; caly czas obracamy się wokół tych samych wielkości zębatek.

Po dłuższych rozmyślaniach zastanawiam się czy trwałaość i niezawodność SS jest warta jesgo założenia. Chyba jeszcze do tego nie dojrzałem <_<

Nie chcę zakładać nowego tematu; czy manetki na 9 biegów obslużą kasetę na 8?

Damian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...