Skocz do zawartości

[amortyzator] Marzocchi MX Pro Lockout

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeździłem na takim dość krótki czas bo tylko 2 tygodnie (na rowerze mojego kolegi) i mam o nim bardzo dobre zdanie. Dobrze wybiera nawet małe nierówności, a z tego co wiem to kumpel ma go już dłuższy czas i nie narzeka. Jak możesz kupić go jeszcze w okazyjnej cenie to bierz.

Napisano

Mam Mx'a, tylko 2007, ale to chyba (poza naklejkami) to samo. Jak dla mnie nie ma dla niego konkurencji za te 600 zł, które mnie kosztował. Przesiadłem się z Suntoura, zatem ktoś, kto ujeżdża na co dzień wyższe modele, może go zgnębić, ale dla mnie jest to znakomity sprzęt na rozsądną kieszeń. Na forum jest już więcej opinii o nim, wystarczy poszukać :)

Napisano

Też aktualnie posiadam suntoura :D i chce się przesiasc wlasnie na ten amortyzator i chyba go zakupie i mam nadzieje ze bedzie sie dobrze sprawowal :) nieh ktos jeszcze powie jak wyglada sprawa z rurą sterową, tradycyjnie 1 1/8" ?? i jaka dlugosc rury sterowej??

Napisano
(...) nieh ktos jeszcze powie jak wyglada sprawa z rurą sterową, tradycyjnie 1 1/8" ?? i jaka dlugosc rury sterowej??

Jakże by mogła być inna niż 1 i 1/8''? :)

U mnie w MX Pro (bez blokady) rura miała coś koło 28cm, nie mam pojęcia dlaczego taka długa...

Napisano

Widywałem w UK wersje na 1", ale to chyba dla jakiś wielbicieli ram z tamtej epoki :D Sterówki nawet nie można, a trzeba uciąć :) Spokojnie piłką do metalu można sobie poradzić.

Napisano

Ten amorek to 1 1/8" bo 30mm tyle wynosi bo doczytałem w aukcji ze ma 30mm :) mam nadzieje ze moja rama też bedzie :D a co byłoby gdyby sterowke lekko krzywo sie przycieło?? lub cos no nie wiem róznie sie zdarza, to takie pytanie na boku.

Napisano

tak mój rower to KTM i mam nadzieje ze amorek bedzie pasowal do niego dobrze, ten skok 100mm mam nadzieje ze nie bedzie za duzy i nie wpłynie to jakos na jazde czy cos takiego, obecnie mam amor 80mm.

Napisano
a co byłoby gdyby sterowke lekko krzywo sie przycieło??

Jest to bez znaczenia bo i tak zakładasz mostek a później skręcasz kapslem od góry.

ten skok 100mm mam nadzieje ze nie bedzie za duzy i nie wpłynie to jakos na jazde czy cos takiego, obecnie mam amor 80mm.

Minimalnie zmieni się geometria ale raczej, rower będzie mniej nerwowy ale spokojnie możesz wymieniać ten amor.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Rury 1" wyszły już dawno temu... 1 i 1/8" są jeszcze standardem ale powoli wchodzą kombinacje typu 1 i 1/8" na górze a na dole 1 i 1/2" albo po prostu 1 i 1/2".

Długość jest taka żeby się ładniej cieło i żeby pasowało do ram np 23". Zawsze daje się spory zapas. Dobrze ucięta rura zawsze lepiej wygląda ale bez przesady. Ważne żeby uciąć te 2-3mm poniżej końcówki mostka w miarę równo.

Mam MX PRO LO 2007. Zaryzykuje stwierdzenie że jest identyczny jak MX PRO LO 2008. Główna różnica między MX PRO 2007 a wersjami LO to posiadanie sprężyny zwojowej (stalowej) z asystą powietrzną i aluminiowej rury sterowej (22 LO... czyli nowym MXie PRO LO na rok 2009 wrócili znów do stalowej rury). Po przesiadce z wyrobów amortyzatoro-podobnych Mozo, Marcok MZ byłem bardzo zadowolony z pracy MXa. Potem przejechałem się na Rebie i to zupełnie inne klasa. Teraz w jednym rowerze mam MXa PRO LO a w drugim 66 RC2X i tu już zupełnie nie ma porównania jeśli chodzi o pracę. MX to poczciwy amorek. Za tą kasę naprawdę dobry. Ale nie ma co oczekiwać że wszystko wybierze gładziutko. Ja swojego z manetką kupiłem za 650 zł ale miałem szczęście. Gdybym miał go kupić za cenę jaką potem kosztował ETA to chyba bym wolał dozbierać do Reby.

Aha... wersja z manetką pozwala zablokować amor w ugięciu. Czyli obniżyć przód. Fajne do podjazdów i gnania po szosie. Amor wtedy jest zupełnie sztywny (normalnie po zablokowaniu minimalnie się ugina ale bez tłumienia) i niższy o te 80mm. Świetna sprawa... Porównać to można tylko do ETA ale za dużo mniej kasy. Niestety w wersji bez manetki nie da się tego zrobić. Manetka jest taka jak w niektórych suntourach (MXy były robione w fabryce suntoura) i jak by komuś udało się kupić to naprawdę polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...