Skocz do zawartości

[relacja] Rajd po Polsce północnej i centralnej

koloture

Rekomendowane odpowiedzi

W dniach 5-18.08.08 wraz ze znajomym odbyliśmy rajd po Polsce północnej i centralnej. W zamyśle miała być to wyprawa Dookoła Polski, choć nie według trasy PTTK, lecz własnej. Los sprawił jednak inaczej i ostatecznie zrobiliśmy pętlę Polska północna i centralna - 1500 km w 2 tygodnie. Relacja wraz ze zdjęciami znajduje się na moim blogu - Rowerowy rajd po Polsce 2008. Zapraszam serdecznie.

Dzięki za komentarze. Zdaję sobie sprawę, że opis nie jest doskonały, ale to są wpisy w formie oryginalnej - codzienne mmsy z rajdu do kumpla. Wiele uwag, spostrzeżeń i lepsza klasyfikacja zdjęć zostaną dodane wkrótce, więc zapraszam do subskrypcji bloga.

Zwiedzanie

Co do zwiedzania, to tutaj rozczaruję. Głównie zwiedzaliśmy z siodła - widoki i te sprawy. Może dlatego, że jechaliśmy dość specyficznie - codziennie przynajmniej 100 km z bagażami, co zajmowało sporo czasu. Wyjazd z noclegu o 9 z minutami przekładał się na dojazd do kolejnego noclegu w okolicach 16-17. Ponieważ potrzebowaliśmy trochę czasu na regenerację, a trzeba było jeszcze zrobić obiad, to na zwiedzanie miejscowości-noclegu niewiele czasu zostawało. Oglądaliśmy więc stare miasto, kościoły itp. z zewnątrz. A na trasie niewiele nam się trafilo obiektów do zwiedzenia. Przykładowo - w Starym Drawsku do zobaczenia zamek Brahim w środku - za 5 zł dla studentów. My zobaczyliśmy z zewnątrz i wystarczyło. Olsztyn i Elbląg to praktycznie oglądanie wszystkiego z zewnątrz. Obejrzeliśmy Muzeum Wsi Białostockiej. Wjazd 1 zł, ale my byliśmy we wtorek - wtedy zwiedzanie jest gratis :D. W Poznaniu fatalna pogoda - deszcz - nie było sensu zwiedzać.

Drogi

Dróg krajowych było rzeczywiście sporo, może zbyt wiele. Głównie dlatego, że gonił nas termin, chcieliśmy przejechać 2600 km ( nie udało się to do końca - tak na marginesie). Drogi lokalne czasami nie wchodziły w grę, gdy dużo trzeba było nadłożyć, a dystans dnia był długi.

Żywienie

Może nie tylko o obiadach, ale generalnie o żywieniu na tym rajdzie opowiem troszkę. Śniadanie to regularnie w moim przypadku pół litra kefiru naturalnego i kanapki z pasztetem. Na pierwsze 30-40 km do plecaka brałem 3 kanapki z pasztetem/serem żółtym ewentualnie słodkie bułki. Jedliśmy też po kilka batonów. Ponieważ nie chciałem się zasłodzić, więc głównie Grześki bez czekolady. Dziennie piliśmy przeważnie po 2 PowerRade na głowę, a w 2 bidon laliśmy wodę niegazowaną. Tutaj sprawa, która niekoniecznie polecana dla sportowca - jak trafiła się Biedronka lub Tesco, to kupowaliśmy napoje energetyzujące typu Kick lub Powerup (coś a'la Tiger, tylko że kosztuje 2,40 za litr). Mój towarzysz pił 0,25 litra z takiej butelki (po większej ilości źle się czuł), ja resztę. Napój zagryzałem 2 słodkimi bułkami i w ten sposób mogłem już dokręcić dystans do 100 km bez jedzenia, tylko pijąc wodę. Napój daje kopa. Ale lepiej go wypić przed jazdą, niż w trakcie, bo jest gazowany.

Obiad w trasie odpadał, bo ja nie mogę jeździć zaraz po dużym posiłku. Dlatego jak nocowaliśmy w schronisku młodzieżowym z kuchnią, to kupowaliśmy sos w słoiku, paczkę makaronu + ewentualnie 2 pętka kiełbasy i jedliśmy taki obiad na odbudowę nocną. Z naszych obserwacji - lepiej zjeść taki duży obiad na wieczór, wtedy rano jest więcej siły. Czasami, jak się trafiła większa miejscowość, to szliśmy w ramach kolacji na pizzę lub kebab.

Dieta może niezbyt sportowa, ale sił po niej nie brakowało, dobra dla kieszeni. Zaraz po powrocie zrobiłem sobie badania. Wszystkie wyniki w normie, więc nic nie zaszkodziło.

Wnioski z rajdu

Tak od siebie powiem na koniec, co sądzę o takim jeżdżeniu po kraju. Przede wszystkim odpowiedź na pytanie: z bagażami/bez. Wiadomo, są różne sytuacje, czasami jest mus. Ale ja sobie nie wyobrażam wspanialszej wyprawy, niż z sakwami/przyczepką. To dużo ciekawsze, niż jadący za tobą "samochód techniczny". Druga sprawa - mega objazdówka, czy wybranie mniejszego regionu. To zależy. Jadąc w Bory Tucholskie, czy w Kotlinę Kłodzką masz pewność, że będzie ładnie. Ale to dobre na kilka dni. W perspektywie jeżdżenia 2 lub więcej tygodni męczył by mnie ciągle jeden krajobraz. W czasie naszej wycieczki średnio co 2 dni zmienialiśmy mezoregion geograficzny i mieliśmy ciągle nowe wrażenia. A to jeziora, a to rzeźba staroglacjalna, a to delta Wisły, a to Wał Kujawsko-Pomorski.

Męczące jest natomiast szukanie na bieżąco noclegu i ciągłe zmienianie trasy. Spontan jest fajny, ale na dłuższą metę męczy.

W tym roku nie udało się spełnić do końca marzenia. Ale ja sobie postanowiłem, że w perspektywie kilku lat zrobię kompletną wyprawę Dookoła Polski. Ale nie w wariancie PTTK, tylko w wariancie pełnym - dokładnie po drogach znajdujących się najbliżej granic :D.

Super, że będzie dalszy ciąg, bo szczególnie fotek mi szkoda <_<.

Jedno mnie tylko odrobinkę dziwi - ten pośpiech i parcie na dystans. Przecież dwa tygodnie to mnóstwo czasu, można w tym czasie zobaczyć naprawdę kawał Polski i chyba trochę szkoda tego na gnanie krajówkami?

I jeszcze jedno pytanie - czy nad morzem nie dokuczał wmordewind? Z reguły jedzie się w odwrotnym kierunku, jako że w Polsce przeważają wiatry zachodnie :).

OT - widzę, że pracujesz nad okolicami Zwoleniami :). Od czasu do czasu bywam na weekend całkiem niedaleko u teściów i trochę się kręcę po okolicy rowerkiem. Może kiedyś się miniemy na trasie, a na pewno będę śledził postępy w przewodniku :)

Zdjęcia bardzo fajne, wyprawa także ciekawa. Chociaż mnie ,jak kilku innym z forum, nie podoba się jazda drogami krajowymi. Ani to przyjemne, ani bezpieczne. Ja mniej więcej w tym samym czasie jeździłem po pomorzu i wybrzeżu

i wiem że można było kilka tras w rejonie Drawska, Połczyna pojechać zdecydowanie ciekawiej.

Tu możecie poczytać o moim wyjeździe

www.yacek.bikestats.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...