wiruq Napisano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam Ostatnio sobie jadę, i nie mogłem kręcić pedałami do tyłu. Kasetą kreciła sie jak jechałem, wiec pedały też się kręciły tzn nie dotykam pedałów a one same kręcą się, bo piasta się kreci (mysle ze zrozumiane) normalnie nie mogę kręcic do tyłu bo łancuch sie wkręca... po godzinie jazdy wróciło do normy ( ale jak jadę bez pedałowania to juz w kasecie nie ma takie głosu, przerywania jak normalnie) Czy to mogła być piasta zrąbana czy kaseta?? Kasetę już zamówiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ufoludek Napisano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Generalnie wydaje mi sie ze to sprawa piasty, bo w kasecie na dobrą sprawe nie wiele moze sie tak popsuć, co najwyżej zębatki rozpaść, ale to byś zauwaŻył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweu Napisano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 To ani piasta ani kaseta tylko bębenek. Jeżeli piasta jest tego warta można wymienić. Można też go rozebrać i przesmarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Jak krecisz pedalami do tylu to lancuch ci sie tam wkreca? mozesz miec usyfione, przerzutka moze tez byc do pupy. Ofkors jesli tylko chodzi o lancuch, a reszta napedu chodzi tam z tylu "jak powinna". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 bębenek... najprawdopodobniej wewnątrz wygląda jak siedem nieszczęść... wiem bo sam tak miałem ostatnio kilka razy(a 20km w terenie na "wyostrzonym kole" nie należy do przyjemności -zwłaszcza że odrobina nieuwagi może kosztować zmielenie przerzutki i powrót z buta) w SPD masakra... pierwszy raz miałem takie CUŚ ostatniego dnia kilkudniowej wycieczki nad morzem -w SPD, z obładowanymi sakwami i z dłuuuugi zjazd buty trzymałem na koronie widelca a korba zasuwała... potem jeszcze kilka razy na krótszych wycieczkach... zdiagnozowałem przyczynę tego zjawiska jako przeżarty wewnątrz bębenek... przed wakacjami wyglądał tragicznie -do wymiany(ale to już jak kupię nowe kółka) teraz pewnie jeszcze gorzej aż boję się do tego dobrać bo jeszcze się rozsypie :/ teraz jeszcze pojawił mi się luz na tylnym kole(na osi) kilka mm... dziwne bo wszystkie kontry i śruby podokręcane PS na tę ostrokołowość pomaga kopnięcie w korbę lub mocniejsze depnięcie w pedał(z tym że problem będzie wracał...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Miałem taką samą sytuacje i u mnie winny był bębenek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiruq Napisano 24 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 da sie to jakos wymeinić, piaste mam QUANDO, najlepiej jak najmniejszym kosztem... Dzisiaj zamówiłem cały napęd i nie mam pieniędzy .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweu Napisano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Spróbuj rozebrać, przesmarować. Dopiero jak nie pomoże to szukaj nowego bębenka. Może od innej firmy będzie pasował. A nowy napęd ... zawsze sie przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucio Napisano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Wydaje mi się że kolega ma wolnobieg a nie kasetę, bo nie spotkałem się z piastami firmy quando z bębenkiem, oczywiście mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiruq Napisano 25 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Posiadam kasetę 8 biegową... dzisiaj kupię klucz do kaset i sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erwin Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 hej a co powiecie na odwrotną sytuację? mam standardową kasetę shimano cs hg30 (nówka - używana dopiero 2 miesiące) i od paru tygodni problem polega na tym że kręcę krobą, ale napęd "nie chwyta", czyli kaseta się kręci ale siła nie jest przekazywana na koło? jeszcze na początku po kilku moocniejszych szarpnięciach korbą udawało mi się "odpalić" napęd, gdzieś tam w środku coś zaskakiwało i dało się jechać, ale ostatnio mimo wielu prób nic z tego...czy to coś z wolnobiegiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 tak zepsute zapadki :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erwin Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 ^^ ale czy ten typ kasety jest zintegrowany z wolnobiegiem czy to są odrębne urządzenia do wymiany? tzn znowu bede musial wymienić kasetę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 za to zeby wszystko dzialalo odpowiedzialny jest bebenek na piascie ktory masz prawdopodobnie uszkodzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 ^^ale czy ten typ kasety jest zintegrowany z wolnobiegiem czy to są odrębne urządzenia do wymiany? tzn znowu bede musial wymienić kasetę?? Nie będziesz musiał wymieniać kasety, po prostu przełożysz ją na nowy bębenek lub nową piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erwin Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 ok dzięki Wam za podpowiedzi, uspokoiliscie mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 26 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Wydaje mi się że kolega ma wolnobieg a nie kasetę, bo nie spotkałem się z piastami firmy quando z bębenkiem, oczywiście mogę się mylić Quando robi piasty z bębenkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.