longerdj Napisano 21 Sierpnia 2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 wie ktos moze jak zbudowany jest sensor? ze srodka wypadla mi peknieta w pol jaks dioda czy cos w tym stylu. potrzebuje dowiedziec sie czy mozna to jakos zastapic lub naprawic i czy w ogole to sie oplaca?
paweu Napisano 21 Sierpnia 2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Sam sensor to taka szklana ampułka coś jak bezpiecznik a w środku 2 blaszki, które stykają się gdy magnes jest blisko - zamykają obwód a resztą zajmuje się sam licznik. Jeżeli jest to licznik bezprzewodowy to do tego sensora jest jeszcze podłączony układ przekazywania sygnału ale to tutaj nieistotne. Czy można to zastąpić? Raczej ciężko. Najlepiej zmienić na inny od innego licznika, sam tak robiłem.
saucio Napisano 21 Sierpnia 2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 Ten cudowny sensor to to poprostu kontaktron. Jesli to zwykły licznik przewodowy to żadnej filozofii w wymianie nia ma Fajnie jak byś dał jakieś zdjęcie, albo model licznika.
donartek Napisano 21 Sierpnia 2008 Napisano 21 Sierpnia 2008 nigdy nie rozbierałem sensora ale jeśli wygląda to tak jak opisał kolega wyżej to idzie takie coś kupić w sklepie elektronicznym, nazwy dokładnie nie pamiętam ale chyba czujnik magnetyczny, jeśli opiszesz sprzedawcy o co chodzi na pewno Ci pomoże, koszt tego elementu jest groszowy, może to wyglądać np. tak http://www.eltron.pl/elektronika/meder/images/MK23,.jpg, można spotkać wiele różnych rodzajów obudowy więc na pewno coś dopasujesz tylko pamiętaj że będziesz potrzebował lutownicy o widzę kolega chwilkę wcześniej podał fachową nazwę tego elementu
longerdj Napisano 22 Sierpnia 2008 Autor Napisano 22 Sierpnia 2008 to jest dokladnie to, co jest na zdjeciu w linku powyzej musze teraz odwiedzic jakis sklep i zakupic ten kontaktron z montazem nie bedzie juz problemu. dzieki wielkie chlopaki !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.