Skocz do zawartości

[grupa]Pierwszy rower, pierwsza grupa osprzętu

dużepiwo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako że składam rower sam, a brakuje mi napędu powstał mały dylemat.

Chciałbym wybrać jakąś grupę, nie za drogą.

Rozważam SRAM rival

Shimano 105 ew. tiagra.

Moja wiedza odnośnie części szosowych jest niemal zerowa.

Chętnie wysłucham rad i wskazówek, co wybrać.

Z góry dzięki za pomoc.

Też sie zastanawiam co takiego w SORze może wam nie pasować... jak dla maniaków amatorów wg. mnie SORA to dobry wybór jak na początek. Fakt klamkomanetki i ich sposób przełączania na zjazdach jest trochę ciężki, bo jak już ktoś zrobi pozycje zjazdową i na baranku ułoży ręce to trudno czasami zrzucić bieg niżej ( kciuka nie starcza :D ). Co to przerzutki przedniej to mogła by być trochę przecyzyjniejsza :/ trochę musi minąć zanim zrzuciż bieg (przynajmniej ja tak mam :P ale może to już z wyeksploatowania wynikać) w górę to samo. Z kolei tył jest OK minimalne odtępstwa od normy ale wszystko gra. Korba niczego sobie ( oprócz jednego uszlifowanego zęba - O_o jak to się stało nie wiem ale działa :P ).

Podsumowywując mój wywód. Jeżeli jesteś początkującym bądź trochę wciągniętym bikerem, fundusze inwestycyjne trochę cię uszczuplają, a "lajtowanie" szosy to dla ciebie sprawa drugorzędna - bo liczą się doznania z jazdy :D to ten wybór jest DOBRY.

Jeżeli natomiast budżetu starczy na fantazje...

Mieszanie osprzętów różnych grup też mi się podoba. Wybierasz to co odpowiada tobie bardziej. Fakt, nie połączył bym manetek SORY z przerzutkami wyższych klas, wolał bym dobrać raczej na odwórt - większa precyzja (in my opinion). No w korbę to tym trochę zainwestował - Tiagra, 105. A spowalniacze :P Tiagra lub sora styknie. A to Fantazja - każdy może pomarzyć :P

AJMEN.

9 lepszym rozwiązaniem by była, bo kasety są tańsze dwukrotnie. Chodź z drugiej strony to nie ma istotnego znaczenia, bo kaseta rzadko się zużywa.

Może ktoś korzystał z tiagry i 105 i zna różnice w działaniu?

Taka jak między każdymi grupami - działa szybciej i ciszej, jednak nie warte jest to różnicy w cenie.

Tiagra za 899 zł to aktualnie oferta nie do pobicia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...