dużepiwo Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Witam. Jako że składam rower sam, a brakuje mi napędu powstał mały dylemat. Chciałbym wybrać jakąś grupę, nie za drogą. Rozważam SRAM rival Shimano 105 ew. tiagra. Moja wiedza odnośnie części szosowych jest niemal zerowa. Chętnie wysłucham rad i wskazówek, co wybrać. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Mi w zupełności wystarcza Sora na 8 biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Z tego co już się dowiedziałem to wsyzstko byle nie sora, a tiagra to prawie to samo co sora więc warto 105. Ja nie mam zdania i chciałem opinię większej ilości osób. W sorze nie podobają mi się klamkomanetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boberek Napisano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 zdecydowanie 105 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 A czemu nie sram rival? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superpiki Napisano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Ja bym wymieszał grupy. Łańcuchy durace. Kaseta, klamkomanetki i przerzutki - ultegra. Korba tiagra. Hamulce... nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Nie wiem co złego jest w Sorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panYanek Napisano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Też sie zastanawiam co takiego w SORze może wam nie pasować... jak dla maniaków amatorów wg. mnie SORA to dobry wybór jak na początek. Fakt klamkomanetki i ich sposób przełączania na zjazdach jest trochę ciężki, bo jak już ktoś zrobi pozycje zjazdową i na baranku ułoży ręce to trudno czasami zrzucić bieg niżej ( kciuka nie starcza ). Co to przerzutki przedniej to mogła by być trochę przecyzyjniejsza :/ trochę musi minąć zanim zrzuciż bieg (przynajmniej ja tak mam ale może to już z wyeksploatowania wynikać) w górę to samo. Z kolei tył jest OK minimalne odtępstwa od normy ale wszystko gra. Korba niczego sobie ( oprócz jednego uszlifowanego zęba - O_o jak to się stało nie wiem ale działa ). Podsumowywując mój wywód. Jeżeli jesteś początkującym bądź trochę wciągniętym bikerem, fundusze inwestycyjne trochę cię uszczuplają, a "lajtowanie" szosy to dla ciebie sprawa drugorzędna - bo liczą się doznania z jazdy to ten wybór jest DOBRY. Jeżeli natomiast budżetu starczy na fantazje... Mieszanie osprzętów różnych grup też mi się podoba. Wybierasz to co odpowiada tobie bardziej. Fakt, nie połączył bym manetek SORY z przerzutkami wyższych klas, wolał bym dobrać raczej na odwórt - większa precyzja (in my opinion). No w korbę to tym trochę zainwestował - Tiagra, 105. A spowalniacze Tiagra lub sora styknie. A to Fantazja - każdy może pomarzyć AJMEN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 22 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Jest jakaś istotna różnica w klamkomanetkach tiagry i 105? Dziękuję za dotychczasowe wskazówki. Chodzi o to że różnica pomiędzy kompletną 105 a tiagrą to 200 zł. Na razie mam czas więc mogę długo gdybać i się zastanawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panYanek Napisano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Hm... no Tiagra jest na kasetę 9kę a 105 podejdzie ci na 10kę. Tiagra ma wskaźnik aktualnego przełożenia z kolei 105 nie ma takiego dobrodziejstwa Tyle mogę powiedzieć bo nie miałem sposobności tego testować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 22 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 9 lepszym rozwiązaniem by była, bo kasety są tańsze dwukrotnie. Chodź z drugiej strony to nie ma istotnego znaczenia, bo kaseta rzadko się zużywa. Może ktoś korzystał z tiagry i 105 i zna różnice w działaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muniek Napisano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 9 lepszym rozwiązaniem by była, bo kasety są tańsze dwukrotnie. Chodź z drugiej strony to nie ma istotnego znaczenia, bo kaseta rzadko się zużywa. Może ktoś korzystał z tiagry i 105 i zna różnice w działaniu? Taka jak między każdymi grupami - działa szybciej i ciszej, jednak nie warte jest to różnicy w cenie. Tiagra za 899 zł to aktualnie oferta nie do pobicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 piasty 105 to syf, a przerzutke w szosie mam Neos'a (sprzed epoki grilonu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.