DjTomszan Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ostatnio zmieniłem w moim bajku cały napęd oraz hamulce, a że przerzutke tył zakupiłem Deore SLX to myśle iz wato coś napisać bo to w końcu grupa osprzętu na rok 2009 :P . A więc tak...: Kolor przerzutki czarny, zrobiona bardzo podobnie do xt a dużo tańsza. Prezentuje się dość ubogo na pierwszy rzut oka; jednolity kolor, jedyny napis to SLX - to tylko pozory. Założyłem ją wczoraj i zrobiłem na niej dopiero 50 km ale musze przyznać że działa miodnie. Zero luzów, płynna praca, żadnych trzeszczeń, regulacja przyjemna i bezproblemowa. Ze zmianą biegów przy obciążeniu problemów nie ma. U mnie obsługuje kasete 9 rzedów i radzi sobie doskonale =)=). Jedynym minusikiem jest to że rolki wózka pracują dość głośno ale jest to mała głupotka. Myśle że sprzęt warty ceny (kosztuje kilka do kilkanaście zetów drożej od Deore LX). Czytałem, że przerzutka ta jest zrobiona w oparciu o konstrukcję XT i adresowana jest przede wszystkim do bikerów MTB. Ja Jeżdże trekingiem (no powiedzmy trekingiem takim bardziej terenowym nie miejskim ). Gdybym o czymś zapomniał lub nie dowiedzieliście sie tego z tekstu to pytajcie - spróbuję odpowiedzieć. W bajku wymieniałem też hamulce - na Avid sd 7. Jedne z lepszych v-braków ale temat nie o tym był a poza tym wiele już o niech na forum pisano. Również działają bezproblemowo. Przerzutka przód - Deore LX down swing, kaseta deore LX 9 rzędów, łańcuch SH HG73 + spinka SRAM złota, manetki Deore LX, piasta Deore LX... ... i myślę że to wszystko. Pozdrawiam czytaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morf99 Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Witam czy tą przerzutkę SLX masz z systemem shadow ?? Korzystając z okazji napiszę co nie co o moim nowym nabytku czyli przerzutce przedniej SLX wersja TOP SWING. Wygląda bardzo przyjemnie kolor to taki ciemny grafit (prawie czarny). Przerzutka spisuję się bardzo dobrze, duży zakres, mocna sprężyna. Dodam jeszcze że u mnie współpracuję z manetką STX RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Września 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Przerzutka SLX występuje tylko w technologii Shadow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Z tego co pamiętam to SLX ma pełnić rolę starego LX'a, natomiast ten z kolei został przemianowany na grupę do trekingów właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 9 Września 2008 Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Dobrze pamiętasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawellldef Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 A i ja tu skrobne DjTomszan - potwierdzam, potwierdzam SLX dziala plynnie i ja jestem z niej zadowolony... Moj SLX takze wspolpracuje z manetkami LX. I wreszcie swiety spokoj - zero ztukania wozka o tylny widelec...... pozdrower Z tego co pamiętam to SLX ma pełnić rolę starego LX'a, natomiast ten z kolei został przemianowany na grupę do trekingów właśnie. A nowy LX 09' wugladem bardziej przypomina grupy szosowe (co do mnie nie przemawia jakos ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 10 Września 2008 Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Przypomina szosowe grupy, bo ma być przeznaczony głównie na szosę do rowerów typu cross A więc terenu bardziej wymagającego od szutrów i leśnych ścieżek producent pewnie nie przewiduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Pany! Konkrety pisać! DjTomszan zachęcam Cię do napisania prawdziwego testu jak przejedziesz na niej kilka tysięcy km. Bo póki co można powiedzieć, że przedstawiłeś specyfikację i podzieliłeś się pierwszymi wrażeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 23 Października 2008 Udostępnij Napisano 23 Października 2008 (edytowane) Ma ktoś może SLXa na przodzie?? Potrzebuję opinii na temat przednegi slxa, bo chcę wymienić przednią zmieniarkę i SLX jest jedną z alternatyw do XT Edytowane 23 Października 2008 przez Odi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Ja mam SLX'a na przodzie Down Swing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabiel17 Napisano 24 Października 2008 Udostępnij Napisano 24 Października 2008 I jak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Października 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Bardzo dobrze się sprawuje jak na razie, regulacja bez problemu, przerzuca dużo precyzyjniej i szybciej niż stary LX TS. Jak a dzień dzisiejszy to mogę polecić, ale nie jeździłem jeszcze w porządnym terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjTomszan Napisano 25 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2008 No panowie 600km na SLX poszło ^^!! Jasne Odi napisze jak jeszcze troche pojeżdże - jak na razie wszystko z nią ok, troche głośno pracuje no ale ponoć SHADOW'y tak juz mają... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczavik Napisano 25 Października 2008 Udostępnij Napisano 25 Października 2008 A jak praca tej przerzutki w błocie? Miałeś jaką glebę na nią? Wyginałeś ją/ prostowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 26 Października 2008 Udostępnij Napisano 26 Października 2008 mam xt cichy nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MtK Napisano 31 Października 2008 Udostępnij Napisano 31 Października 2008 mam xt cichy nie jest Mam XTR pracuje bezszelestnie... A teraz pomyśl co to wnosi do dyskusji... SLX to nic innego jak XT Shadow z paroma innymi szczegółami. Różni się środkowym elementem korpusu i brakiem ceramicznego ślizgu w kółeczkach(XT ma w dolnym a XTR w obu) Shimano idzie po kosztach, cała grupa SLX różni się od XT w zasadzie tylko kasetą i korbą no i jest znacznie szczuplejsza niż XT. Różnicy w działaniu się odczuć nie da. XTka Shadow chwilę testowałem a 761(model na rok 2007 z innym korpusem) mam w zimówce zrobione ponad 5 tyś. XT i LX a teraz SLX na chwilę obecną to grupy które mają dawać możliwość producentom rowerów tworzenie większej gamy rowerów. Różnice są małe ale za opanowanie jednym produktem większej niszy jest możliwe. Różnicę są ale dopiero w XTR, to jest zupełnie inny sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Mój XT też głożno chodzi. To o SLX to prawda, ale jest nieco cięższy i tańszy, co jest jego sporą zaletą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 dzis pomacałem "przebój" siemano w sklepie - tylnego slx'a.... troszki tanetnie wykonany ten jego wózek.... jakbym trzymal w rekach ty-greka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczavik Napisano 7 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Czy jest ktoś, kto napiszę jak ona chodzi w górskim terenie zamiast pisać o pierdołach takich jak hałas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Listopada 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Ja mogę napisać o jeździe błotnej z XT. Podczas jazdy w błocie nic się nie dzieje. Biegi zmieniają się tak samo jak normalnie. Mimo bardzo brudnych kółek wszystko chodzi idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 8 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Ale offtop... to napisze ktoś o tylnej SLX w końcu? Jestem zainteresowany tą przerzutką A tutaj jest nowy tylny Slx z demontażu (chyba) ktoś sprzedaje za 70 zł (chyba już nikt jej nie podbije) a więc jest okazja kupić w cenie Deore. http://www.allegro.pl/item477267011_przerz...no_slx_sgs.html Może ktoś akurat zauważy i kupi sobie taniej, bo ja teraz cienko z kasą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DjTomszan Napisano 24 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 dobra nie złośćcie się tak, przejechałem na tej SLX juz troche (sam nie wiem ile bo licznik mi sie zepsuł) i działa ok. Nie prostowałem jej, nie jezdziłem po górach, nie wpadła w błoto i nie wpadła w piach, czyszcze, szejkuje łańcuch, po nasmarowaniu i poprawieniu kółeczek przestała wydawać nieprzyjemne dźwięki. Jeżdże po lajtowym terenie amatorsko/ rekreacyjnie jak coś. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 24 Maja 2009 Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 slx a xt jest różnica. Tak samo xt i xtr... nie są ogromne bo postęp jest gradualny. Connex c908+xt shadow zapychało się strasznie w błocie+0*C potrafiło podwinąć łańcuch n blacie i tył szalał, ale se wzskazaniem na winę łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzQ Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 http://download.bikeboard.pl/pdf/shimano_slx_02.pdf w serwisie zmontowali mi SLX tak jak w teście bikeboard Czy tylko mi się zdaje, że coś jest nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 A co ma być z nią nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi