gajowygugala Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Muszę wreszcie wymienić klamki bo moje 5 letnie tektro z luzami to niezbyt mi już pasują. I tu mam problem jedni zachwalają FR5 że lekkie Sd7 że mają regulacje(to że cięższe 30 g to nie ma znaczenia i tak mój bajk waży 13,2kg ). A co powiecie o klamkach XT 2008 podobno znacznie się różnią od tych 2007. Cena +/- 40zł przy wydawaniu koło 100zł nie gra roli wole kupić coś porządnego. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Ale Avid jest porządny. A poza tym po co przepłacać. Mozna kupić SD7 a za reszte dobre linki i pancerze ( Clarks, jagwire ).I na pewno wtedy będzie bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowygugala Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 a jeździłeś z klamkami XT albo SD7?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 W tej chwili użytkuję kompletne SD7- hamulce i klamki, poprzednio hamulce XT i klamki SD2.0 L , a jeszcze poprzednio kompletne XT a jeszcze wczesniej starego LX. Mając więc jakąś tam skalę porównawczą wolę Avida. Klamka na dwa palce ( XT jest projektowana na trzy lub na 1,5 - ale moge sie mylić), po 3500 km zero luzów ( niestety SD7 nie są rozkręcane w przeciwieństwie do SD2 ). no i czerowne pokrętełko które czyni cuda. Generalnie to czerwone pokretełko jest dla mnie największym argumentem dla kupna Avidów. No i Shimano wygląda tak jakoś nijak. Niby XT- a wygląd nie pasujący do tak wysokiej klasy. Jednak najlepiej bys zrobił porównując organoleptycznie obydwie klamki. Niektórym bardziej bedzie pasować dłuższa dżwignia, innym nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawellldef Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Mhh mam ten sam dylemat czy brac XT'08 czy SD7 - dzisiaj ide do sklepu wiec zrobie jak kolega "durnykot" radzi Aco do hamulców to mam wlasnie komplet XT'08 i naprawde jestem zadowolony - zostanie ta klamka. pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 A wygląda jak Alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawellldef Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 No i po zakupach jednak porównując XT-ki i SD7, lepsze wrażenie wywarły na mnie AVIDY i je kupiłem Co do pracy to od jutra je będę testował... pozdrower:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 ...no i czerowne pokrętełko które czyni cuda... Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat, bo mnie mocno zaciekawiłeś. Ja ustawiłem hamulce, a owe pokrętełka to mnie średnio interesowały ...skoro wszystko było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat, bo mnie mocno zaciekawiłeś. Ja ustawiłem hamulce, a owe pokrętełka to mnie średnio interesowały ...skoro wszystko było ok To czerwone pokretełko służy do zmiany siły hamowania w sposób bezstopniowy. Kręcąc pokrętłem przesuwamy krzywke na której opiera się linka i dzięki temu zwiększa się ramię siły działającej na linkę- czyli aby uzyskac ten sam efekt musimy uzyc mniejszej siły. Dobrze jest popróbowac w czasie jazdy- ale nie na zjazdach . Shimano ma podobny system- Servo Wave- ale u japończyków ma tylko trzy stopnie- a w Avidach ustawienie zmiania sie w sposób płynny. Z tym że podstawą do wydajności sa dobre klocki oraz dobry stan pancerzy i linek. Oczywiście wraz ze zmiana ustawienia, zmiania sie także modulacja- wg mnie na plus. Pierwszy raz bawiłem się Speed Dialem w klamkach SD2.0L kilka lat temu- z tym że w SD2.0 L pokrętło było aluminiowe a w SD7 jest plastik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawellldef Napisano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Jak wczoraj pisalem - przyszedl nowy dzionek - pierwsza jazda. Jestem zadowolony. Zastosowalem sie do rad "durnykot" i jest gites A ta czerwona srubka - i ja popieram, ze jest na + Reasumujac PANIE KOLEGO "gajowygugala" polecam jednak SD7 Durnykot - za rade i Twoje opinie. pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Durnykot: dzięki Rafale jak będę miał chwilę to się pobawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.