Skocz do zawartości

[klamki] Xt 2008 czy Avid SD7 albo FR5?

gajowygugala

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę wreszcie wymienić klamki bo moje 5 letnie tektro z luzami to niezbyt mi już pasują. I tu mam problem jedni zachwalają FR5 że lekkie Sd7 że mają regulacje(to że cięższe 30 g to nie ma znaczenia i tak mój bajk waży 13,2kg <_< ). A co powiecie o klamkach XT 2008 podobno znacznie się różnią od tych 2007. Cena +/- 40zł przy wydawaniu koło 100zł nie gra roli wole kupić coś porządnego.

Pozdro.

• Mod Team

W tej chwili użytkuję kompletne SD7- hamulce i klamki, poprzednio hamulce XT i klamki SD2.0 L , a jeszcze poprzednio kompletne XT a jeszcze wczesniej starego LX. Mając więc jakąś tam skalę porównawczą wolę Avida. Klamka na dwa palce ( XT jest projektowana na trzy lub na 1,5 - ale moge sie mylić), po 3500 km zero luzów ( niestety SD7 nie są rozkręcane w przeciwieństwie do SD2 ). no i czerowne pokrętełko które czyni cuda.

Generalnie to czerwone pokretełko jest dla mnie największym argumentem dla kupna Avidów. No i Shimano wygląda tak jakoś nijak. Niby XT- a wygląd nie pasujący do tak wysokiej klasy.

Jednak najlepiej bys zrobił porównując organoleptycznie obydwie klamki. Niektórym bardziej bedzie pasować dłuższa dżwignia, innym nie.

• Mod Team
Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat, bo mnie mocno zaciekawiłeś. Ja ustawiłem hamulce, a owe pokrętełka to mnie średnio interesowały ...skoro wszystko było ok :)

To czerwone pokretełko służy do zmiany siły hamowania w sposób bezstopniowy. Kręcąc pokrętłem przesuwamy krzywke na której opiera się linka i dzięki temu zwiększa się ramię siły działającej na linkę- czyli aby uzyskac ten sam efekt musimy uzyc mniejszej siły. Dobrze jest popróbowac w czasie jazdy- ale nie na zjazdach :). Shimano ma podobny system- Servo Wave- ale u japończyków ma tylko trzy stopnie- a w Avidach ustawienie zmiania sie w sposób płynny. Z tym że podstawą do wydajności sa dobre klocki oraz dobry stan pancerzy i linek. Oczywiście wraz ze zmiana ustawienia, zmiania sie także modulacja- wg mnie na plus.

Pierwszy raz bawiłem się Speed Dialem w klamkach SD2.0L kilka lat temu- z tym że w SD2.0 L pokrętło było aluminiowe a w SD7 jest plastik.

Jak wczoraj pisalem - przyszedl nowy dzionek - pierwsza jazda. Jestem zadowolony. Zastosowalem sie do rad "durnykot" i jest gites :blink:

A ta czerwona srubka - i ja popieram, ze jest na + :D

Reasumujac PANIE KOLEGO "gajowygugala" polecam jednak SD7 :)

Durnykot - :) za rade i Twoje opinie.

pozdrower

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...