Skocz do zawartości

[rower] full czy sztywniak?

Filus

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam scotta geniusa , sam takiego dosiadam http://portal.bikefoto.pl/rower/zdjecie/32.../niezalogowany/

:) A polowałbym na model 2009 150 skoku to juz poezja a z waga lekko powyzej 2 kg z damperkiem to juz totalna rewelacja. jezdzilem troszke na anthemie i jest wyraznie twardszy i zrywniejszy , genius jest duzo bardziej komfortowy, regulacja skoku tez jest genialna ;) bujać nie buja a nawet jak buja to jest blokada i masz wrazenie ze sie jedzie na HT.

Co do geometri...nisko mostek i już jest wyścigowa geometria :D

na allegro jest teraz wystawiona ramka mc 40 za 3000, ja dałem za swoja ramkę mniej :) ale to po znajomości masz blokade ,ok80mm eh co tam rozpisze się. jak masz twardy podjazd to wlączasz blokade i masz sztywniaka bez najmniejszego bujania. bez blokady buja ale minimalnie rzędu 1cm, zależy jak masz ustawiony damper. 80mm używasz na małych kamienistych podjazdach , tył delikatnie siada w stosunku do blokady i daje Ci ekstra przyczepnosc bo 80 mm normalnie w rowerach masz blokade albo pełny skok i po wjechaniu rowerem ze skokiem 130 w duza dziure na podjeżdzie poprostu tobą bujnie bo rower caly siądzie a w geniusie masz 80 i tak nie bujnie, natomiast na większe kamienie dajesz 130 z tyłu i jedziesz jak po maśle :)

w Trance za to ma się zawieszenie maestro które pracuje niezależnie od pedałowania, i nie musisz go blokować, nie ma też w nim bujania które występuje w czterozawiasach do których należy genius

ja bym wolał Tranca X od Geniusa, zawieszenie maestro ,niska waga i podobna geometria

Tutaj masz kilka propozycji z Anglii, wysyłka free.

http://www.chainreactioncycles.com/Categor...ssion=PRICE_ASC

Nie wiem jaki masz budżet, ale zastanowiłbym się nad Cubem Ams comp, ewentualnie pro. Jeżeli szukasz czegoś z większym skokiem to jest dostępna bajeczna rama pod nazwą Rocky Mountain ETSX 30 z foxem z przodu i tyłu(chodzi o przecenioną wersję 2007).

Jeżeli ściągać z Ameryki to nie Gianta, Scotta i innych masówek, bo jest to po prostu nieopłacalne. Po pierwsze różnica w cenie niewielka, a po wliczeniu cła i podatku cena potrafi wyjść większa niż w Polandii. Z amerykańskich rowerów celuj w coś pokroju Cannondale rush 4, Rocky mountain któryś z elementów, Santa Cruzy, Specialized FSR xc, epic, któryś z modeli enduro.

Jeżeli Niemcy to ciekawie wygląda Ghost, Radon i Cannon.

Jeżeli zakup w Polsce, to Giant jest atrakcyjną ofertą.

Po więcej info odsyłam na:

www.google.pl

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...