Skocz do zawartości

[przerzuta tył] Shimano XT Shadow - problem z regulacją

kaku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam duży problem z regulacją przerzutki tylnej Shimano XT Shadow. Czytałem, że niektórym chodzi głośno na niskich przełożeniach, ale poza tym to nie słyszałem o jakichkolwiek problemach z instalacją czy też regulacją.

U mnie, po prawie 3 godzinach walki, jako tako udało się to wyregulować. Najpierw albo wskakiwały górne albo tylko dolne, potem nie wskakiwał ostatni tryb. Na sucho w powietrzu wszystko chodziło ok, po tych 3 godzinach udało się dojść do punktu, w którym przerzutka działała w miarę płynnie bez opóźnień.

Niestety w przypadku mocniejszego nadepnięcia na pedał czy też jazdy na stojąco - przerzutka wariuje i sama zmienia biegi w górę i dół, strzela, itd.

Ma ktoś jakieś propozycje, uwagi, sugestie, spostrzeżenia, a przede wszystkim doświadczenia z tym ustrojstwem??

W akcie desperacji zacząłem szukać informacji o kompatybilności przerzutek Shadow z różnymi typami ram, ale nic wartego uwagi nie znalazłem.

Uprzedzając pytania:

Kaseta, łańcuch, przerzutka, manetki, pancerze i linki są prosto ze sklepu.

Dzięki za odpowiedzi!

Nie miałem dostępu do aparatu a komórką to tylko w południe można by zrobić (a wtedy jestem w pracy :).

Tak czy siak, po dodatkowym dniu spędzonym przy Shadow - poszła do sprzedaży. Nie da się nic z tym zrobić. A hak jest prosty jak ziemia :) Zamontowana w 4 minuty zwykła XT z 2006 roku - działała bezbłędnie bez jakichkolwiek regulacji. Dla osłodzenia sobie straty Shadow - poszukam jakiejś XTR w normalnej wersji.

Dzięki za zainteresowanie i przepraszam za brak zdjęć.

• 4 tygodnie później...

Powiem Ci jaki ja miałem problem. Mianowicie uszkodzona była linka w manetce (popękana część drucików przy główce linki). Po wymianie linki przerzutke wyregulowałem od razu. Model XT 760. Może powodem jest uszkodzona linka. Jeszcze dodam tak od siebie, że linki które są dołączone fabrycznie do manetek są kiepskie, mi padły w obydwu manetkach (DualControle LX).

• 9 miesięcy temu...

Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na początku chciałbym się serdecznie z Wami przywitać.

A teraz do rzeczy.

Mój problem z regulacją przerzutki XT RD-M772 SHADOW TOP NORMAL jest następujący:

8 przełożeń manetki w całości obsługuje 9 zębatek kasety (około 4-5 zębatki łańcuch spada o dwie), zawsze jedno przełożenie zostaje w zapasie, jakby było niepotrzebne. Próbowałem wszystkiego, jeśli wyreguluję do dołu, to 'zapas' zostaje u góry, jeśli wyreguluję do góry, to po 7 zrzuceniach manetki łańcuch jest już na samym dole, a ja mam w zapasie jeszcze jedno 'oczko' do zrzucenia. Cały napęd (poza kasetą - SLX) jest z tej same grupy (XT), więc nie mam pojęcia o co chodzi. Może macie jakieś sugestie?

Zakres ustawiony prawidłowo, w przeciwnym razie mógłbym zrzucić łańcuch poza kasetę, a nie mogę tego zrobić.

Co do linki, wytłumaczę raz jeszcze mam nadzieję że bardziej obrazowo, jeśli ustawię linkę wg. najmniejszej koronki (czyli tak jak sugerujesz), to przerzutka działa mniej więcej tak:

Położenie manetki:.....Położenie łańcucha:

1 bieg.......................1 koronka

2 bieg.......................2 koronka

3 bieg.......................3 koronka

4 bieg.......................4 koronka

5 bieg.......................5 koronka

6 bieg.......................7 koronka

7 bieg.......................8 koronka

8 bieg.......................9 koronka

9 bieg.......................zrzucenie łańcucha (które nie ma miejsca z powodu dobrego ustawienia zakresu przerzutki śrubkami L i H)

Jeżeli zaś ustawię przerzutkę pod największą koronkę: (odwrotnie niż sugerujesz- gdyż próbowałem już różnych sposobów) wtedy napęd zachowuję się następująco:

Położenie manetki:.....Położenie łańcucha:

9 bieg.......................9 koronka

8 bieg.......................8 koronka

7 bieg.......................7 koronka

6 bieg.......................6 koronka

5 bieg.......................4 koronka

4 bieg.......................3 koronka

3 bieg.......................2 koronka

2 bieg.......................1 koronka

1 bieg.......................zrzucenie łańcucha (które nie ma miejsca z powodu dobrego ustawienia zakresu przerzutki śrubkami L i H)

Widać, że to raczej nie sprawa regulacji naciągu linki, ani też śrub L i H, bardziej prawdopodobne wydaję mi się skrzywienie jakiegoś elementu przerzutki (gdyż porusza się ona nieliniowo w stosunku do naciągnięcia linki przez manetkę) lub haka (jednak na oko nic takiego nie widać). Możliwe też że coś siedzi w pancerzu, ale nim go wymienię liczę jeszcze na Wasze sugestie.

Jeśli nie da rady wyregulować shadowa to znaczy , że na bank hak jest krzywy. Aby przerzutka działała precyzyjnie musi mieć solidną podstawe. Wiem bo miałem ten sam problem. Chciałem nawet zmieniać przerzutke na m760 a tu okazało się , że sprawie winna jest taka w sumie pierdołka jak krzywy hak.

No i wyjaśniło się. Winny był hak.

Oglądałem go kilka razy i zawsze wydawał mi się prosty, jednak nie mając już innych pomysłów, postanowiłem go lekko 'przekrzywić' (no bo nie wyprostować skoro prosty był :icon_wink: ).

Przyznam, że dla oka wszystko pozostało bez zmian, ale dla działania przerzutki już nie. W końcu zaczęła pracować liniowo! Teraz jej wyregulowanie to już czysta formalność, a jaka przyjemność z jazdy...

Elo78 dzięki za zdecydowaną postawę, w przeciwnym razie nadal upierałbym się, że hak jest prosty!

PS: Przy okazji odwiedzając mój serwis rowerowy dowiedziałem się, że świadczy on także usługę prostowania haka jakąś specjalną maszynerią. Koszt -15 PLN, ale podobno hak jest później prosty do dziesiątek milimetra. Myślę, że warto na przyszłość skorzystać z tej usługi, a może i u kogoś z Was też to się przyda.

• 2 tygodnie później...

Niestety, sklep to osiedlowy (choć całkiem nieźle wyposażony i w miarę 'fachowy'), a do Siemianowic Śl. to raczej nie opłaca Ci się przyjechać, może znajdziesz coś w swojej okolicy. Powodzenia!

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team

Ponieważ nie chcę zakładać nowego tematu, piszę w tym mimo iż pytanie trochę nie związane dokładnie z tematem.

Mam pewien problem z moim XT Shadow.

Zauważyłem, że wózek ma niewielki luz (jakieś 0,5 mm).

Czy da się go jakoś zniwelować?

Nie wiem jak ten luz prezentował się przy nowej przerzutce.

Jakby ktoś miał w miarę nową przerzutkę to proszę o napisanie jaki ten luz jest.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Wykaż inicjatywę, kopnij się do sklepu rowerowego , znajdź rower z taką przerutką i sprawdź sobie luz, sam będziesz miał najlepsze odniesienie :down:

http://maps.google.pl/maps?rls=com.microsoft:pl&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&q=sklepy+rowerowe+d%C4%85browa+g%C3%B3rnicza&fb=1&split=1&gl=pl&view=text&ei=ko2hSqO3H8SJsAbLqsTSBA&sa=X&oi=local_group&ct=more-results&resnum=1

• Mod Team

Wykaż inicjatywę, kopnij się do sklepu rowerowego , znajdź rower z taką przerutką i sprawdź sobie luz, sam będziesz miał najlepsze odniesienie ;)

http://maps.google.p...esults&resnum=1

Akurat aktualnie nie mam takiej możliwości z braku czasu dlatego zapytałem.

Skoro już jesteśmy przy wózkach to czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak go zdemontować w XT Shadow?

Nigdy się z tym nie bawiłem i oczekuję szczegółowej instrukcji.

jeżeli chodzi o regulację przerzutek typu Shadow to normalne jest że sprawi o wiele więcej problemu niż klasyczna przerzutka. Wynika to z innej budowy. Klasyczne przerzutki mają o 1 więcej sprężynę (tą w dolnej główce), która odpowiadała za utrzymanie odpowiedniego odstępu górnego kółka od trybów dlatego regulacja klasycznej przerzutki sprowadzała się w zasadzie do ustawienia zakresów i poprawnej indeksacji. Shadowy nie mają tej sprężyny i dlatego samemu trzeba się pomęczyć (tak jest to na początku dość żmudne ;) ) z ustawieniem tej odległości (górne kółko-tryby). Ale jak się już wyreguluje to chodzi jak ta lala :D

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...