Skocz do zawartości

[zegarek] Pulsometr, wysokościomierz itp...

Qba66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Jako, że zbliża się moja osiemnastka zostałem postawiony przed wyborem jakiegoś prezentu. Od rodziny miałem dostać zegarek, ale jako, że mam już jeden całkiem znośny stwierdziłem, że wolałbym coś innego. I tak idąc tym tropem chyba zdecyduje się na zegarek, tyle, że sportowy. Typowe zegarki sportowe jednak odpadają, bo wolałbym coś z opcją pulsometru i wysokościomierzu. Tym oto sposobem znalazłem taki oto zegarek.. http://www.sport-shop.pl/product_info.php?products_id=742 Czy ktoś z Was miał doczynienia z z firmą Polar i jej produktami? I czy ewentualnie macie jakieś inne propozycje zegarków rowerowych z funkcją pomiaru prędkości, wysokości i pulsu?

Pozdrowienia :P

Ja miałem do czynienia z rozmaitymi polarami, moim zdaniem ten model jest kwintesencją produktów tej firmy. ;)

W centrumrowerowym jest taniej o 300 zł.

Jeżeli chodzi o pomiar wysokości, to spodziewaj się sporego marginesu błędu, z powodu różnego ciśnienia atmosferycznego.

Dodatkowo będziesz miał pomiar sumy pokonanych podjazdów.

Inny pulsometr z wysokościomierzem to garmin edge 305. Nie jest on jednak zegarkiem. W porównaniu do polara ma kilka zalet, ale moim zdaniem więcej wad. Testowałem go porównując do polara s720i i postanowiłem pozostawić polara.

Masz jakieś pytania to śmiało pisz.

Trochę pogrzebałem po necie i znalazłem taką ofertę http://www.sklep.4energy.pl/product774/pol...ulsometr_s725x/ za 1090zł plus dodatkowo jest czujnik pomiaru kadencji który kosztuje 159zł. Myślę, że to całkiem przyzwoita oferta a i do sklepu mam rzut kamieniem ( tylko muszę się dowiedzieć czy można odebrać u nich w sklepie bo jest to sklep netowy). Zastanawiałem się też nad modelem cs 600, jednak nie jest to zegarek a coś a'la "lepszy" licznik :) A zegarek mogę też wykorzystywać poza jazdą na rowerze. więc raczej odpada. Zastanawia mnie tylko jak działa to mocowanie na kierownicę i czy ekran zegarka jest wystarczająco duży ( tj porównywalny np z tymi w licznikach rowerowych ). Może będziesz mi mógł jakoś pomóc? A i jeszcze pytanie... to, że wysokościomierz może mieć przekłamania to już mnie uświadomiłeś, a jak z termometrem, pomiarem szybkości, dystansu i kadencji? I jeszcze ostatnie pytanie.. zauważyłem, że np model cs 600 ma automatyczny start/stop, czyli s725x który zamierzam kupić, trzeba uruchomić ręcznie i na dłuższych postojach zatrzymywać by czas jazdy zapauzować?

Sorka za natłok pytań, ale nie jest to łatwą decyzją kupić coś za taką kasę..

Ja mam S725x. Wielkość wyświetlacza wystarczająca, wskazania pulsu i wykresy super. Wysokościomierz ciśnieniowy i pokazuja czasami z błędem. Dla mnie zegarek wystarczający do treningów. JA swój kupiłem za 735zł z Włoch- s725x team, czyli tą najnowszą wersję ( wraz z kadencją, nówka, gwarancja). Jak chcesz to podam link na ebay do sklepy, z którego brałem/

Sam używam s720i i wiem że tam jest funkcja autostart oraz autostop. Polary z serii s trzeba przed wyjechaniem obudzić przy pomocy czerwonego przycisku, potem s720i zatrzymuje pomiar i zapisywanie w momencie gdy przestanie się jechać, o ile uruchomi się tę funkcję. Wiem również że nie ma tego w s725, niech wypowie się użytkownik s725x odnośnie tego.

CS600 może i jest lepszy, ale posiada jedną wadę, ma niewymienialne baterie w nadajniku od kadencji i prędkości, a to czyni interes mniej opłacalnym.

Tak mniej więcej wygląda wyświetlacz, jest czytelny, nie ma problemów. Można dowolnie wybrać wyświetlanie funkcji.

p2.jpg

Pomiar kadencji tętna i prędkości jest bardzo dokładny. Kopiowanie do komputera, prowadzenie statystyk, podsumowania, wykresy to bajka.

Planuję za jakiś czas napisać na forum recenzję polara.

Jeszcze jakieś pytania?

ha ha ha 'zegarek'. Uzywam swoj 'zegarek' (720i) od ponad 2.5 roku, tylko ze speedometrem, masz tu wszystko co potrzebne, i software jest niczego sobie (nie mam porownian z czyms innym) ale jak to ma byc prezent na 18tke to zapewniam cie ze bedzies bardziej niz zadowolony. To jest naprawde powazny sprzet!!!! Co do wypowiedzi marcina, to pomiary wysokosci bazuja na ostatnim resecie altitude, czyli zeby miec w miare dokladne pomiary (a takie mam ok 10m) to przed kazdym wyjazdem musisz zresetowac wysokosc startowa (no i oczywiscie ustabilizowana pogode w czasie jazdy). No ale moze mowie o rzeczach oczywistych, sorry. Co do Qba66 auto start to w tych modelach to jest standard. Na poczatku uzywalem tej opcji ale po pewnym czasie zorientowalem sie ze nie zawsze to dziala tak jak bys chcial. Nie ma problemu kiedy jedziesz bez zadnych postojow, przewrotow itp akrobacji (w takich sytuacjach orientujesz sie ze maszyna zupelnie ignoruje twoj wysilek - auto start nie zawsze dziala). Wiec od dluzszego czasu nie uzywam tej opcji (moze emiter predkosci byl zbyt oddalony od czujnika?? dla mnie przestal to byc jakikolwiek problem). Ale wracajac do tematu,jest to b universalne urzadzenie, oprocz bikea jest on w stalym urzytku w kazdym rodzaju mojej sportowej (!!!) aktywnosci.

Cena??!! jak to juz jestem przyzwyczajony na to reagowac.... to jes po prostu chore!!!!!!!!!!!.

Pierwszy lepszzy angielski sklep internetowy oferuje ci ten sprzed (w wersji alu tak jak na woim linku) za ok 200PLN taniej (razem z dostawa 2-5 dni) a niektorzy w zblizonej cenie dorzucaja cadence kit free. Warto pomyslec!

Jak masz makies pytania, smialo.

pozdrawiam

Dzięki wielkie za tak szybkie odp <_< Właściwie jestem już zdecydowany. Patrząc po necie modele s720i i s725x nie różnią się wiele opcjami, jedynie wizualnie. Za określenie "zegarek" nie zabijajcie. Chodziło mi jedynie o to, że ma to być w formie na rękę czyli tak jak zegarek, a nie jak licznik. Teraz pozostaje tylko kwestia zdecydowania się, czy ten z centrumrowerowego czy ten z mojego linka czy może coś z ebay'a ale to już pozostawie sobie ;)

Pozdrawiam

A jeszcze takie pytanie, czy możecie mi wyjaśnić z czego wynikają takie różnice cenowe między modelami s720 i, s725x 06r. i s725x 07r Pro team edition? http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...skid=1&l=pl Czy może najlepszym filozofom to się nie śniło i nie wiadomo skąd taka różnica? I co możecie powiedzieć o tym produkcie: http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...skid=1&l=pl czy może jednak sobie podarować i lepszy będzie ten Polar? Zastanawiam się też czy Polara będę mógł wykorzystywać na nartach do mierzenia wysokości i pokonanego przewyższenia?

P.S co zrobilibyście na moim miejscu, kupili tego polara s725x z 2007r Pro team edition za 900zł (bez złotówki) czy może tego za 1090zł z czujnikiem kadencji i przesyłką gratis ;):D ?

Bierz polara, nie ma co się zastanawiać. Moim zdaniem lepiej z CR taniej, potem możesz dokupić kadencję bez problemu, nową, czy używaną za kilkadziesiąt zł. Jednak tak naprawdę kadencja nie jest zbytnio przydatna a jej zamontowanie jest nieco kłopotliwe bo wystaje to na bok od roweru i można uszkodzić dachując. Poza tym model s725x zmierzy sumę pokonanego przewyższenia.

Wiecie co, jeszcze po dłuższych przemyśleniach, zaczynam się poważnie zastanawiać, czy nie zainwestować w GPS'a Garmina Edge 705. Z tego co się zorientowałem posiada on wysokościomierz, pomiar tętna ( w zależności od wersji pomiar kadencji ), do tego prędkość, dystans, czas, spalone kalorie, czyli wszystko to co w Polarze S725x a dodatkowo jest gps.. Muszę poważnie przemyśleć sprawę i poczytać jakieś wątki nt nawigacji tu na forum. O dalszych przemyśleniach na pewno dam znać :P

Mnie powoli, aczkolwiek skutecznie zabijało by codzienne ładowanie, aby była pewność że starczy na kolejny dzień pracy, a i tak nie starczy na dłuższe wycieczki.

Miałem garmina 305, przyszedł w paczce wraz z polarem s720i. Wiedziałem że zostanie tylko jeden z nich. Został polar, mimo że garmin jest też bardzo fajny i ma zdecydowanie lepiej rozwiązany nadajnik prędkości i kadencji. Garmin ma sporo opcji ale uważam że dyskwalifikuje go brak wymiennej baterii oraz rozmiar. Posiadanie obydwu było by rozsądnym rozwiązaniem, ale kosztuje to nieco.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...