Skocz do zawartości

[amortyzator] Przód Marzocchi MZ Comp

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy opłaca się wymieniać rurę sterową w Marzocchi MZ Comp ? Moja jest zbyt krótka (18 cm) a potzrbuję 22 cm. Gdzie można takie coś dostać?

Amortyzator jest z w bdb stanie i może jeszcze śmigać długo, tylko problem mam z tą rurą bo mostek łapie tylko w połowie a to zbyt mało

Napisano

W autoryzowanych serwisach powinni zrobić, ale nie wiem czy na miejscu od ręki wymieniają, gdzieś czytałem, że wysyłają je do Gregorio na wymianę. A więc lepiej chyba samemu skontaktować się z dystrybutorem, i dopytać o ceny :P

Napisano
Nie opłaca się wkładać w ten amor ani złotówki. Jego pracę można porównać tylko do tanich RST, bo już nawet Suntour XCR pracuje przyjemniej. Nie wierzysz? Poczytaj sobie oceny -> http://www.mtbr.com/cat/older-categories-b...52_1539crx.aspx

No ja tam nie wiem jakie kto ma o nim zdanie, ale ja mam dobre, a co do tego że XCR jest lepszy to niech sobie wsadzą tą opinię w buty, bo jeździłem też na XCR i nie ma nawet co próbować porównań. To tak jakby chcieć porównać ZOOM'a za 50 zł z DART II - i taka jest moja opinia. Przy mojej wadze bardzo fajnie pracuje i jestem bardzo zadowolony

Napisano

Ej no, nie ma co się kłócić Panowie.. Z tego co się orientuje to temat wymiany sterówki był już poruszany.. wklejam post gościa_Dżonego...

"Witam

Wrzucam dla informacji odpowiedź z Gregorio:

" Możemy wymienić

Koszty:

wymiana 40,-

Rura ster. alu 170.-

lub rura stal.cr-mo 70,-

koszty wysyłki powrotnej za pobraniem 12,-

Wysyłamy widelec z wymienioną rurą tego samego dnia lub następnego dnia

roboczego po otrzymaniu widelca

Wysyłając do nas dołącz do widelca adres zwrotny, nr telefonu i krótkie

info, co mamy z widelcem zrobić (żeby nie domyślać się o co chodzi).

Najtaniej wyślesz pocztą priorytetem."

Czyli za ok. 130 zeta da sie wszystko załatwic 8)

pozdrawiam"

więc moim zdaniem trzeba się zastanowić czy warto inwestować 130zł w ten amorek, jak zauważył Schwefel nie najwyższych lotów.

Pozdrawiam

Napisano

Czyli tak jak mówiłem nowa rura to 1/2 wartości amora.

Masz jeszcze takie wyjście, że wbijasz do rury sterowej rurkę o średnicy wewnętrznej tejże a na to nabijasz drugą rurę o takiej samej średnicy wewnętrznej jak i zewnętrznej co sterówka, łączenie spawasz + szlifujesz na gładko. Taki zabieg nie będzie tak kosztowny jak nowa sterówka.

Napisano
Czyli tak jak mówiłem nowa rura to 1/2 wartości amora.

Masz jeszcze takie wyjście, że wbijasz do rury sterowej rurkę o średnicy wewnętrznej tejże a na to nabijasz drugą rurę o takiej samej średnicy wewnętrznej jak i zewnętrznej co sterówka, łączenie spawasz + szlifujesz na gładko. Taki zabieg nie będzie tak kosztowny jak nowa sterówka.

Tylko kurde kombinowania sporo- zobaczę może uda się kupić coś tanio na allegro.

Napisano

A stery masz jakie - podaj model/foto/... - może łatwiej będzie zmienić stery na jakies "płaskie", niż robić takie kombinacje z rurą sterową. Bo rozumiem, że te "niezbędne" 22 cm to liczone bez podkładek dystansowych. <_<

Napisano

Kiedyś tak zmotałem jakiegoś Suntoura, koszt całkowity 5zł (na piwo spawaczowi, rurkę wewnętrzną znalazłem w garażu, a przedłużenie sterówki ze starego widelca hi-ten). Tyle że potem ten widelec ważył ze 3 kilo...

Napisano

Nie można przyspawać tych paru cm rury? Ewentualnie z umieszczeniem w środku jakiejś tulei wzmacniającej - na pewno najtańsze rozwiązanie. Przy tym amorze nie ma sensu wkładanie w niego pieniędzy ;)

Znajdź u siebie w mieście jakiś zakład zajmujący się spawaniem i zapytaj o koszt (mi np. ramę alu spawał facet od ozdób na groby ;) cały czas rama jest cala - wziął 25zł).

Napisano
Kiedyś tak zmotałem jakiegoś Suntoura, koszt całkowity 5zł (na piwo spawaczowi, rurkę wewnętrzną znalazłem w garażu, a przedłużenie sterówki ze starego widelca hi-ten). Tyle że potem ten widelec ważył ze 3 kilo...

On już pewnie sam z siebie miał wagę 2900 ;)

Napisano

W sumie, pomysł z dospawaniem kawałka sterówki nie jest głupi. Oczywiście musi to był fachowo zrobione tz. dobrze pospawane i ta "tuleja" w sterówce odpowiednia długa i dobrze nabita.

Napisano

Kiedyś miałem ten sam problem z długością rury sterowej w rowerze który zamierzalem kupic rura była mniej więcej w połowie mostka (strach na tym jeździć) i rozglądałem się za rozwiązaniami i trafiłem na coś takiego http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=655&pos=7, nie wiem czy jest to dobre czy nie bo w końcu zrezygnowałem z tego roweru i kupiłem nowy ale może warto się temu bliżej przyjrzeć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...