Skocz do zawartości

[rama] Poison Phosphor

Martinii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Z ramy RDR Team Full nic nie wyszlo i jestem zmuszony szukac czegos nowego. Ze wzgledu na chec zostania przy v-kach szukalem czegos z piwotami i skokiem okolo 120mm. W oko wpadl mi Poison Phosphor z 2007 roku. Patrze na polska strone poison i widze w opisie, ze jest mozliwosc ustawienia skoku 100-120mm, patrzylem swego czasu na strone niemiecka - takze w opisie jest napisane, ze jest mozliwosc regulacji skoku w zakresie 100-120mm (pisalem do nich takze maila, i potwierdzili). Ok, ucieszony dzwonie do polskiego przedstawiciela marki dogadac szczegoly. Zdziwilem sie jednak gdy Pan sprzedawca powiedzial mi, ze nie ma mozliwosci regulacji skoku w tej ramie i skok wynosi 100mm... Pytam wiec, dlaczego na stronie widnieje zapis o mozliwosci regulacji skoku, a koles zaczyna mi pokretny wywod, ze kiedys taka mozliwosc na moscie byla, a teraz nie ma i w modelu na rok 2008 tez jest tylko 100mm! Jak to wiec jest??? Na zdjeciu widac jest chyba mozliwosc regulacji skoku:

bigrphosphoren4.jpg

Co wiecej. Pytam sie czy maja rozmiar 17", a on mowi, ze zaraz zmierzy, po czym mowi, ze to jest 45cm czyli 18"... Przeciez te ramy wystepuja tylko w rozmiarach 17", 19" i 21"... Tu juz w ogole zwatpilem - czy facet sie myli czy rozmawialismy o innej ramie czy ja czegos nie rozumiem???

Napisano

Rama z Twojej fotki to stary Phosphor bez możliwości regulacji skoku (te drugie otwory nie służą do mocowania krzywek itp. a służą tylko odchudzeniu tego elementu. Poza tym zmiana mocowania w tym miejscu nie miałaby wpływu na skok ramy)

Obecny model wygląda tak: http://www.poison-bikes.de//images/Bikes/B...hosphor_rot.jpg i ma możliwość zamocowania dampera w dwóch położeniach (na tym krótkim czarnym elemencie widoczny drugi zestaw otworów do montażu).

Co do kompetencji ludzi z extreme-shop (ba! nawet wiedzy o tym co u nich na składzie leży) napisano już na forum wiele. W 2008 ramy Poisona przeszły spory lifting, ale kolesie z extreme-shop/bike-arena/poison bikes PL uparcie operują danymi ze starszych modeli. Koniecznie ustal, który mają zamiar Ci sprzedać, żebyś się potem nie zdziwił

Napisano

Ale na modelu z 2007 roku tez byla mozliwosc przestawienia skoku. Widac to na fotce, a takze w opisie na niemieckiej stronie (teraz juz niemcy nie maja tego modelu na stronie).

Napisano

Na niemieckiej stronie Poison Bikes zdjęcia też nie zawsze oddają to co jest w opisach. Przykładem może być chociażby to co umieszczano w ramach Arsen AM - były co przynajmniej dwie różne wersje, a jeden opis.

Możliwe, że w przypadku Phosphora zostało zdjęcie starszego modelu, a opis był już nowy. Wg mnie (jak już napisałem) stary Phosphor nie miał możliwości zmiany skoku. Otwór, który widać to po porstu pusta w środku podkowa łącząca tylne widełki. Widać to chociażby na tym zdjęciu całego roweru: http://extreme-shop.nazwa.pl/poison/images...osphortplus.jpg Przez otwory widać oponę i do tego widać, że otwór wypada już w miejscu, w którym element ten rozszerza się, by połączyc z rurkami widełek. Wkręcenie w tym miejscu śrub mocujących krzywki byłoby niemożliwe.

Napisano

Jeszcze jedno pytanie - dlaczego jest taka znaczna roznica w cenie pomiedzy rama Phosphor (1799zl) a rama np Arsen AM (1079zl)? Bo zaczynam sie zastanawiac nad Arsenem AM (25mm skoku wiecej niz przy ramie Phosphor), ale wtedy musialbym dokupic hamulce tarczowe. I teraz albo Phosphor + X3 Swinger ~2450zl albo Arsen AM + X3 Swinger + komplet hamulcow tarczowych ~ 2500zl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...