Skocz do zawartości

[amortyzacja] komora pozytywna i negatywna

Wawrus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Co to są komory pozytywne i negatywne, czym się różnią. Czy pompować je jednakowo(ostatnio czytałem w MR że SiD pracuje lepiej jak negatywną podpompuje się o 10% więcej), czy też z różnym ciśnieniem?

Właśnie kupiłem MX Pro

http://centrumrowerowe.pl/index.php?s=7120...skid=1&l=pl

Mam 75 kg. jakie ciśnienie powinienem dać w negatywnej a jakie w pozytywnej? Skok 80mm. Jeżdzę głównie w miaście, czasami las, bezdroża.

Napisano

Tak z tego co przeczytałem to MX Pro nie ma komory negatywnej.

A co do reszty pytań - dostałeś do niego ładną grubą instrukcję? Kiedyś Marzocchi dawało bardzo fajne instrukcje. Jak nie to polecam www Marzocchi i wybranie sobie wersji w znanym przez Ciebie języku (niestety do MX Pro 2007 nie ma polskiej), ponieważ są tam odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania łącznie z tym co to jest komora pozytywna. Jest też napisane ile napompować, ale lepiej posłużyć się w tym celu SAGiem, a cała procedura jego ustalania też jest tam podana :D .

Napisano

Może ma ktoś tą instrukcję w wersji PDF lub innej żeby przesłać na am003@wp.pl, bo amor przyjdzie dopiero za około tydzień. A na stronie Marzocchi treba się rejestrować

Napisano

Mam Mx pro 07 i są w nim dwie komory pozytywne. Pobierz sobie instrukcję PL:

http://c1ach.ovh.org/bomber.pdf

To jest dla wszystkich Bomberów, dlatego musisz znaleźć opisy dla Mx'a zgodnie z tym co on ma w środku.

JA do swojego dostałem grubą biblię, tylko że ani słowa po polsku ;)

Dla niektórych to przeszkoda

edit:

Też kupiłem w centrumrowerowe.pl, i też za 599 ;)

Napisano

zgodnie z instrukcją ktora jest dostepna na stronie marcoka mx pro z 2007 roku ma dwie komory pozytywne po jednej w kazdej goleni. pompujesz obie komory po równo az do uzyskania odpowiedniego sag'u ktory wynosi od 15 do 25 procent calego skoku. tabele producenta rzadko odpowiadają rzeczywistosci i podawane wartosci są zawyzane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...