gilgamesz Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 Może pomożecie w znalezieniu sprzętu.Mam znajomego,którego zaraziłem do jazdy rowerkiem i chciałby kupić jakiś bardzo dobry rower crossowy(28" cena do 5000 PLn, choc jesli trzeba by coś dorzucić to też nie ma problemu ).Ja namawiałem go na kupno takiej jak moja Meridki,ale po pierwsze chciałby miec coś innego niz ja , a po drugie nie chce mieć białej ramy.Po trzecie,juz tak bardziej poważnie,miał jakieś problemy w przeszłości,właśnie z rama Meridy i ta firma raczej odpada. Co byście zaproponowali z wyższej półki rowerów crossowych?
tobo Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 ktm robi karbonowe crossy http://www.ktm-bikes.at/2008/pl/detailBike...amp;kat=Offroad
Rulez Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 A ja bym wziął to, zmienił opony na węższe (ewentualnie tarcze korby) śmigał po szosie ( ten KTM się chowa ) http://www.ssc.pl/gf2008/HiFiplus29.htm
Rulez Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 A czy to takie ważne (zbyt cężki pewnie nie jest) - do ścigania służył nie będzie , za to będzie miał prawdziwy amor i będzie o wiele bardziej uniwersalny
tobo Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 od kiedy zmienilem rower na lzejszy dla mnie ma to niebagatelne znaczenie (to sie chyba schiza nazywa czy jakos tak )
Rulez Napisano 17 Sierpnia 2008 Napisano 17 Sierpnia 2008 OK. , ale to ma służyć do jazdy raczej spokojnej, po leciutkim terenie, a kółka ma raczej lekkie, więc nie widzę wielkiego problemu wagi. Może to głupie, ale wolę jeździ na moim fullu ok. 12,5 kg, niż na Felcie który waży 9,5 kg (mimo że oczywiście przyspieszenie i lekkość jazdy jest dużo większe) Oczywiście najlepiej było by na fullu 9,5 kg. To może ten Felt - z opcją zmiany opon (11,4 kg.) : http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&a...name=Nine%20Pro
mwegrzyn Napisano 18 Sierpnia 2008 Napisano 18 Sierpnia 2008 Rowery fajne , ale sporo ponad budzet , chyba że 7000 zł , to też nie problem . Ważne według mnie jest jeszcze to , jak bedzie uzywany ten rower . Jeżlei bedą montowane sakwy i bagażnik , to rama musi mieć taką mozliwość .
kopiki Napisano 18 Sierpnia 2008 Napisano 18 Sierpnia 2008 Naprawdę przyzwoite rowerki crossowe zaczynają się od kwoty ok 3 tys. a więc w przedziale do 5 tys. wybór jest dość znaczny. Ze swojej strony polecam coś markowego, ale nie tak znanego;) np: Stevens X 8 Disc Orbea EGINO Centurion Cross Line 2000 Ewentualne jak znajomy chce być bardzo oryginalny i mieć "bardzo dobry rower" to nic nie stoi na przeszkodzie przekroczenie trochę 5 tys i kupienie czegoś na ramie karbonowej - większość "poważnych" firm takie rowery w swojej ofercie ma, pozostaje jedynie kwestia ceny
gilgamesz Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Napisano 19 Sierpnia 2008 Sakwy nie będą uzywane.Rower ma słuzyć do normalnych 40-70 km przejażdżek,żaden wyczyn.Lekka turystyka -60% asfalt,40% lekki teren. Co do ram karbonowych to nie wiem jak z wytrzymałością.Kumpel waży okolo 90 kg. Ja go próbowałem namówić na twenty ninera(bo jest dość wysoki 190 cm).Właśnie firmy Felt. Ale kumpel chyba niechce być aż tak orginalny .
Huhu Napisano 20 Sierpnia 2008 Napisano 20 Sierpnia 2008 Dlaczego oryginalny. Koła są w zasadzie identyczne, różnica jest w geometrii ramy, która w 29" jest dużo efektywniejsza w terenie, choc moze pozycja na rowerze nie jest taka wygodna. Sam mam niecałe 190 cm wzrostu i posiadam twentyninera. To naprawdę świetny rower do turystycznej jazdy w lekkim i średnim terenie. Dodatkowo na wycieczki asfaltem jest ogromny wybór opon.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.