Skocz do zawartości

[rower] proszę o poradę - merida crossway tfs 200-v

Maciek764

Rekomendowane odpowiedzi

No więc najbliższym czasie będe wymieniał Kalahari i chciałem kupić już crossa. Upatrzyłem sobie takie coś:

2008_s_CROSSWAY-TFS-200-V-[orange-black].jpg

Model: CROSSWAY TFS 200-V

Rower należy do grupy: CROSSWAY

Rozmiar ramy: 46 / 48 / 52 / 55

Rama: MERIDA CROSSWAY TFS - V

Waga: 13,19 KG (55)

Amortyzator/widelec: RST NEON ML, 63 MM, LOCKOUT

Wkład suportu: SHIMANO LP 28

Korby: FSA DYNADRIVE, 48/36/26

Przerzutka przód: SHIMANO DEORE

Przerzutka tył: SHIMANO DEORE

Manetki: SHIMANO DEORE RAPIDFIRE

Hamulce: MERIDA V-BRAKE LINEAR ALLOY

Dźwignie hamulców: AVID FR 5

Wielotryb/kaseta: SHIMANO CS-HG 50-9, 11-32T

Piasta przód: ALLOY QR

Piasta tył: SHIMANO RM 30

Obręcze: ALEX ADVENTURER CNC / BLACK

Opona przód: CST C-1393 700 x 42c

Opona tył: CST C-1393 700 x 42c

Pedały: XC ALLOY

Kierownica: X-MISSION SPEED

Mostek: MERIDA A-HEAD ALLOY, REGULOWANY

Siodło: X-MISSION CROSS

Sztyca: X-MISSION SPEED, 27,2 MM

Liczba biegów: 27

Cena: 1899.00 zł

Więc tak, jeżdże w mało wymagającym terenie ale lubię mocno depnąć. Napęd w Kalahari już ledwo zipie szczerze mówiąc, wstawiłem mu korbę 48 zębów ale to tylko pogorszyło charakterystykę pracy napędu. Ze względu na to że go komuś oddam chcę kupić jakiegoś crossa. No i chciałbym zostać przy Meridzie. Tego crossa można kupić za około 1600zł. Pytanie czy warto czy są jakieś lepsze rozwiązania? Co do Unibike Viper - nie podoba mi się stylistyka i rower jest ciężki tak więc odpada. Prosiłbym więc o poradę albo jakiś opis tego roweru jeżeli ktoś go ma ;)

Przy tej klasie amortyzatorów, to wielkiej różnicy nie ma.

Co do korb to nie wiem która lepsza.

A łańcuch. Phi. Też wielkiej różnicy nie ma, do tego to są detale.

A już na pewno nie ma co patrzyć na pedały.

I tak najlepiej kupić SPD i do tego jakieś trekingowe buty.

Ja jestem zwolennikiem Meridy, ale Giant też się fajnie prezentuje.

To porównywalne rowery, chyba najlepiej popatrzyć, który się podoba bardziej.

To solidne marki. A jeśli są w granicach budżetu, to chyba nic wiele lepszego się nie znajdzie.

Ps. Do Kalahari dałeś korbę 48, a dałeś inny łańcuch?? Może poprzedni był za krótki, no i może też przednia przerzutka nie obsługiwała takich korb. To właśnie mogło pogorszyć pracę napędu.

Wiem że szczegóły ale jednak bardziej stawiam na Meridę i ze względu na markę i ze względu na wygląd. Co do korb to wydaje mi się że Truvativa będzie lepsza ale jak dotąd miałem jakiegoś Suntoura za 50zł i tylko raz mi się odkształciła podczas jazdy. Teraz wstawiłem Shimano za 56zł i jest jeszcze sztywniejsza :mellow:. Co do pracy napędu - ogólnie to się nie dziwie bo sam wolnobieg i łańcuch UG51 ma prawie 7000km. Przednia przerzutka to objęła ale ogólnie wszystko działa głośniej i jakoś tak mniej pewnie. Jak jest mokro to jak wrzucam na największy blat to wylatuje na osłonę i w żaden sposób się tego nie da wyregulować. Ale to już ostatnie kilometry na tym rowerze jeżdże więc nie robi mi to zbytniej różnicy. I tak jestem pod wrażeniem ile wytrzymał łańcuch za 16zł i wolnobieg za 20... No ale to tylko szosa ;).

PS. Fajny Edd :-)

Zgadzam się z Winq - również jestem zdania, że różnica pomiędzy tymi rowerami jest niewielka/żadna, ale różnica w cenie sugerowanej, to 200 zł, a to już sporo. Dlatego, mimo sentymentu dla Meridy, polecałem Gianta ...a tak na marginesie, gość ostatnio kupił Meridę, bo mu się podobała, teraz płacze - więc się nie podniecajcie firmą :)

Też jeżdżę na ramie Meridy i czuję jakiś sentyment, ale wziąłbym Gianta :) Co do SPD, to wydaje mi się, że akurat jeżeli chodzi o zwichnięcie rzepki to nie problem, nawet nie wiem, czy nie lepiej niż na zwykłych pedałach będzie ...możliwość ruchu kolana jest bardziej ograniczona

...a tak na marginesie, gość ostatnio kupił Meridę, bo mu się podobała, teraz płacze - więc się nie podniecajcie firmą :)

Płacze, ale co mu niby w tej Meridzie nie pasuje??

Bo to chyba dość istotna kwestia.

Ja na Meridę jeszcze nigdy nie narzekałem. Znajomi też nie.

Posiadam dwa rowery tej marki aktualnie.

Ciężkie ramy dość robią, ale ponadto wszystko mi odpowiada.

Z tą rzepką to się Maciek764 skonsultuj z lekarzem, albo coś.

Bo SPD to piękna sprawa.

Jak w tym roku na zwykłych pedałach trochę pojeździłem to było kijowo w pień.

Nie można pociągnąć do góry a i brak sztywności w podeszwie buta.

Ja też jeszcze nigdy na Meridę nie narzekałem. Przez te 7000km to w sumie klocki hamulcowe tylko i jedna linka od hamulca. Nic więcej. Piasty jadą na oryginalnym smarze, łańcuch tam od czasu do czasu polałem czymś... Po prostu wspaniałe rowery, dlatego będe się raczej trzymał Meridy bo mam już zaufanie do tej marki i zakochałem się w tym Crosswayu :) A ile by mniej więcej wyszły jakieś najtańsze sensowne buty+pedały? Tak ogólnie bo sobie jeszcze pogrzebe na forum na ten temat.

Płacze, ale co mu niby w tej Meridzie nie pasuje??

Powiem szczerze, że nie wiem co mu się pieprzy :) - inny znajomy go klnie, bo mu odradzał, ale ten się uparł, że mu się podoba. Teraz wynikło, to co wynikło, z tego podobania. Zresztą też miałem problem z fabryczną Meridą parę lat temu, ale w sumie nie ma o czym gadać ...Giant, czy Merida jak dla mnie porównywalny poziom jeżeli chodzi o "firmę" :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...