sowix1 Napisano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Czyli nie będzie problemu jak do tej mojej przerzutki przedniej Deore, tylnej Sram 5,0 i kasety 8 biegowej wezmę łańcuch na 9 rzędów? Nie będzie on zbyt długi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 27 Października 2008 Udostępnij Napisano 27 Października 2008 nie sądzę by był lepszy niż SRAM PC48/PC850. no i już jestem pewien że lapszy nie jest. po ok 300km trudno mi ocenić trwałość ale działanie mnie nie zadawala. w tej samej konfiguracji sprzętowej po dokladnym wyregulowaniu działa mniej precyzyjnie niż SRAM i niepowtarzalnie!!! znaczy się czasem taka sama zmiana biegu wygląda zupelnie inaczej!!! czasem działa błyskawicznie a czasem z wyraźnym opóźnieniem czasem też wydaje dziwne dźwięki... u SRAM-a zawsze jest tak samo. chyba że łańcuch tak jak Rohloff musi przez kilkaset km ułożyć sobie kasete ( )??? nie chciało mi się tego sprawdzać łancuch leży i się kurzy, może na wiosnę siostrze do roweru założę. i już myślę co by tu jeszcze przetestować 9 rzędowego XTRa ??? się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3131 Napisano 10 Marca 2009 Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam , zastanawiam sie miedzy : Shimano XT Wippermann 808 Shimano HG-73 Proszę o pomoc przy wyborze . A moze macie jakieś inne propozycje. Cena Tak do 80zł. P.S.: Mój łańcuch ma przejechane 4000km ;/ Nie wiem czy łańcuch sie przyjmie, ale spróbuje ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browar Napisano 11 Marca 2009 Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Zakładając,ze szukasz łancucha na 8 biegów proponuje Shimano IG-90.W sklepach Gianta w Warszawie był niedawno dostepny za ~45 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 11 Marca 2009 Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Po takim przebiegu chyba nie warto już wymieniać bo będzie skakać przez długi czas zanim się wogóle przyjmie, lepiej zajechać kasetę i wymienić je razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3131 Napisano 11 Marca 2009 Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Zakładając,ze szukasz łancucha na 8 biegów proponuje Shimano IG-90.W sklepach Gianta w Warszawie był niedawno dostepny za ~45 zł. Dobry ten łańcuch ?Masz może o nim jakieś opinie ? Po takim przebiegu chyba nie warto już wymieniać bo będzie skakać przez długi czas zanim się wogóle przyjmie, lepiej zajechać kasetę i wymienić je razem. Zastanawiałem sie nad tym, ale nie wiem w jakim stanie jest korba (nie umiem ocenic). Bo jesli korba będzie niszczyła łańcuch to tez kiepsko, a nie mam tyle kasy zeby wymieniać cały napęd ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browar Napisano 11 Marca 2009 Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Używam tych łańcuchów od dobrych kilku lat .W mojej opinii sa lepsze od Wippermana 808,który po porównywalnym przebiegu w podobnych warunkach rozciagnał sie o ok.4 mm wiecej.Kiedys te łańcuchy dedykowano do osmiobiegowych napedów XT/Ultegra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3131 Napisano 11 Marca 2009 Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 O to dzięki za propozycje Mysle ze sie na niego zdecyduje, skoro go polecasz Znalazłem go za 55zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3131 Napisano 12 Marca 2009 Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Używam tych łańcuchów od dobrych kilku lat .W mojej opinii sa lepsze od Wippermana 808,który po porównywalnym przebiegu w podobnych warunkach rozciagnał sie o ok.4 mm wiecej.Kiedys te łańcuchy dedykowano do osmiobiegowych napedów XT/Ultegra. A jeszcze takie pytanko , ile km robiłeś na tym łańcuchu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browar Napisano 12 Marca 2009 Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ok.11 kkm przy systemie trójłańcuchowym.Po tym przebiegu łańcuchy były jeszcze w stanie przyzwoitym,czego nie mozna było powiedziec o kasecie No ale 90 kg i "ciężka noga"robią swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3131 Napisano 12 Marca 2009 Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 O to sporo . Ja chce jedziec na dwa łańcuchy A tak jak juz wspomniałeś o Kasecie , mam pytanko , czytałem na forum, dlaczego wymienia sie tylko kasetę a nie korbę ? Kaseta bardziej sie niszczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
browar Napisano 12 Marca 2009 Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Przy dwóch łańcuchach tez nie powinno byc żle.Jeśli o mnie chodzi to zawsze wymieniam cały napęd-kasetę,łańcuchy,blat i środkową zębatke w korbie oraz kółka w przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3131 Napisano 12 Marca 2009 Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 No właśnie Tylko ze mnie stać na az takie zakupy Na razie wymienię tylko kasetę i łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Zastanawiałem sie nad tym, ale nie wiem w jakim stanie jest korba (nie umiem ocenic). Bo jesli korba będzie niszczyła łańcuch to tez kiepsko, a nie mam tyle kasy zeby wymieniać cały napęd ;/ ocenic stan korby jest bardzo łatwo o ile ma sie czym ta cześć łańcucha co sie styka z korba i kaseta (zapomniałem jak to sie zwie) to kółeczko ma srednice 7,3mm (łańcuch CN - 7701 dura ace). Wiec weźmy np. wiertło 7mm ktoro bedzie miał mniej wiecej taka średnice, bądź ze starego łańcucha wykujmy to kołeczko i przyłożmy do ząbków czy to w korbie czy w kasecie. Jak poznac kiedy jest ok? przyłózmy do "przedniej" strony zeba przeciwnej do tej którą ciągnie łańcuch. Jej kształt i wszystkie kąty są takie (a przynajmniej powinne) jak przy nowych elementach. Jezeli zbocza sie roznią dość sporo to zostaje szlif albo zamiana na nowe Ja osobiście i szlifowałem kasete i korbe (XT kaseta, korba sachs quartz), zabieg rczej prosty aaale czasochłonny ale w przypadku XT'ka zaoszczedziłem wtedy ok 180 zł co mnie wielce cieszyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3131 Napisano 18 Marca 2009 Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Fajny patent Sprawdziłem , miałem akurat dwa ogniwa z tym kółeczkiem. Wg mnie jest oki , sa takie same luzy na dużym blacie jak na najmniejszym, wiec chyba oki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 W razie nawet zjechanie korby przez juz rozciągniety łańcuch mozna spokojnie ta ją podszlifować raz lub dwa, najlepiej miec pilnik o takiej średnicy czli ok 7mm. Ja to robilem tak (jezeli chodzi o kasete) kupiulem kamień to szlifowania do wiertarki, zmniejszylem jego średnice na stołowej slifirce i ... tylko troche cierpliwości i prawie nowe zebatki . Nalezy wziąć pod uwage ze beda one jednak słabsze i nie posłuza juz tyle co nowe ale nopewno jakis całkiem spory czas jak bedziemy dbac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek7557 Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Jak w temacie przejechalem juz ok 1000km na swoim krossie i przyszedl czas na zmiane lancucha. Mam kasete osmiorzedowa SRAM PG-830 11-32 ,przerzutki shimano alivio (przod i tyl). Jaki lancuch polecacie z dobrym stosunkiem cena/jakosc. Myslalem nad takim albo tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Polecam łańcuch Sram PC-870, używam go z 8 rzędową kasetą Alivio CS-HG50 i chodzi cacuś Tani to on może nie jest ale jest wart swojej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Mam do wydania ~50zł na łańcuch (razem z wysyłką) - nie chcę przeznaczać więcej, gdyż najprawdopodobniej w przyszłym roku będę zmieniał napęd na 9 rzędów (jakbym był w 100% pewny, to bym nie kupował drugiego łańcucha - to takie zabezpieczenie jakby mi kasy brakło, a jeździć na zajechanej kasecie mi się nie widzi ). W tym momencie mam kasetę Sram PG-830, korbę Truvativa X-Flow i łańcuch KMC Z-72 (czyli standard od A2). Na alledrogo znalazłem: http://www.allegro.pl/item692487739_lancuc...0_fv_od_ss.html http://www.allegro.pl/item698323922_lancuc...x_katowice.html http://www.allegro.pl/item694919416_lancuc..._pl_okazja.html http://www.allegro.pl/item699789295_lancuc...lowany_m_r.html i ewentualnie KMC Z-72 (żeby nie korzystać z 2 rodzajów łańcuchów): http://www.allegro.pl/item695792496_nowy_l...ow_srebrny.html (kolejność przypadkowa) Który by się najlepiej sprawdził? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 ja ostatnio zmieniłem kasetę sram pg-830 i łańcuch kmc z-72 po 3,5k km. zamieniłem na komplet kaseta+łańcuch shimano alivio hg50. wydaje mi się że ta sama grupa i oznaczenie hg sugerują taką a nie inną zamianę. zastanawiałem się nad łańcuchem ale wybrałem hg50 z uwagi na to, że właśnie taką kasetę założyłem. w końcu po coś te oznaczenia są. (...) Na alledrogo znalazłem: http://www.allegro.pl/item692487739_lancuc...0_fv_od_ss.html jeżeli zdecydujesz się na alivio hg-50 to tutaj masz dużo taniej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=691369462 PS. nie sugeruj się że w twoim linku sprzedawca napisał ze to deore hg-50 bo to jest oczywisty błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 jeżeli zdecydujesz się na alivio hg-50 to tutaj masz dużo taniejhttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=691369462 PS. nie sugeruj się że w twoim linku sprzedawca napisał ze to deore hg-50 bo to jest oczywisty błąd. Linki wybrane przypadkowo (posegregowane po cenie i "co się zmieści w 50zł z wysyłką do wora"). Jakbym się zdecydował na HG50 to bym wyszukał najtańszy . Ale szczerze mówiąc korci mnie ten Accent. Tym bardziej, że ma całkiem niezłe opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.