Skocz do zawartości

[łańcuch] Jaki wybrać do napędu na 8

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Który z podanych łańcuchów będzie najlepzy do mojego napędu ( korba- deore fc-m532, przerz p-Deore, tył- SRAM 5,0, kaseta Alivio hg 40):

KMC Z72 - 15 zł - http://allegro.pl/item417112020_lancuch_k_..._8_rzedow_.html

WIPPERMANN CONNEX 804 za 25 zł - http://allegro.pl/item412485747_nowy_lancu...804_gratis.html

Deore HG-50 za 28 zł - http://allegro.pl/item412551301_tani_lancu...umrowerowe.html

Shimano HG-70 za 29 zł - http://allegro.pl/item414462740_lancuch_sh...0_xtrabike.html

z góry możesz odrzucić Shimanowskie HG -99% nie zepniesz spinką a to jednak spora wada... idziemy dalej: ja mam obecnie KMC-72s i po 1,5tys km nie widać śladów zużycia(-wiem że to niemiarodajny przebieg ale mój poprzedni łańcuch HG70 po nieco mniejszym dystansie się rozpruł)

Wipperman jest OK... można brać

...a co do tego KMC to może mały szczegół ale mój był w pudełku i wewnętrzne ogniwa są czarne

Ja ogólnie polecam Wippermanna

Jeżdżę na Connexie ale 9cio rzędowym

Mam przy obu rowerach i jestem zadowolony

Koledzy też na Wippermannach śmigają

Wysokiej jakości łańcuchy, nie wiem jak ze spinką w niższych modelach, ale w tych co posiadam jest genialna

z góry możesz odrzucić Shimanowskie HG -99% nie zepniesz spinką a to jednak spora wada... ...a co do tego KMC to może mały szczegół ale mój był w pudełku i wewnętrzne ogniwa są czarne

Ja mam taki łańcuch ze spinką, więc nie opowiadaj bajek. Do Hg-50 pasuje spinka Shimanowska, do wyższysch modeli pasuje Spinka SRAM-a.

nie uściśliłem: chodziło mi o 8rzędowe łańcuchy HG

Przecież spinka shimanowska to jednorazówka... nawet nie wiem czy to to można nazwać spinką.. :P

Już przejechałem na mojej kilkaset kilometrów. (na 8 rzędowym HG) Rozpinałem i skuwałem ja kilka razy i jakoś nic jej nie dolega.

...a nawet jeśli, to kosztuje 3,50 Jak ktoś ma fantazję to może sobie wymieniać ją co tydzień.

...więc nie opowiadaj ludziom bajek że nie ma spinek na 99% łańcuchów HG

Jak to brać 9-rzędowy do napędu 8? Będzie wszystko ok? Co w tym ma przerzutka przód (deore), jeśli kasetę mam na 8?

Teoretycznie 8 rzędowy łańcuch może się nie "zmieścić" w prowadnicy przedniej przerzutkina pewnych przełożeniach.... ale jak do tej pory jeździłeś na łańcuchu 8 rzędwowym i nie było problemów, to nie masz się co przejmować.

sowix1 - Jaki miałeś łańcuch do tej pory?

Teoretycznie 8 rzędowy łańcuch może się nie "zmieścić" w prowadnicy przedniej przerzutkina pewnych przełożeniach.... ale jak do tej pory jeździłeś na łańcuchu 8 rzędwowym i nie było problemów, to nie masz się co przejmować.

Nie tylko teoretycznie, ale również praktycznie. W swojej crossówce mam napęd 8 rzędowy z kasetą SH CSHG308I, korbą SH FCM470, przerzutka tył SRAM 5.0 i przerzutką przód Sora 9 rzędową. Przy łańcuchu HG50 nie dało się ustawić przerzutki, tak aby łańcuch nie obcierał o prowadnicę. Gdy wymieniłem łańcuch na HG73 problem zniknął.

nie uściśliłem: chodziło mi o 8rzędowe łańcuchy HG

Przecież spinka shimanowska to jednorazówka... nawet nie wiem czy to to można nazwać spinką.. :)

Teraz pomyślałem że chyba mówimy o dwóch różnych rzeczach.

Ja mówiłem o spince do 6,7,8 rzędowych łańcuchów...post-112733-1219170946_thumb.jpeg

A ty miałeś chyba na myśli pin monatażowy jaki Shimano daje czesem z łańcuchami (taki któremu łamie się końcówkę po skuciu)

Ja tam nie wiem o co biega z tą przerzutką i łańcuchem.

Ale Sora jest przerzutką szosową, Deore jakoś niebardzo.

Zatem porównywanie nie wiem czy takie adekwatne.

Jak jeździł wcześniej i mu nic nie przeszkadzało, to po co ma ładować łańcuch, który nie jest do tego przeznaczony??

Do tej pory jeździłem na KMC Z72 tylko to co piszesz może być prawdą bo co chwile po regulacji przerzutki znów się rozreguluje i ociera łańcuch o prowadnicę. Czy to łańcuch na 8 może być tego przyczyną, że co chwile trzeba regulować przerzutkę ? Jakby to był 9 rzędwowy może by tak nie było ??

• 2 tygodnie później...
Czy to łańcuch na 8 może być tego przyczyną, że co chwile trzeba regulować przerzutkę ?

kiedyś miałem podobny problem przerzutka sama się rozregulowywała. winne okazały się lipne końcówki pancerza które nie były w stanie utrzymać oplotu na swoim miejscu.

co do łańcuchów od dawien dawna używam SRAM-a PC48. kiedyś z kasetą PG850, obecnie 8rzędowy XT-kiem. działa doskonale z XT może trochę lepiej zmienia pod obciążeniem.

problemów z obcierzniem łańcucha o prowadnice przerzutki ( 7.0 ) nie uświadczam:)

w końcu manetka z micro indexem:)

a niedługo zacznę testować... łańcuch Accenta:)

• Mod Team
To jest tylko obserwacja Puklusa, czy może ktoś to jeszcze potwierdzić? I z czego to ewentualnie może wynikać?

No moja i mojego znajomego bo mamy takie same łancuchy ;) Pozatym gdzies to czytalem kiedyś, co zreszta potwierdza nasz przypadek

jego wada jest konieczność czestego, czesterzego iz innych marek smarowania

może być i tak ale zbyt dużo zmiennych. czeba by jezdzić na dwóch lańcuchach naraz by to ocenić :down: używać tych samych smarów w tych samych warunkach ;)

jakoś nie wyobrażam sobie by SRAM jakiś używany w turystyce wymagał częstszego smarowania niż inny używany w czasie błotnego maratonu :)

a mój nowy Accent... Accent to tylko pudełko zapewnia bo oznaczenia YBN wskazują prawdziwego winnego ich popełnienia. jeszcze nie sprawdzalem jak działa ale jedno wiem na pewno. waży on ( najwyższy model ) 320g czyli trochę więcej niż w katalogu. no chyba że waga katologowa ( 299g ) to waga skróconego???

AC-881pro czyli najwyższy model Accenta na 8b.

chyba nie prędko go przetestuję :/ raczej dopiero gdy założę zestaw swój startowy ( znaczy tylko koła+zębatki i łańcuch ). czyli gdzieś pod koniec września.

łańcuch kupilem raczej z ciekawości. nie sądzę by był lepszy niż SRAM PC48/PC850. no i mial być lżejszy!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...