Skocz do zawartości

[hydrauliczny hamulec tarczowy] który wybrać?

siwy84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przeglądałem tematy na forum porównujące te hamulce, ale nie pomogło mi to w podjęciu decyzji. Jeśli miał bym wybierać sam wybrał bym chyba juicy 5, ale jeśli weźmiemy pod uwagę oferty, które są na allegro wybór już nie jest taki prosty.

Potrzebuję hamulec na przód z tarczą 160 i znalazłem takie oto oferty:

http://www.allegro.pl/item416735264_tarczo...zod_319pln.html

http://www.allegro.pl/item413991132_super_...60mm_przod.html (takiego jak ten mogę w cenie 300 zł kupić na miejscu w łodzi więc odchodzą koszty przesyłki tyle, że to starszy model ze starszą tarczą roundagon, która podobno była kiepska. w łodzi są z tarczami 203mm, ale rozmawiałem i by mi wymienili na 160, ale nie wiem czy też roundagon czy G2 clean sweep czy jakąś inną)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=4...82+wys%C5%82any.

http://www.allegro.pl/item413299747_hamule...yl_synkros.html (wiem, że ten jest na tył, ale skrócenie przewodu to nie problem)

http://www.allegro.pl/item415406185_hamulc...owka_wa_wa.html (o tych za dużo nie wiadomo, kusi cena i wygląd :yucky: )

Proszę o jakieś rady z konstruktywnymi uzasadnieniami bo ja już się w tym gubię.

Napisano

Bardzo mocno zastanowilbym sie nad SLX-em. Jestem w trakcie testowania i jak na razie sprawuje sie

duzo lepiej niz oczekiwalem. Jezeli chodzi o sile hamowania to moga spokojnie konkurowac z avidami. Modulacja wydaje mi sie ze nawet lepsza niz w przypadku avidow.

Napisano
Jezeli chodzi o sile hamowania to moga spokojnie konkurowac z avidami. Modulacja wydaje mi sie ze nawet lepsza niz w przypadku avidow.

No, toś się wyrwał ,wątpię że jeździłeś na Avidach.

Napisano

Rulez a jezdziles na SLX-ach? bo ja na avidach tak, mam w drugim rowerze juicy 7 z 2006 na tarczy 203 i z tarcza clean sweep na przodzie a na tyle juicy 5 z tarcz 203 starego typu. Co prawda w slx-ach mam tarcze sainta ale nie sadze aby to robilo jakas roznice.Po dzisiejszym dniu testowania potrzymuje swoja opinie.

Napisano

tobo chodzi ci o tzn. efekt miekkiej klamki? Jezeli tak to klamka jest duzo bardziej "twarda" niz w przypadku LX-ow BR-585. Avidy wypadaja tutaj troszke lepiej jednak nie jest to jakas znaczaca roznica. Co do xt, nie mialem z nimi do czynienia wiec ciezko mi porownac slx-y do tych hebli.

Napisano

no to jesli w avidach jest lepiej to w slx jest (jak w xt - ktore poddaja sie bardziej niz w avidach - gorzej. :) wiem ze niektorzy to lubia albo im nie przeszkadza ale mnie owszem. :D

Napisano

No ku shimanochach się najmniej skłaniam. Robią dobre napędy, przerzutki, manetki i niech tak zostanie.

Hamulce wolał bym kupić firmy, która się w nich specjalizuje. Avid, Hayes, Magura. Magury jakoś mało na allegro i generalnie nie znam ich hamulców. Hayesy według Kopaczusa, który pracuje na serwisie, są beznadziejnie wykonane. Z reguły, z tego co widze na allegro, kupują je ludziki do streetu,dh z dużymi tarczami i po jakimś czasie sprzedają. Jest tego sporo. Używanych Avidów widzi się najmniej. Są jeszcze formule, ale to z lekka poza moim zasięgiem finansowym.

No i co chłopaki uradzimy? :) Avid juicy 5 to dobry wybór? Jeśli tak to dorzucać około 50 zł i brać to

http://www.allegro.pl/item416735264_tarczo...zod_319pln.html z tarczą clean sweep

czy dać sobie spokój i brać to

http://www.allegro.pl/item413991132_super_...60mm_przod.html za 300 zł w łodzi, na miejscu, nie wiem jeszcze z jaką tarczą bo nie wiem na jaką by mi podmienili.

Używam już bb7 i jestem z niego bardzo zadowolony. Nie będę ukrywał, że dzięki temu jestem w jakiś sposób przychylniej nastawiony do avidów juicy 5, ale to, że zrobili dobrego mechanika nie oznacza, że soczyste hydry będą równie dobre - stąd moje pytania i wątpliwości.

Jeśli ktoś miałby jakieś za i przeciw konkretnych modeli to z chęcią wysłucham bo w temacie hamulców hydraulicznych jestem zielony.

EDYTA: SLX-y też są na olej mineralny? To chyba gorzej, nie? Lepszy raczej DOT? Mineralny ma tendencje do zmieniania swoich właściwości w zależności od warunków atmosferycznych. Co prawda w zimie raczej nie jeżdżę, ale w lato i owszem :D

Napisano

Wybierajac avidy na pewno sie nie zawiedziesz. Na twoim miejscu wybrabym opcje z tarcza clean sweep, glownie ze wzgledow estetycznych :). Tak, slx-y sa na olej mineralny co w wypadku uzytkowania w zimie moze miec negatywny wplyw na dzialanie hamulcow. Olej mineralny jest bardziej wrazliwy na zmiane temperatur (ale nie jest tak szkodliwy dla srodowiska, na co nikt nie zwraca uwagi:P). Ja jestem zwolennikiem hamulcow shimano z uwagi na to ze uzywam lx-ow juz dwa lata i palcem przy nich nie ruszylem. Natemat niezawodnosci avidow wypowiadac sie nie chce bo uzywam zaledwie od 2 miesiecy.

Napisano
ale nie jest tak szkodliwy dla srodowiska, na co nikt nie zwraca uwagi:P

Nie mów że chlapiesz tym olejem z szimanochów na wszystkie strony w kniejach, ostępach i ruczajach! ;)

Olej mineralny - nie lubię. W zimie puchnie klamka, tak w Shimano jak i w Magurach. Magura ma te swoje mieszanki Blood i Royal Blood (świetna nazwa btw) ale to w dalszym ciągu mineralny.

Z niezawodnością, z tego co serwisuję na codzień najsłabiej wypadają Magury i Hayesy - zapieczone tłoczki, wycieki - a najlepiej Avid i Shimano - rzadko kiedy cokolwiek się z nimi dzieje.

Napisano

A czy oprocz Ruleza i Kopaczusa ktos moze potwierdzic za######istość :) juicy 5? A moze ktos z przeciwleglego obozu? :) PS. Chwilowo mam na oku pewne formule K24 :)

Napisano

A moze tak niesmialo zapropoponuje xtry, smigam na nich juz od ponad 2.5 roku i trudno mi sobie wyobrazic ze cos moze dzialac lepiej. Jestem jednopalcowym brakeerem ale z sila jaka dzialaja te brakei poradzilby sobie moj 2.5 letni syn. Oczywiscie czyszczenie tlokow to rzecz normalna ala poza tym zero problemow. (moze nie ten budzet?)

Napisano

a ja sie owych xtr'ow 2007 pozbylem. ergonomia dzwigni jak dla mnie wątpliwa, zimowe problemy z olejem mineralnym (jedni taki problem maja inni nie). w stosunku do mojej formuli jak dla mnie sila wątła. zamontowane do wiekszych tarcz (203/180) uzywane przez wczesniejszego posiadacza juicy 7 budzą jego nieufnosc :o wagowo tez nie rewelacja (ciut ciezsze w stosunku do formuli bez tytanowego i karbonowego wypasu :o )

Napisano

nie doswiadczylem problemu z temperatura, tam gdzie jezdze min temp to w polsce pozna jesien, wiec brakei dzialaja tak samo przez caly rok. jednak kiedy czytam opinie innych systemow jestem mowiac bardziej niz ciekawy jak dzialaja np magura marta or avid juicy??? skororo jestem b zadowolony z xtr (moja waga ok 90 + bike up to 10) to te systemy musza byc rewelacyjne?!

Napisano

No xtr-y to raczej nie ten przedział cenowy jaki mnie interesuje. Trochę dziwne, że proponujesz xtr-y widząc co rozważam... Tak trochę ni z gruszki ni z pietruszki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...