Skocz do zawartości

[licznik] sigma1606l-pierwszy licznik. Pytania

pokerzysta90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Udało mi się zamontować ten licznik po 20 minutach rozkminiania jak się to robi, ale mam pytania.

Gdzie się zmienia w nim język? Mam ustawiony niemiecki.

Kiedyś jak byłem mały i dostałem licznik (ja go nie instalowałem) to tam podobno była ważna odległość od środka koła itp. Jak miałem bliżej to jadąc np: 15km/h mi wyświetlało 100km/h. Tu nie piszą nic o żadnych promieniach itp i nie wiem czy dobrze mi będzie pokazywał przejechaną odległość i prędkość.

Napisano

Wciśnij i trzymaj lewy-dół aż przestanie mrugać jeszcze raz lewy-dół, prawy-dół zmieniasz język. lewy-dół zatwierdza. Przytrzymując znów lewy-doł wychodzisz z ustawień. Odległość od środka koła nie ma znaczenia on zlicza ile razy kolo wykona obrót a promień kola sie nie zmienia masz porostu złe ustawiony.

Napisano

Tego nowego jeszcze nie sprawdzałem czy dobrze mierzy. A jak się go ustawia względem wielkości koła?

Znalazłem w instrukcji jednak coś jest.

Napisali coś takiego:

km/h

WS: mm x 3,14

Co to oznacza? Coś mam ustawić?

Napisano

To jest wysokość Kola razy PI czyli OBWÓD. Lepiej siedząc na rowerze zaznacz jaką drogę pokona kolo przy dokładnie jednym obrocie i ja wpisz...

Tylko nie wpisuj na podstawie obręczy 26" czy 28" bo tu chodzi o wysokość z opona i zależy tez od ciśnienia w kolach.

Napisano

Znów lewy-dół przytrzymaj... wjedziesz w settings (ustawienia)... prawy dół aż dojdziesz do "WS bike 1" znów lewy-dół... prawy dól zmienia cyfrę górne wartość. Lewy dół zatwierdza z ustawień wychodzisz jak poprzednio.

Napisano

Chodzilo mi tylko o to WS bike bo reszte znam, Dzieki wielkie i pozdrawiam

a czy to ma znaczenie na jakiej wysokosci kola jest czujnik???? I czy rozmiart kola tez sie wpisuje?

• Mod Team
Napisano

Nie, nie ma znaczenia na jakiej wysokości się zamontuje. Tak wpisuje się rozmiar koła - to podstawa. Zerknij do działu FAQ oraz do instrukcji swojego licznika tam jest wszystko opisane.

Napisano
Odległość od środka koła nie ma znaczenia on zlicza ile razy kolo wykona obrót a promień kola sie nie zmienia masz porostu złe ustawiony.

Czytaj i wyciągaj wnioski...

Napisano

aha. To trochę lipa. Ciężko dokadnie to wymierzyć, a chcialbym mieć dokładne pomiary prędkości i przejechanej drogi.

A nie wiecie ile to może mnie więcej wynosić dla tego roweru: http://allegro.pl/item409939088_szosowy_kr...mano_sora_.html

Opony cienkie jak to w kolarzówkach. Koła 28 cali.

Albo chociaż powiedzieć ile wynosi długość samych szprych, bo to chyba w każdym 28 calowym kole jest stałe.

Napisano

Bartek.....

szprycha za rożnej długości zależny od kołnierza w piaście i od wysokości obręczy.

Nie patrz na kolo tylko na Oponę bo to ona zmienia promień kola. w tym Krossie co podałeś jest opona 700Cx23 znajdź sobie w tabelce...

Pozdrawiam i powodzenia z Licznikiem

Napisano

Ok. Dzięki. A co to znaczy: odo bike 1, odo bike 2, cadence, time up, trip up ?

na razie maks speed: 39,37km/h , ale nie jest wcale tak łatwo wyciągnąć taką prędkość.

Napisano

ODO - całkowity przejechany dystans, możesz zaprogramować obwód kół dla dwóch rowerów więc odpowiednio dla pierwszego i drugiego.

Cadence - kadencja ;)

Time Up, Trip Up - możesz niezależnie resetować od Trip Dist, czyli służy do mierzenia jakiegoś odcinka który Ciebie interesuje... Możesz jeszcze ustawić "Trip Down", wtedy odlicza ustawiony dystans do zera...

Napisano

Czyli trip up i trip dist jest do mierzenia jakichś odcinków, albo ile dzisiaj przejechałem i to można resetować a odo bike jest to ogólny przejechany dystans i tego się nie resetuje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...