djtomas Napisano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam! Rok temu (1500km) kupiłem korbe FCM-442 i suport Alivio. No i gdzieś miesiąc temu zaczeło coś cykać. Cyka podobnie jak przed poprzednią wymianą więc pewnie suport. Dokręciłem blaty, ramiona i pedały. Nic nie pomogło. Co byście w miare taniego polecili? 40-70zł mam na to. POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ender Napisano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 korbe zostawiasz czy zmieniasz? jak cyka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 korbe zostawiam nie jest jakaś tragiczna, lekko się ugina ale jest ok cyka tak jakby coś lekko metalowego, ale nie trzeszczy na pewno nie łańcuch POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek92 Napisano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Kolego ja tak miałem i mam - też mi się wydawało że to z suportu a były to pedały. Mimo iż dokręcanie itd. wszystko niby ok dalej cykało - wyrąbały się może??? Mówię o moim doświadczeniu z tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fallout Napisano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 skombinuj na kilka kilometrów jakieś inne pedały, sprawdzone, które na pewno nie wydają z siebie żadnych dźwięków np. pożycz od kolegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek92 Napisano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Dokładnie - ja kupiłem za 20zł jakieś padło i od razu ucichło, a teraz te zaczynają ale już niedługo do lamusa z tym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 jutro wezme od kumpla bardzo możliwe że to pedały już nie są pierwszej jakości nawet byłoby mi po drodze je wymienić ale mówie wam że takie samo cykanie miałem rok temu;) POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Zanim weźmiesz wymienisz, pedały, suport i co ci tam jeszcze wpadnie do głowy. Sprawdź, czy jakiś brud nie dostał się do rury podsiodłowej. Robota niewielka, a bardzo często się to zdarza - dźwięki rozchodzą się po ramie i naprawdę trudno powiedzieć skąd pochodzą. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 jutro jak wrócę z trasy to umyję cały rower i przeczyszczę też dokładnie okolice siodła dzięki za porady POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Nie okolice siodła Wyciągnij sztycę z ramy przetrzyj szmatą sztycę i rurę podsiodłową w środku, nasmaruj sztycę jakimś smarem i włóż - uwaga: nasmarowaną sztycę trzeba porządnie zacisnąć ...5 minut - ja bym to zrobił przed wyjazdem, chociażby żeby sprawdzić pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 rozumiem, ale same siodło i jarzmo też muszę umyć rano to załatwię POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 mialem podobna sytuacje i strzykalo gdzies na polaczeniu suport korba lub suport rama, przesmarowanie polaczen gwintowych pomoglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 U mojego Ojca było podobnie. Także myślałem że to korba/suport, a okazało się że to zwyczajnie łożyska w pedałach się wyrobiły i tak sobie cykało. Po zmianie pedałów wszystko gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Ja zwykle sprawdzam/smaruję sztycę, pedały, suport ...zgodnie z częstością występowania u mnie niezidentyfikowanych, upierdliwych dźwięków i szybkością/łatwością roboty pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmash Napisano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 No początek polecam odkrecic geje wyczyscic i nasmarowac gwinty, potem wykrecic suport wyczyscic wnetrze mufy nasmarowac gwint i złozyc wszystko do kupy, ogolnie to rozwiazanie pomogło na 70% przypadkow jakie widzialem z zyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.