Skocz do zawartości

[hak do ramy] Krzywy hak w nowej ramie accenta?! Czy można montować przerzutkę?

Snake20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dziś odebrałem nową rame accent tormenta, po dokładnym przejrzeniu ramy dostrzegłem, że hak przerzutki jest totalnie skrzywiony na bok( nie pomaga zabawa w dopasowanie po odkręceniu, hak jest po prostu krzywy).

Nie rozumiem jak takie rzeczy mogą mieć miejsce w nowych ramach , dlaczego w ogóle aluminium może być tak znacznie wykrzywione?.

Powiedzcie mi chociaż, czy jest sens montować na takie coś przerzutkę, czy od razu zgłaszać reklamacje? Ramę zamawiałem w sklepie internetowym to też wymiana pewnie niemało potrwa. Mam nadzieje tylko, że nie będę musiał płacić za przesyłkę, bo mógłbym za tą kasę kupić pewnie nowy hak. Chociaż w mojej mieścinie raczej nie znajdę takiego. Tak w ogóle to szukałem do mojej poprzedniej ramy Canyon, którą nabyłem na Allegro. Poszukiwania nic nie pomogły, to też miedzi innymi zakupiłem nową ramę. A tu znowu klapa! Ehh

obraz001qk5.jpg

obraz002jq4.jpg

Umieszczam zdjęcie, które najbardziej to zobrazuje.

obraz003hk0.jpg

Pewnie uszkodzone w transporcie.

Przerzutka nie ma szans poprawnie działać z krzywym

Prowizorycznie możesz spróbować wyprostować hak, żeby mieć na czym jeździć, ale będzie osłabiony i pewnie nie uda Ci się dokładnie.

A czego się spodziewać po accencie, który jest "wirtualną" firmą, dodaje tylko swoje a takie same części można znaleźć pod innymi szyldami (czasami drogimi) - robi je ta sama tajwańska fabryka, co dla wielu innych firm.

To dobrze, po popularne haki są tańsze. Trzeba porównywać wygląd haka, nie można szukać po marce z wyjątkiem ekskluzywnych firm.

Po to hak jest wymienny, żeby to on "zamortyzował" uderzenie, więc się krzywi - musi być dość miękki, zdarza się. Tak, napisz do sprzedawcy, przy odrobinie szczęścia dośle Ci 2 zapasowe :) Mogą się przydać na przyszłość, bo odrobina pecha i hak do śmieci. A jak się spieszysz, to nie czekając na odpowiedź kup gdzie indziej.. Koszt to 15zł, ale uważaj w stacjonarnych sklepach, bo liczą sobie nawet pod 40zł :)

GdyniaBiker, można jeździć z krzywym hakiem, tylko pytanie z jak bardzo krzywym. Dopóki przerzutka nie wchodzi w szprychy to można jeździć. W tym wypadku można próbować prostować hak, chociaż jak mam być szczery haki do takich ram kosztują w granicach 30-40 zł i dla świętego spokoju lepiej kupić nowy. Ja osobiście niedawno pokrzywiłem hak w Meridzie i prostowałem go ze względu na chore ceny nowego haka. Jednak to była prowizorka po 2 tygodnie później znowu go skrzywiłem. Kolega z serwisu, który mi go prostował powiedział, że następnym razem już może strzelić. Dlatego lepiej kup nowy, a ten możesz wyprostować i zostawić jako zapasowy na wszelki wypadek. Bo wystarczy byle upadek na prawą stronę i po haku.

Jezdzic nie radze, bo grozi wciagnieciem przerzutki w kolo a wtedy i szprychy i hak i przerzutka moze ucierpiec, przyznam kiedys mi sie to za lepka zdrzylo.

Ja osobiscie takie zgiecie probowalbym prostowac, tylko powoli i dokladnie, najlepiej sciagac przerzutke i zlapac go na calej plaszczyznie kluczem nastawnym.

reklamuj hak na podstawie niezgodnosci towaru z umowa (przypadkiem nie na podstawie gwarancji), w takim przypadku sprzedawca jest zobowiazany pokryc nawet twoje koszty przesylki haka do niego. Nie daj sobie wmowic przypadkiem, ze skoro hak zgial sie w transporcie to nie jest to wina sprzedawcy - jak najbardziej jest, powinien odpowiednio zabezpieczyc przesylke i dobrac odpowiednio sposob wysylki.

wyslij do sprzedawcy zdjecia - bardzo mozliwe ze sprzedawca w ogole sobie odpusci przesylke do niego i po prostu przysle ci nowy hak.

GdyniaBiker, można jeździć z krzywym hakiem,
Można dojechać do domu. Ja napisałem, że przerzutka nie będzie właściwie działać, łańcuch będzie szaleć i to jest prawda.
tylko pytanie z jak bardzo krzywym
To jest konkretny przypadek => zdjęcie. To jest dość krzywy hak
haki do takich ram kosztują w granicach 30-40 zł i dla świętego spokoju lepiej kupić nowy.
http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...p;p=%&id=18 Mówię, że nowy 15zł. Jeszcze coś zakwestionujesz?

Nie miałem zamiaru zakwestionujesz niczego. A wręcz muszę Cię pochwalić za profesjonalne podejście do tematu :yucky: Osobiście nie widziałem ile kosztują haki do Accenta i nie pomyślałem żeby to sprawdzić. Sugerowałem się cenami Meridy, gdzie hak kosztuje 75 zł i przy takiej cenie prostowanie jest opłacalne. Ale temat można zakończyć i poradzić Snake20 kupno nowego haku. Bo kalkulując cenę przesyłki i czas realizacji gwarancji to jest chyba najlepsze wyjście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...