Skocz do zawartości

[Opona] Krzywa opona?

Misiek102k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem. Kupiłem nowe koła Dartmory Blizzardy+Novateci. Ze starego koła przełożyłem opony i dętki. Na początku koła były idealne. Ale jak pojechałem do street parku i lekko pojeżdziłem opona zacząła mi trzeć o widełki. Pierwsza myśli, że scentrowałem koło. Ale w domu patrze obręcz jest prawie idealnie prosta. Z tego mi wynika, że moja stara bardzo już popękana opona się skrzywiła. Bo wsadzona też jest raczej prosto. Co wy na to ? Macie jakieś propozycje co jest nie tak ?

Napisano

Spróbuj upuścić trochę powietrza i na półflakach przejechać parę, nawet parenaście metrów i potem dopompować do odpowiedniej twardości.

Tym sposobem opona powinna się ułożyć... jeśli to wina złego ułożenia.

Napisano

Koło we widłach siedzi prosto. A opona obciera na odcinku jakiś 5cm o widełki, więc to nie ułożenie, bo nawet jesli to wydawałoby się, że obręcz jest krzywa a kręci się prawie idealnie... nie ma różnicy 1mm nawet.

Spróbuję przejechać jutro tak jak napisałeś.

Ale nadal nie wiem czy opona może się pokrzywić ze starości? Lub zepsuć jakoś? ;)

Napisano

Kolego sprawdz czy poprostu koło nie poluzowało sie na śrubach mocujących i nie przesunelo. Tzn mocowanie osi o rame sie przesunelo. Sprawdz tez czy dobrze leży na osi, bo nie możliwe aby opona była krzywa bo dopasowuje sie do kstałtu rafki po napompowaniu do wiekszego ciśnienia wskakuje i siedzi ;)

Napisano

Siemka:-) Tak jak mówili moi przedmowcy albo albo masz źle skręcone koło albo oponka "nie siedzi" dobrze w obręczy. Może spróbuj tak: spuśc powietrze z oponki i ja przekreć na obręczy... Powinno być ok. Pozdrawiam

Napisano
Ok sprawdze... wyjme koło i wsadze i skręce raz jeszcze i zobacze. Ale koło było mocno skręcone szybkozamykaczem.

bez wyjmowania nim zakrec jak rower bedzie do gory nogami i zobacz czy trzyma linie chociaz te 5cm co o nich piszesz to moze szprychy zle ponaciagane :D dobrze wycentrowane bez zakladania opony a po zalozeniu detki i opony i napompowaniu to sie robi nacisk :) i jeszcze jak siadziesz :)

Napisano

kurde .. nie wiem o co chodzi .. bo dziś do sklepu jechałem akurat i nic nie ocierało, a nie grzebałem nic :/ trudo jak zacznie znowu ocierać to się będę martwił ;) ale koło przykręcę mocniej na wszelki wypadek ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...