Misiek102k Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Witam. Mam problem. Kupiłem nowe koła Dartmory Blizzardy+Novateci. Ze starego koła przełożyłem opony i dętki. Na początku koła były idealne. Ale jak pojechałem do street parku i lekko pojeżdziłem opona zacząła mi trzeć o widełki. Pierwsza myśli, że scentrowałem koło. Ale w domu patrze obręcz jest prawie idealnie prosta. Z tego mi wynika, że moja stara bardzo już popękana opona się skrzywiła. Bo wsadzona też jest raczej prosto. Co wy na to ? Macie jakieś propozycje co jest nie tak ?
Quattro Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Spróbuj upuścić trochę powietrza i na półflakach przejechać parę, nawet parenaście metrów i potem dopompować do odpowiedniej twardości. Tym sposobem opona powinna się ułożyć... jeśli to wina złego ułożenia.
Misiek102k Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Napisano 11 Sierpnia 2008 Koło we widłach siedzi prosto. A opona obciera na odcinku jakiś 5cm o widełki, więc to nie ułożenie, bo nawet jesli to wydawałoby się, że obręcz jest krzywa a kręci się prawie idealnie... nie ma różnicy 1mm nawet. Spróbuję przejechać jutro tak jak napisałeś. Ale nadal nie wiem czy opona może się pokrzywić ze starości? Lub zepsuć jakoś?
KANCLERZ111 Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 Kolego sprawdz czy poprostu koło nie poluzowało sie na śrubach mocujących i nie przesunelo. Tzn mocowanie osi o rame sie przesunelo. Sprawdz tez czy dobrze leży na osi, bo nie możliwe aby opona była krzywa bo dopasowuje sie do kstałtu rafki po napompowaniu do wiekszego ciśnienia wskakuje i siedzi
Misiek102k Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Napisano 11 Sierpnia 2008 Ok sprawdze... wyjme koło i wsadze i skręce raz jeszcze i zobacze. Ale koło było mocno skręcone szybkozamykaczem.
pawellldef Napisano 12 Sierpnia 2008 Napisano 12 Sierpnia 2008 Siemka:-) Tak jak mówili moi przedmowcy albo albo masz źle skręcone koło albo oponka "nie siedzi" dobrze w obręczy. Może spróbuj tak: spuśc powietrze z oponki i ja przekreć na obręczy... Powinno być ok. Pozdrawiam
ender Napisano 12 Sierpnia 2008 Napisano 12 Sierpnia 2008 Ok sprawdze... wyjme koło i wsadze i skręce raz jeszcze i zobacze. Ale koło było mocno skręcone szybkozamykaczem. bez wyjmowania nim zakrec jak rower bedzie do gory nogami i zobacz czy trzyma linie chociaz te 5cm co o nich piszesz to moze szprychy zle ponaciagane dobrze wycentrowane bez zakladania opony a po zalozeniu detki i opony i napompowaniu to sie robi nacisk i jeszcze jak siadziesz
Misiek102k Napisano 12 Sierpnia 2008 Autor Napisano 12 Sierpnia 2008 kurde .. nie wiem o co chodzi .. bo dziś do sklepu jechałem akurat i nic nie ocierało, a nie grzebałem nic :/ trudo jak zacznie znowu ocierać to się będę martwił ale koło przykręcę mocniej na wszelki wypadek
ender Napisano 13 Sierpnia 2008 Napisano 13 Sierpnia 2008 tylko za nim przykrecisz mocniej upewnij sie ze jest dobrze zalozone
Misiek102k Napisano 13 Sierpnia 2008 Autor Napisano 13 Sierpnia 2008 spoko normalna sprawa na razie jezdzi normalnie thx za rady
pawellldef Napisano 13 Sierpnia 2008 Napisano 13 Sierpnia 2008 A my tu w pocie czola szukalismy przyczyny.... heheheeh
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.