Snake20 Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Może to głupie pytanie, ale gdzieś to już słyszałem. Prawda jest to czy nie ma to nic do rzeczy? PS. Mam 170 cm czy taka rama nie jest dla mnie za mała? Sorki że oklepuje tematy. http://www.allegro.pl/item416706916_accent...gratis_17_.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Wszytsko zalezy od tego czy na swojej obecnej ramie masz wystarczajaco wysoko siodelko, czli tak ze masz wyprostowana noge, oraz od tego jak bardzo "lezysz" na rowerze. Ta rama wydaje mi sie ze bedzie bdb do Ciebie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Przy 170cm możesz spokojnie brać 17", przy takim wzroście nawet przy długich nogach będzie Ci się dobrze jeździło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kordi Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 To jak szybko jedziesz nie zależy od wielkości ramy - tu różnica jest minimalna. Wpływ na to ma ma masa roweru, twoja masa, technika oraz podstawa - ułożenie ciała - im bardziej płasko (przez co mniej komfortowo), tym szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amok Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 To jak szybko jedziesz nie zależy od wielkości ramy - tu różnica jest minimalna. Wpływ na to ma ma masa roweru, twoja masa, technika oraz podstawa - ułożenie ciała - im bardziej płasko (przez co mniej komfortowo), tym szybciej. No i oczywiście wielkość kół i ilość przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciastkorz Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Jakby większa rama powodowała zwiększenie prędkości to ja powinienem przekraczać barierę dźwięku xDD Wszystko od czego zależy już wymienił Kordi. Co do ramy wydaje, się dobra Napisz jeszcze czy częściej jeździsz asfaltem czy teren;) Pozdawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Nie pojedziesz szybciej na większej ramie ...pojedziesz nawet wolniej na za dużej ramie. To z jaką szybkością jechać będziesz zależy przede wszystkim od Twojej pozycji na rowerze. A to zależy od ustawień poszczególnych elementów takich jak siodło czy kiera. Poprawne ustawienia dają optymalną pozycje która będzie również miała ogromne znaczenie przy aerodynamice. I apropo aerodynamiki....to nie włosy na nogach sa za nią odpowiedzialne tylko własnie pozycja jaką się zajmuje na rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KtośTam Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 To jak szybko jedziesz nie zależy od wielkości ramy - tu różnica jest minimalna. Wpływ na to ma ma masa roweru, twoja masa, technika oraz podstawa - ułożenie ciała - im bardziej płasko (przez co mniej komfortowo), tym szybciej. a na wielkiej ramie ciało układa się bardziej płasko, co nie? a tak przy okazji - gdzie leży granica tego płaskiego ułożenia, hę? a tak na marginesie - proponuję lekkiemu kolarzowi z lekkim rowerem, zajmującemu optymalną pozycją na rowerze, mającemu ogolone nogi i wszelkie inne wymienione tu elementy "zwiększając szybkość" (będzie szybki jak strzała wg tego co piszecie) np. napompować opony na kamień, tak z 5-6atm, i puścić szybkim zjazdem pełnym korzeni, kamieni i podobnych przeszkód... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snake20 Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Ok. Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi to mi dużo pomogło, a raczej uspokoiło bo ramę już zamówiłem. Jeżeli chodzi o styl jazdy to głównie to będą drogi asfaltowe (włącznie z długimi trasami), trochę w tym będzie terenu, a może więcej jeżeli się tym zarażę. Razem z ramą zamówiłem amortyzator Sr Suntour L.O 100mm (olejowy z blokadą), wiec jakiś tam potencjał do jazdy w terenie powinien być. W przyszłości zamierzam zainwestować w opony typu semi-slick, aby poprawić własciwości jezdne po twardej nawierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg_PL Napisano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2008 Sr Suntour L.O 100mm Ale dużo wiadomo heh. Mógł byś podać model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.