Skocz do zawartości

[rower] Kross a6 z ramą Felta

fre3z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rozglądam sie od dawna za rowerkiem, i dzisiaj dostałem ciekawą propozycję od znajomego "sklepu rowerowego". Za 2700 zł zostanie złożony rower o sprzęcie kross'a level a6 , na ramie felta q900 (swietna geometria roweru, idealny do maratonu), I tu moje pytanie, czy jest to opłacalny zakup? i czy ta rama jest dobra?

hmm chyba opłacalny zakup, zważając na to ze ostatnio coś lubią pęknąć produkty naszej myśli technicznej :icon_wink:

Pozdrawiam

p.S.Choć z drugiej strony, kross a6 to wydatek rzędu 2000. Sprzedając ramę za ~~200-300 zł zostaje prawie tysiak na nową. Zważając na to że już końcówka sezonu i rabaty to rzecz oczywista można by się pokusic po drobnej negocjacji na ramkę klasy wyższej niż Felt:

http://www.allegro.pl/item415368067__2008_...m_xs_s_m_l.html

lub

http://www.allegro.pl/item413296790_nowa_r...sza_jakosc.html

lub

http://www.allegro.pl/item409303737_rama_m...thon_sport.html

tylko ze to jest rower ze sklepu (a6) ktora kosztuje u nich - 2500 zl, wiec - 500 zl drozej niz na allegro, i tutaj tez sie zastanawiam, ale mysle ze wezme a6 (moze jeszcze zejdzie cena, bo maja szesc a6 wiec, nie wiem czy do konca roku je sprzedadzą ;) Kwestia czy ma dobra geometrie ta feltowa ramka.?

Chyba na głowę upadli z tą ceną. Tu masz całego Q900 za 2569 http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=pr...mp;id_prod=1087

a tu A6 za 1990 http://www.allegro.pl/item415095946_rower_...xport_2008.html

Czyli co dawać 700zł za samą ramę? Przecież oni jeszcze zarobią na tej ramie od A6.

A znów osprzętowo ten Felt wcale tak dużo się nie różni od Krossa.

a ja proponuje posmigac na a6 kupionym na allegro - geo krossa jest neutralna wiec na pewno nie bedzie tragedii i przezyjesz :D

idzie koniec sezonu wiec do wiosny do tych zaoszczedzonych 700zl dolozysz troche i wymienisz sobie rame z amorem - proponuje taka opcje ze wzgledu na ograniczone pole manewru - tora bedzie miala 18,5cm rure sterowa ;) sam szukalem opcji podmianki i stwierdzilem ze za duzo kompromisow

Fre3z może rzeczywiście daruj sobie tą zmianę ramy...można to najwyżej później zrobić.

a co do amortyzatorów to reba jest warta mniej więcej tyle co połowa kwoty którą chcesz wydać ;) o foxie F32 już nie wspominając :D wyhamuj odrobinę :D moim zdaniem najlepiej jest kupić coś sprawdzonego a później ewentualnie tuningować.

stresować się, czy na pewno starczy Ci rury sterowej, tylko oni zrobią to wszystko za Ciebie.

Sory... ale co dokleją sterówkę jak będzie za krótka ? :)

Imho jakby różnica była mniejsza to można byłoby się zastanowić, a tak oszczędzasz pięć stówek, które możesz przeznaczyć na modernizację sprzętu.

Z drugiej strony, z tego, co ostatnio można przeczytać na forum o Krossach z Allegro - warto się jednak zastanowić, czy kupienie tam roweru to na pewno będzie oszczędność... Bardzo często przychodzą z osprzętem niezgodnym ze specyfikacją z aukcji (czyt.: oczywiście niższej klasy), poskręcane do kupy na odwal się, aby było - o regulacji nie ma nawet mowy. Pewnie, można reklamować, odsyłać, kłócić się ze sprzedawcą - ale czy o to chodzi, zwłaszcza latem, kiedy chciałoby się jak najszybciej zacząć wykorzystywać ładną pogodę i długie dni na jeżdżenie? Jeśli ktoś potrafi złożyć sobie rower od podstaw i wyregulować wszystko sam - nie ma problemu; kwestia dopilnowania sprzedawcy, żeby na pewno wysłał dokładnie to, co ma opisane w aukcji (trzeba mu każdą oczekiwaną część, jak matołowi, dokładnie wyszczególnić w mailu - żeby potem nie było takich wykrętów, jak w przypadku jednego z userów, który pisał jakiś czas temu na forum, że zwrócił uwagę sprzedającemu, coby amor i koła były takie, jak w opisie aukcji - a po otwarciu paczki okazało się że korba jest inna, bo "o korbę się przecież nie pytał" :) ). Gorzej, jeśli kupujący jest laikiem w kwestiach warsztatowych. Wówczas może się okazać, że sporą część różnicy w cenie między allegro a sklepem stacjonarnym wyda na doprowadzenie roweru do stanu używalności - a reszta przepadnie mu w postaci słabszych, nich oczekiwane, komponentów.

O wykrzywionych hakach czy wózkach tylnych przerzutek albo pozrywanych gwintach w śrubach już nie wspomnę - ale i to, wg relacji forumowiczów, się zdarza...

Wydaje się, że 500 zł nadpłaty w stosunku do Allegro to dużo - ale warto się zastanowić, czy nie lepiej za tę kwotę (z której zresztą starałabym się to i owo stargować :) ) kupić sobie profesjonalną obsługę i serwis gwarancyjny (zakładam, że serwis jest rzetelny) i święty spokój tudzież relaks na wycieczkach rowerowych...

Podsumowując: fre3z musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy jego umiejętności w zakresie składania i regulacji rowerów są wystarczające, żeby samemu poradzić sobie przynajmniej z większością czynności przygotowujących rower do jazdy. Jeśli odpowiedź brzmi: nie - to, cóż... ja bym się jednak poważnie zastanowiła nad zakupem w sklepie stacjonarnym.

Pozdrówko pod rozwagę :D

.... za te 500zl to moze sobie serwisowac rower w najdrozszym warsztacie przez 2 lata :)

przestancie z tymi zaletami pobliskich sklepow, jakbym mial kupowac wszystkie czesci w stacjonarnych to wg wyliczen zaplacilbym za rower ok 3tys wiecej czyli prawie 2x tyle :/ nie znam osoby ktorej serwisuja rower taniej/za darmo z racji tego ze kupil rower wlasnie u nich tzn zwykle poprawiaja wszystko za darmo ale przez ok miesiac od zakupu wiec ...

zakladajac ze w ogole nie zna sie na serwisowaniu roweru moze poprosic jakiegos znajomego ktoremu postawi przyslowiowe piwo

Ja z grubsza popieram Ecię (albo Ecie ? nie wiem jak odmienić :P ) ale nie do końca...

Jeśli ktoś ma chociaż minimalne pojęcie o wkręcaniu śrubek itp. to rzecz jasna niech bierze z allegro i oczywiście dopilnuje dokładnie specyfikację jaka była podana w aukcji.

Natomiast jak ktoś jest zupełnym "lajkonikiem"... (tzn. laikiem :P ) w zrobieniu czegokolwiek przy rowerze to jednak lepiej będzie jak kupi rower na miejscu i z każdą pierdołą typu podciągnięcie linki, zmiana opon/dętek lata do serwisu :D

Uważam, że nie trzeba wielkich umiejętności żeby zrobić coś przy rowerze, chociaż z drugiej strony...

Mnie nikt nigdy nie uczył, ani sam się nie uczyłem z poradników z neta, a prawie wszystko typu wycentrowanie kół, wszelka regulacja itp. zrobię sam, tylko nie mam cierpliwości do tylnej przerzutki :P Po prostu doszedłem do tego jak to zrobić metodą prób i błędów. Robiłem tak jak mi się wydawało że można to zrobić, a jak to nie przynosiło skutków to szukałem innego sposobu. Wiadomo takie rzeczy można zrobić spokojnie, ale np. jakiegoś Foxa albo Reby bałbym się rozbierać jakby coś było nie tak :P

No i jeszcze ta kwestia, że wiemy jacy "serwisanci" się trafiają i nie możemy być pewni że w serwisie to dobrze zrobili.

oto chodzi ze ja to w miare ogarniam, jednak wole kupić w stacjonarnym ( stargować ze 300 zl) i miec rowerek pewny swojej specyfikacji, na dodatek w sklepie który ma swietna obsluge i wysokiej klasy sprzet :D. Pomysle jeszcze, z tym ze nadal sie zastanawiam czy ta rama felta q900 jest o wiele lepsza od ramy kross a6?

tylko oni zrobią to wszystko za Ciebie.

A co oni są Matką Teresą branży rowerowej i wszystko mu będę robić za darmo? Tak samo będzie musiał zapłacić jak przy innym rowerze.

No ale jak wolisz przepłacić w sklepie stacjonarnym to już twój wybór.

poskręcane do kupy na odwal się, aby było - o regulacji nie ma nawet mowy.

W najdroższym warszawskim serwisie za przełożenie całego osprzętu do nowej ramy wołają 120zł, więc za same poskręcanie i regulację nie powinni wziąć więcej jak 100zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...