mrowafr Napisano 10 Sierpnia 2008 Napisano 10 Sierpnia 2008 Ja choruję 16 lat już. Przed trasą zmniejszam ilość jednostek insuliny, biorę zawsze coś szybko podnoszącego poziom cukru w razie "w" - najczęściej... cukier : ) Chociaż to mało zdrowe, ale skuteczne. Planuje teraz wyprobować inna metodę. W camel backu woda, w bidonie np. woda z cytryna i miodem. Aby nie stawać na trasie po prostu od czasu do czasu popijałbym wodę z miodem, tak aby zachować dobry poziom cukru - powiedzmy 130-150 ( dla mnie najbardziej optymalny do jazdy). Jeśli ktoś z was choruje i jeździ, niech podzieli się uwagami. Miłego
got3n Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 Widzę ze temat bez odpowiedzi. Ja jako ze stwierdzili u mnie dzis cukrzyce typ 1 podbiję go. Jak Sobie forumowicze radzicie z cukrzyca i rowerem? Jakies ograniczenia? Jakieś rady?
got3n Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 Stracilem pare kilo wagi i caly czas chciało mi się pić. Do tego zmęczenie lekarz w przychodni odrazu wysłał do sprawdzenia poziomu cukru we krwi. Wynik ponad 300 i odrazu skierowanie na szpital. A tu cóż wyrok ; )
Rulez Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 To przykre, zwłaszcza w młodym wieku, ale cóż, trzeba żyć dalej, powodzenia.
kirkris Napisano 22 Lutego 2010 Napisano 22 Lutego 2010 cześć, mam cukrzycę od 24 lat (typ 1) i da się z tym zyć. Musisz pilnować dolnych cukrów - jak jedziesz i czujesz że nie masz siły to przerwa i test (być może spadek cuku). Z kolei przy intensywnym wysiłku pilnuj aby nie startować ze zbyt duzym cukrem bo skończysz na maksie. Generalnie wysiłek powoduje spalanie cukrów ale tylko jesli zaczynasz w okolicach normy. Jeżeli zaczniesz z wysokim cukrem to paradoksalnie duży wysiłek spowoduje dalszy wzrost cukru. Przed większym wysiłkiem obniż insulinę i/lub dojedz posiłek węglowodanowy. Ja mam zawsze jeszcze bardzo słodką wodę w małym bidonie a w drugim izotonik. Słodka woda na wypadek silnego spadku cukru, izotonik na normalny wysiłek.
dobry Napisano 22 Lutego 2010 Napisano 22 Lutego 2010 Widzę, że temat dość stary ale miło, że odgrzebany. Choruję pół życia - 15 lat, cukrzyca typ pierwszy. Moje wycieczki to ok 70-110 km, spalam ok 6000-7500 kcal (mierzone pulsometrem, 88kg wagi, 190cm wzrostu i 30 lat na karku na dzień dzisiejszy), na takiej wyprawie wypijam całe 2 litry coca coli (albo jakiegoś bardziej przyjaznego organizmowi soku) i ze dwa banany. Ponieważ w terenie po jakim jeżdżę, taka wycieczka zajmuje ok 8-10 godzin (z przystankami, których bywa kilka) zjadam też jakieś pożywne, porządne kanapki imitujące obiad :-). Taka kanapka to po prostu wielka 100g buła z jakimś kotletem schabowym albo z kurczakiem, do tego warzywa - sałata, ogórek, pomidor. Zwykle wystarcza. Ach do tego jeszcze zawsze pół litra powerade. I na wszelki wypadek żelki. I teraz moje spostrzeżenia. Zwykle nie mam problemu z niskim cukrem, ale zdarza się. Wtedy przystanek i podnoszenie colą lub sokiem, zależnie co mam. Częściej mam za wysoki. Zauważyłem, że cukier powyżej 200 (zdarzył się i taki) powoduje coś co można odebrać jako zmniejszenie pojemności płuc. Oddech staje się płytszy. Ciężko na podjazdach. W takim wypadku najlepiej dostrzyknąć sobie trochę insuliny i odczekać te 10 albo i 15 minut.
kirkris Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 A ja z kolei zauważyłem że przy około 200 dostaję 'kopa' i wtedy naprawdę mogę cisnąć Tak samo jest z mózgiem - wyższy cukier działa jak 'dopalacz' - rozwiązuję problemy lepiej, szybciej i precyzyjniej (dopóki nie przekroczy się kolejnego progu gdzie zaczynają grac rolę ketony) Tylko że nie polecam tego bo to niezbyt zdrowe Natomiast nie zauwazyłem kwestii oddechowych - ale ja zawsze cięzko dyszę
mati199 Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 na takiej wyprawie wypijam całe 2 litry coca coli Cole na wycieczki ~100 km ? Powodzenia
nabial Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 przeczytaj nazwe tematu, to moze cos ci zacznie switac...
dobry Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Cole na wycieczki ~100 km ? Powodzenia Wybacz, ale w ogóle nie zrozumiałem tego co napisałeś. Bo faktycznie, kilka razy tak robiłem i zazwyczaj 2 litry coli nie wystarczały na zaspokojenie potrzeb organizmu na cukier. Przy okazji, ktoś z Was, chorych, startował na jakimś maratonie? Jakieś wskazówki co do tego co wziąć?
joony_b Napisano 19 Marca 2010 Napisano 19 Marca 2010 hmm przykleje ten post, z tego co się orientuje rewelacyjna metodą do uprawiania sportu przy cukrzycy t. 1 jest pompa insulinowa, są modele z ciągłym pomiarem cukru, jeżeli jesteście młodzi do 18 lat to nie wiem czy nie przysługuje wam (inf. niepewna) pompa z programu WOŚP, warto to sprawdzic poprzez akredytowane Oddziały Pediatryczne.
kirkris Napisano 22 Marca 2010 Napisano 22 Marca 2010 Wybacz, ale w ogóle nie zrozumiałem tego co napisałeś. Bo faktycznie, kilka razy tak robiłem i zazwyczaj 2 litry coli nie wystarczały na zaspokojenie potrzeb organizmu na cukier. Przy okazji, ktoś z Was, chorych, startował na jakimś maratonie? Jakieś wskazówki co do tego co wziąć? Startowałem na dystansie Mega (Giga jeszcze przede mną ). Na początku brałem ze sobą dodatkowy mały bidon z rozpuszczonym cukrem (tak na wszelki wypadek) i batony. W drugim bidonie izotonik. Generalnie okazało się, że wystarczają batony i izotoniki.
dobry Napisano 22 Marca 2010 Napisano 22 Marca 2010 A jak z posiłkami tego dnia? Dużo mniej insuliny wziąłeś przed śniadaniem? Jaki cukier miałeś przed startem? No i ile ważysz, bo od tego w sumie najwięcej zależy ile energii potrzeba. Batony to jakieś specjalne, energetyczne? Jak długo zajęło Tobie przejechanie dystansu mega? Ja się ciągle obawiam, że po prostu zabraknie mi cukru gdzieś w połowie trasy, a za dużo też nie chcę brać ze sobą, żeby kurcze za ciężko nie było
kirkris Napisano 22 Marca 2010 Napisano 22 Marca 2010 A jak z posiłkami tego dnia? Dużo mniej insuliny wziąłeś przed śniadaniem? Jaki cukier miałeś przed startem? No i ile ważysz, bo od tego w sumie najwięcej zależy ile energii potrzeba. Batony to jakieś specjalne, energetyczne? Jak długo zajęło Tobie przejechanie dystansu mega? Ja się ciągle obawiam, że po prostu zabraknie mi cukru gdzieś w połowie trasy, a za dużo też nie chcę brać ze sobą, żeby kurcze za ciężko nie było Co do insuliny to śniadanie jadam rano ok 6-7. Wtedy normalna insulina. Przed startem żel albo baton. Pojeździj trochę wcześniej przy danym poziomie wysiłku i popróbuj wciąć batony, żele czy inne węglowodany i/lub pić izotonika. Sam musisz sprawdzić jak twój organizm spala cukier. Batony i żele - węglowodanowe, energetyczne. Ważę ok 80kg. Trasy mega są tak na ok 2h jazdy - to nie jest zbyt długo więc powinieneś dać radę z niewielkimi zapasami w kieszeniach Na trasie masz punkty z napojami więc zawsze możesz się podratować. Jedyne co to izotniki nie mają zbyt dużo węglowodanów w sobie więc w razie czego trzeba ich więcej wypić )))
dobry Napisano 22 Marca 2010 Napisano 22 Marca 2010 Dziękuję bardzo za rady. Muszę sobie zrobić taki test na spalanie cukru.
Madzinek Napisano 2 Lipca 2010 Napisano 2 Lipca 2010 Zawsze można brać ze sobą glukozę w saszetkach. 1 WW każda i heja... ;-)) Chociaż na krótsze wycieczki- do 60 km biorę soczki ;-)
speedy95 Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Jak jeździcie na te maratony to nie ma problemu startując jako cukrzyk? Sam mam cukrzycę 10lat i zainteresowałem ostatnio się rowerami. Chciałbym zapisać się do klubu ale nie wiem czy to możliwe. Ktoś z was jest w jakimś klubie kolarskim?
Madzinek Napisano 7 Lipca 2010 Napisano 7 Lipca 2010 Z reguły nikt problemu nie robi, bo każdy jest odpowiedzialny sam za siebie. Wszystko zależy od innych ludzi, a w szczególności trenera. Jeśli będzie widział, że pracujesz i panujesz nad chorobą (nie padasz w połowie drogi z niedocukrzenia), to przeszkód nie będzie. Także jedynie musisz po prostu poznać siebie, swoje możliwości i ...zawsze mieć w bidonie trochę glukozy ;-)))
Gazzor Napisano 15 Sierpnia 2010 Napisano 15 Sierpnia 2010 Pompy to na razie są refundowane do 18 lat i bez sensorów do ciągłego pomiaru poziomu cukru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.