Skocz do zawartości

[korba DH FR] Czy zadziała z kasetą 9 biegową?

D2mian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy korba 38 albo 42 zębowa zadziała z tylną przerzutką na 8 przełożeń?

Jeśli tak to prosił bym o podanie modeli takowych korb ( z przewagą na 42 zęby), bo ja sie w tym nie orientuję zupełnie.

A może warto założyć korbę jakąś z szosowych tylko nie zakładać przedniej przerzutki?

Proszę o rady.

Z góry dzięki Damian

0. W temacie o 9 biegowej kasecie, w poście o 8 biegowej...

1. Co ma ilość zębów zębatki korby do ilości biegów, które obsługuje tylna przerzutka?

2. W temacie stoi jak wół "korba DH FR" - teraz mi powiedz czemu w poście pytasz o szosową? Chyba już po przeznaczeniu widać, że się nie nada?

3. Co ma rodzaj korby (szosowa/DH/FR) z jednym blatem to montażu przerzutki przedniej? Skoro masz jedną zębatkę to chyba nie ma co robić tam ta przerzutka.

3,5. Czy może szukasz korby z dwoma lub trzema zębatkami?

Generalnie zadziała. Znacznie ma zębatka korby, a nie sama korba, ale stanowcza większość będzie działać (nie licząc BMXowych i torowych na szeroki łańcuch).

Może źle sprecyzowałem temat.

Chodzi mi generalnie o coś takiego:

Z racji że jeżdżę przeważnie (99%) na zębatce 38 (ale lepiej było by na około 42 zęby) to zastanawiam się czy przy wymianie korb nie wrzucić na przód korby z jedną zębatką na 42 zęby (są wytrzymalsze i sztywniejsze, i nie trzeba wbijać się w koszty manetki i przerzutki przedniej).

I dlatego pytam czy taki układ zadziała z przerzutką tylną na 9 przełożeń ( czy wszystkie przełożenia będą działać prawidłowo).

Prosiłbym o podanie jakiś przykładowych modeli takich korb najlepiej z suportem.

Dziekuję i pozdrawiam

Damian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...