D2mian Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Witam. Czy korba 38 albo 42 zębowa zadziała z tylną przerzutką na 8 przełożeń? Jeśli tak to prosił bym o podanie modeli takowych korb ( z przewagą na 42 zęby), bo ja sie w tym nie orientuję zupełnie. A może warto założyć korbę jakąś z szosowych tylko nie zakładać przedniej przerzutki? Proszę o rady. Z góry dzięki Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 0. W temacie o 9 biegowej kasecie, w poście o 8 biegowej... 1. Co ma ilość zębów zębatki korby do ilości biegów, które obsługuje tylna przerzutka? 2. W temacie stoi jak wół "korba DH FR" - teraz mi powiedz czemu w poście pytasz o szosową? Chyba już po przeznaczeniu widać, że się nie nada? 3. Co ma rodzaj korby (szosowa/DH/FR) z jednym blatem to montażu przerzutki przedniej? Skoro masz jedną zębatkę to chyba nie ma co robić tam ta przerzutka. 3,5. Czy może szukasz korby z dwoma lub trzema zębatkami? Generalnie zadziała. Znacznie ma zębatka korby, a nie sama korba, ale stanowcza większość będzie działać (nie licząc BMXowych i torowych na szeroki łańcuch). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D2mian Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Może źle sprecyzowałem temat. Chodzi mi generalnie o coś takiego: Z racji że jeżdżę przeważnie (99%) na zębatce 38 (ale lepiej było by na około 42 zęby) to zastanawiam się czy przy wymianie korb nie wrzucić na przód korby z jedną zębatką na 42 zęby (są wytrzymalsze i sztywniejsze, i nie trzeba wbijać się w koszty manetki i przerzutki przedniej). I dlatego pytam czy taki układ zadziała z przerzutką tylną na 9 przełożeń ( czy wszystkie przełożenia będą działać prawidłowo). Prosiłbym o podanie jakiś przykładowych modeli takich korb najlepiej z suportem. Dziekuję i pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.