Skocz do zawartości

[Hydrauliczny]Hayes SOLE - jak oczyścić klocki

Cyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przedwczoraj smarowałem sobie Brunoxem amortyzatory. Następnego dnia zauważyłem, że przedni hamulec znacznie słabiej spełnia swoją funkcję niż dotychczas. Do tego przez jakiś czas piszczał. Czyżby jakaś zabłąkana kropla trafiła nie na uszczelkę widelca, lecz na tarczę/klocki? Po kilku kilometrach nic się nie zmieniło. No więc benzyna ekstrakcyjna w dłoń, tarcze czyść! Nic. Klocki wymontowałem i solidnie wymyłem w tejże benzynie. Dalej nic! Znalazłem na tym forum porady, aby wypalić klocki w piekarniku lub zeszlifować papierem ściernym. Mam zamiar zrobić i jedno i drugie, w takiej właśnie kolejności. Jednakże rodzi się pytanie: jak długo i w jakiej temperaturze je "grzać"? A papier ścierny - lepiej trochę grubszy czy raczej drobniejszy (oczywiście za gruby być nie może)? Hm, mam nadzieję, że to właśnie zalanie, a nie zapowietrzenie czy coś innego (zwłaszcza, że akurat po "brunoxowaniu") :( Do tej pory takie coś mi się nie zdarzyło po smarowaniu.

Pozdrawiam!

Już udało się zażegnać problem ;) Hamulec kiepsko hamował mimo mocno wciśniętej klamki - tak, jakby np. łapał tylko kawałkiem klocka. Trzeba było po prostu kilkanaście razy bardzo ostro zahamować - tak, jakby klocki się docierały. Na szczęście nie było to zapowietrzenie, nie pomyślałem, że wówczas klamka byłaby miękka. Dziękuję serdecznie za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...