Skocz do zawartości

[Rower] Unibike Underground Zone One

rufin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.unibike.pl/zoneone.html - zakupiłem ten rower, mam zamiar wykorzystać go do Dirt Jumpingu, jestem początkujący. Budżet miałem trochę ograniczony do 2000zł. Mianowicie, co moglibyście szczerze powiedzieć o tym rowerze, czy nadaje się do Dirt Jumpingu, bo już sam nie wiem, zaczynam się zniechęcać :/ co w późniejszym czasie wymieniać, co można powiedzieć o ramie? Czy można w razie czego zrobić z niego single speeda? Z góry dzięki za wasze opinie.
Napisano

rowerek na pewno nadaje się do Dirt Jumpingu, w późniejszym czasie jednak wymienił bym w nim amora(ten sam skok, ale jakaś lepsza firma) i osprzęt o jakąś 1-2 klasy wyżej

Napisano

a co z ramą? Ktoś może miał styczność z tym rowerem i może powiedzieć o nim coś więcej? Jakieś doświadczenia?

Napisano

Poza amorem który jest do wymiany to zdecydowanie się nadaje :P

ogromny plus za hamulce, jak na taką cenę roweru to fiu fiu...

Napisano

mógłbyś pomyśleć nad którymś tanim marzocchiego. Dirt Jumper 3 może, jeśli zmieści się w kosztach?

Napisano

ok, dzięki za odpowiedzi :) mam zamiar w sumie zamontować albo 2 albo 3, zależy jak we wrześniu będzie z hajsem :)

mam jeszcze pytanie, czy przerzutki przy Dirt Jumpingu będą przeszkadzać? Mam trochę drogi do miejscówki i wolałbym je dla własnego komfortu jednak mieć.

Napisano

mógłbyś pomyśleć o singlu z przodu z normalną kasetą i przerzutką z tyłu + jakiś napinacz i nie powinno być problemów.

• 1 rok później...
Napisano

Witam, chcialem sie przy okazji przywitac ^^. Mam zamiar kupic ten rower http://allegro.pl/it...mocja_w_wa.html i chcialem sie was zapytac czy nada sie on dla mnie, czyli osobe ktora ma zamiar zaczac jezdzic w dircie tzn. hopki itp. (niewiem jak sie to konkretnie nazywa) Z racji tego ze jestem poczatkujacy nie szukam roweru za kilka tys. zlotych ;p. Chce sie dowiedziec czy ten rower spelni wymagania "poczatkujacego rowerzysty". Prosze o wypowiedz na temat czesci , ich wytrzymalosci itp. ;] Chce zeby ten rower spelnial sie rowniez jako rower do jazdy po asfalcie i takie tam dlatego nie piszcie np: wywal przerzutki ;p

Napisano

Taki rower do jazdy po asfalcie... zapomnij, nie ma rowerów uniwersalnych, każdy sie sprawdzi w czymś innym i każdy będzie się zachowywał w innym wypadku zupełnie niekomfortowo, to nie znaczy że na asfalcie nim nie pojeździsz ale troszkę dłuższa droga będzie bardzo męcząca, dlatego zdecyduj sam czego dokładnie potrzebujesz.

• Mod Team
Napisano

Ciekawe jak długo mu główka ramy wytrzyma.

Jazda na takim rowerze to narażanie życia.

Amortyzator o takim skoku nie ma prawa znaleźć się w takiej ramie.

Napisano

mam juz rowerek : P jutro z traski wam wysle rower author a-gang 7mm i 66 rcv 2009 mialem kupowac 888 ale po tym co napisales to zrezygnowałem : P

• 3 miesiące temu...
Napisano

Swietny rower dla poczatkujacych (tyle rzeczy sie na nim nauczylem...)ale wymienilbym amora na cos mocniejszego bo ja skokalem z dropu...1m to myzslalem ze golenie mi pojdą...a jeszcze gripy(straszne odciski...)jakies delikatniejsze :)wklad suportu wymien i git :P

• 1 rok później...
Napisano

Rower Unibike Underground Zone One mam od zdaje się 2006r, kupiłem go będąc początkującym w temacie kolarstwa grawitacyjnego z myślą bardziej o street mniej o dirt. Na początku było owszem fajnie, jaranie się nowym sprzętem, jednak szybko odkryłem że w moim mieście brakuje miejscówek na street tym bardziej na dirt i z czasem odejmowałem części tak żeby był "chudy" i nadający się na miasto, wyrzuciłem przerzutki, potem ze względu na to że rama ma haki pionowe, dałem napinacz zamiast konika i tak śmigałem po mieście. Osprzęt fabryczny był trochę gorszy niż teraz do niego dają, miał Avidy BB5, Suntour XCR. Co do hamulców nie mam zastrzeżeń, podobno to jedne z najlepszych tarczówek mechanicznych, Jeśli chodzi o XCR-a to pękł jakiś rok, dwa lata temu, więc wymieniłem go na sztywniaka - NS Fundamental, wiem, wiem przy ramie Alu to zabójcze połączenie dla ramy, ale od tamtego czasu nie jeżdżę już tak agresywnie i póki co znosi moje katorgi. W między czasie pozbyłem się obu hamulców, z przodu - z musu bo Fundal nie ma pivotów, a z tyłu - z musu bo zacisk odleciał razem ze śrubami, mocowanie hamulca do ramy nie wytrzymało. Więc jest B.less. Taka moja historia jeśli chodzi o ten rower, co chce powiedzieć? Rama jest świetna jak dla początkującego w dircie, wytrzymała, dosyć sztywna, amor do wymiany najlepiej od razu, mam jeszcze zastrzeżenie do obręczy Vuelta (Rodi) Excalibur DH, może to wynikało z mojego stylu jazdy, ale strasznie się gną, po oznaczeniu DH spodziewałem się wiele więcej. Jeśli chodzi o korby RPM - te spełniły swoje zadanie, mimo że rockring, w tym modelu alu, giął się niemiłosiernie. Suport FSA też wydaje się znosić obciążenia, mimo przebłysków strzelania i chrupania. Kończy się niestety i stety moja przygoda z tym sprzętem, przesiadam się na XC z braku miejscówek. Zapraszam do zadawania mi pytań, osób wahających się co do ramy i nie tylko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...