wawry Napisano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Jestem leniwy, ale ...komuś może się to przydać Jeżeli zdecydujecie się wejść na stronkę sklepu to łatwo stwierdzicie, że ceny na niektóre rzeczy są dużo niższe niż w Polsce, a asortyment raczej nieporównywalny - rzeczy na rower, do biegania i pływania. Z tego, co ja brałem, to różnica wychodziła najczęściej około 1/3 ceny u nas. Niższe ceny, z tego, co zauważyłem, są na ciuchy, buty, plecaki z bukłakiem, narzędzia; natomiast części są w cenie porównywalnej do polskich sklepów (ale akurat nic specjalnie nie potrzebowałem, to dokładnie nie analizowałem). Do tego dochodzi cały system promocji i rabatów - zwykle to 10-20%, a większość produktów ma automatycznie niższą cenę przy zakupie powyżej 50 funtów, co w przypaku zakupów do Polski będzie zapewne normą Teraz, co nieco o samych zakupach. Wysyłka do polski powyżej 50 funtów jest darmowa. Płatność oczywiście kartą kredytową. Zamówiony towar, jeżeli jest na stanie, jest wysyłany błyskawicznie i dochodzi po 6-10 dniach - chociaż raz wysłali mi kurierem i był w 4 dni. Natomiast sam sposób wysyłki pocztą budzi we mnie nieco mieszane uczucia - anglicy wysyłają przesyłkę jak zwykły list (tak mi wyjaśniono na poczcie), nawet się nie potwierdza przesyłki przy odbiorze i chociaż (przynajmniej u mnie) poczta sra się bardziej niż normalnie - listonosz domagał się jakiegoś dokumentu potwierdzającego, że ja to ja - to trochę dziwne to jakoś Ważne jest jeszcze jedno: przy pierwszym zamówieniu dobrze jest być poleconym przez kogoś kto już ma konto - jest tam taka opcja - dostaje sie okulary gratis a polecający rabat. Ja niestety za późno się doczytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Klaniam, To moze dodam cos od siebie z pozycji lokalsa ktory ma statuc Platinium Customer (czyli przewalil w tym sklepie zdrowy hajc) 1. Platnosc mozna zalatwic rowniez przez PayPal. 2. Co miesiac inna grupa kategorii produktow jest promowana 20-to % rabatem. 3. Osluga klienta i zwroty to bajka. Mozesz zwrocic rzecz bo ci sie kolor nie podoba i nawet zlego slowa nie uslyszysz. 4. Szkoda tylko ze rowerow nie wysylaja poza UK bo sa zdrowe okazje na Focusach (ktorego Wiggle jest przedstawicielem na UK) Oczywiscie tak samo warto zagladac na Chain Reaction Cycle... ( www.chainreactioncycle.com ) OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Też już prawie dobiłem do Platinum, jakoś łatwo mi poszło Jak się ma jeszcze trochę znajomych to idzie - moje zakupy to może 1/3. Status Platinum to zniżka 10% na wszystko, ale jak już pisałem, większość produktów przy zakupach powyżej 50 funtów ma cenę niższą - właśnie o 10% W ogóle to system różnych promocji jest baaardzo rozwinięty i raczej się nie pieprzą i nie kombinują - żeby uściślić: to nie jedna kategoria produktów ma cenę niższą co miesiąc o 20% a kilka, plus cotygodniowe promocje wybranych produktów z jeszcze większym upustem. Swoją drogą ostatnio w jednym z naszych sklepów internetowych ubawiła mnie wyprzedaż - 5% taniej! Wrócę jeszcze do przesyłki, bo właśnie wczoraj otrzymałem paczkę. Zamówienie zrobiłem w poniedziałek wieczorem, przesyłka wyszła we wtorek, w piątek rano była u mnie - czyli 4 dni cała zabawa W końcu ktoś chyba poszedł po rozum do głowy i paczka przyszła normalnie pocztexem. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Właśnie wszedłem na forum w sklepy by założyć podobny temat a tu strzał. Chciałem właśnie dopytać jak to jest z nimi. Np. w ChainReaction podają, że można płacić kartą Visa Electron a mój bank, że to nie możliwe i tylko wypukłą. Zawsze w życiu unikałem kredytów jak zła wrodzonego, więc i kart kredytowych chodź co miesiąc mi jakąś gold wciskają. Ale ceny i asortyment w tymchże właśnie sklepach + ceny z kosmosu u polskich przedstawicieli/dystrybutoów skłonił mnie właśnie do zarejestrowania się w tych 2 sklepach. W Wiggl'u chcę kupić siodełko WTB Pur V SLT i kask Bell'a Variant co da powyżej 50 funtów. I o sam sposób wysyłki się chciałem zapytać. W jaki sposób takie paczki są ubezpieczone i czy jak nie dostanę bo jakiś pajac na polskiej poczcie sobie mój towar przywłaszczy to te firmy za coś odpowiadają - wg mnie właśnie coś ala potwierdzenie a'viza powinno stanowić dowód że towar dostałem. I jak są pakowane u nich paczki. Czekam na katę i za 2 tygodnie będę coś kupował, więc jak ktoś z Was chce to polecenie by mieć rabat to czemu nie, dajcie znać to moge im kogoś wskazać. Dobrze byłoby też z kimś się styknąć kto w tych sklepach kupuje to można by zbierać razem na to minimum wysyłkowe i zamawiać zbiorczo i na miejscu się dzielić. Jak coś też proszę o info. I jeszcze pytanko o VAT. Jak oni to naliczają, ichniejszy lokalny czy jak wysyłają za granicę VAT kraju docelowego ? Jak tak to ile wynosi w GB VAT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 VATu nie ma, Unia . Pozdrówko z autopsji PS. Szkoda, Mentos, bo też bym sobie WTB siodło zamówiła do wspólnej paczki, ale teraz nie mam kasy ... Chociaż... 2 tygodnie to kawał czasu, się jeszcze zobaczy . W razie czego się odezwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 9 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Miałem napisać, ale zapomniałem, że nie ma ŻADNYCH dodatkowych opłat, żadnego VATu, czy cła - kupujemy w kraju EU. Sposób wysyłki budzi nieco wątpliwości, bo jest, że tak to nazwę, "angielski", czyli zwykła przesyłka (u nas to by był list chyba), zapakowane w pudełko i zaklejone taśmą tak żeby nie wypadło Za pierwszym razem to byłem bardzo zdziwiony, mając w oczach pooklejane paczki z polskich sklepów ...ale skoro wszystko dochodzi, może to jest metoda W każdym razie wiem, że przynajmniej u mnie, poczta przesyłki zagraniczne doręcza w pierwszej kolejności - nie mają prawa u nich leżeć. Poza tym, ostatnia przesyłka przyszła pocztexem - czyli tak jak paczka z polski - a potwierdzałem nawet dwa razy (tak dla odmiany, bo poprzednio wcale ) Karty, to faktycznie chodzą chyba tylko wypukłe. Niektóre niewypukłe, są akceptowane przy zakupach w Polsce, ale z tego co wiem, za granicą już nie. Jest jeszcze PayPal o czym wspominał Ivan. Co do ubezpieczenia, gwarancji itp. może Ivan wie, coś więcej. Z tego, co zrozumiałem już załatwiał zwroty i nie było problemów. Ja tam osobiście, znając podejście polskich sklepów/dystrybutorów do reklamacji, nie wiem gdzie lepiej mieć gwarancję: u nas czy w UK. Jeżeli chodzi o polecenie przez kogoś to zapoznajcie się dokładnie z zasadami (Refer a friend). W skrócie wygląda to tak, że wysyłacie link do kogoś i on podążając za tym linkiem się rejestruje. Jeżeli w ciągu 6 tygodni zrobi zakupy powyżej 50 funtów to otrzymuje okulary wartości 24 funty, a polecający 10% wartości zakupu jako rabat ważny przez 3 miesiące. Czyli jeżeli ktoś się już zarejestrowany to niestety odpada - może tylko kogoś polecić. Jeżeli ktoś będzie miał jakieś wątpliwości, albo coś będzie potrzebował niech uderza na priva, postaram sie pomóc. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ulf Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Też skorzystałem z oferty tego sklepu. Na początku myślałem, że to lipa jakaś. Znalazłem Nixona Super Air Intrinsic 145mm thru axle w cenie nazwijmy to mocno konkurencyjnej. Założyłem konto, złożyłem zamówienie (niedziela wieczorem), zapłaciłem kartą (dopłaciłem 3 funciasze za priorytetową przesyłkę), w czwartek paczkę miałem już w domu. Nie miałem ze sklepem absolutnie żadnych problemów. Gorąco polecam zakupy tam, szczególnie przy aktualnym kursie funta. Ceny które wiggle oferuje biją na głowę wszystkie nasze sklepy internetowe i całe allegro!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 VATu nie ma, Unia .Pozdrówko z autopsji PS. Szkoda, Mentos, bo też bym sobie WTB siodło zamówiła do wspólnej paczki, ale teraz nie mam kasy ... Chociaż... 2 tygodnie to kawał czasu, się jeszcze zobaczy . W razie czego się odezwę. Ecia, tu się chyba mylisz. To, że to Unia powoduje że nie ma cła a nie VAT'u. Jakiś VAT być musi, przecież płacę ich cenę brutto, więc zapewne ichniejszy VAT jest w nią wliczony, chyba że podane ceny to ceny netto ?. Teoretycznie podobnie jak u nas w niektórych sklepach z naklejką tax free można się o zwrot VAT'u ubiegać wywożąc towar za granicę to chyba zapłacić teoretycznie go trzeba w kraju docelowym. Kupując nową furę u hitlerowców VAT'u się nie płaci ale w Polsce po doliczeniu akcyzy przecież tak. Może mamy kogoś kto siedzi w temacie celno podatkowym na tym forum ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INsejn Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Wiecie może czy ta darmowa przesyłka do Polski to jest realizowana kurierem(Parcel Force International) jak w ChainreactionCycles ? Czy jest to Royal Mail zwykły czy "registered" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 eeech... Mentos: Ecia użyła może niezbyt trafnego skrótu, bo VAT oczywiście jest w cenie, cło też - aż tak dobrze to nie ma Natomiast ja Ci napisałem, że nie ma żadnych dodatkowych opłat - co również dotyczy zakupów w tym sklepie, a nie zakupu samochodu, bo to już inna bajka i nie to forum. VAT naliczają według ich stawki, czyli 17,5%. INsejn: Sposób przesyłki opisywałem. Royal Mail, usługa chyba najbardziej standardowa. Z wlepki na pudełku nic nie wynika. Nie wiem, co uzyskał Ulf dopłacając do przesyłki priorytetowej, bo i do mnie i do niego przesyłka przyszła po jednakowym czasie - a ja nie dopłacałem, bo stwierdziłem, że mi się nie śpieszy Żeby już może zakończyć sprawę różnych wątpliwości w największym skrócie... Jeżeli robicie zakupy dla siebie, to wszystko wygląda tak samo jak przy zakupach w Polsce. Jedyna różnica jest taka, że płacicie w funtach/euro, a paczka przychodzi z zagranicy. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 10 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Jakie clo???? Kochani.... Od 1 maja 2004 Polska jest czlonkiem EU i w obrocie wewnatrzeuropejskim nie ma barier i oplat celnych. Oczywiscie mozna stwierdzic ze jakies clo kiedystam zostalo naliczone jak graty ladowaly w UK z Tajwanu. No ale tak samo jest w Kraju-Raju VAT placisz lokalny, angielski podczas zakupow. Wszystkie ceny sa cenami ostatecznymi razem z VAT. CRC wysyla zagramanice ParcelForce czyli w Polszcze przejmuje to Pocztex Wiggle uzywa poprostu poczty. Jeszce tak kilka slow co do obslugi klienta (ktora ciagle mnie prowincjusza znad Wisly przyprawia o zawrot glowy) Przyklad 1. W styczniu kupilem Kranki C w sklepie ebayowym. Pod koniec lipca w jednym pekla mi klatka. Napisalem maila do sklepu ze mi sie to stalo. Odpowiedz: przeslij zepsuty towar wymienimy. Minal tydzien nowe kranki znalazlem pod drzwiami Przyklad 2. Kupilem na Wiggle szorty endury. Ale przeliczylem sie z rozmiarem. Wypelnilem forme zwrotna i po 4 dniach mialem pieniadze z powrotem na koncie. Przyklad 3. (swiezutki, jeszcze goracy...) W piatek kolo poludnia zamowilem zacisk podsiodlowy na CRC. W sobote po poludniu juz go mialem w swoich lapach OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INsejn Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Moją paczkę z CRC akurat przejął GLS, nie Pocztex. Za to EMS`y z Japonii to akurat szły przez Pocztę Polską. Co do Wiggle to jeżeli jest to wysyłka RoyalMail to radzę brać rejestrowaną inaczej nie odzyskacie kasy jak w PL ukradną albo zagubią. Wiem coś o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Na stronie CRC (albo ParcelForce, już nie pamiętam) jako naturalną kontynuację PF na terytorium naszego kraju podają Pocztex. Moja przesyłka z CRC właśnie idzie do Polski - wyszła 06.08. o 15:08, a już w piątek (czyli 08.08.) w nocy pojawiło się w statusie info, że dotarła na naszą granicę... ciekawe, co dalej. Jeśli Pocztex (czy cokolwiek tam w Polsce) nie spierniczy sprawy, to może już jutro będzie u mnie . INsejn: zaznaczałeś opcję przesłania kurierem, czy samo ci tak przejęło? I kiedy dokonywałeś zakupu? A co do zwykłej Poczty Polskiej: po tym, jak niedawno priorytetowa przesyłka z cenną dla mnie zawartością pokonywała odległość ok. 350 km pomiędzy miejscem nadania a moim mieszkaniem przez ponad tydzień - NIGDY WIĘCEJ tej instytucji nie powierzę niczego, co przedstawiałoby dla mnie jakąś wartość. Pocztex mnie jeszcze - jak dotąd - nie zawiódł, więc na razie jestem spokojna... i oby tak zostało. Czy w Wiggle jest możliwość przesyłania paczek kurierem - a jeśli tak, czy drogo sobie za to liczą? Pozdrówko drążące temat ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Moją paczkę z CRC akurat przejął GLS, nie Pocztex. Za to EMS`y z Japonii to akurat szły przez Pocztę Polską. Co do Wiggle to jeżeli jest to wysyłka RoyalMail to radzę brać rejestrowaną inaczej nie odzyskacie kasy jak w PL ukradną albo zagubią. Wiem coś o tym a wie ktoś jak zaznaczyć w tym Wigglu, że chcę przesyłkę rejestrowaną ? (ktoś mi kiedyś mówił, że wszystkie przesyłki nielistowe spoza PL są rejestrowane co pewnie nie oznacza, że ubezpieczone czyli są rejestrowane i listonosz musi mieć potwierdzenie a więc w skrzynce nie zostawi. Zastanawiam się poi prostu jak to z tego Wiggla wysłać by spać spokojnie, może warto dopłacić za jakiegoś kuriera ale to od wartości, wagi, czy jakaś stała opłata jest ? eeech... Mentos: Ecia użyła może niezbyt trafnego skrótu, bo VAT oczywiście jest w cenie, cło też - aż tak dobrze to nie ma za Ivanem dodam, że z tym cłem to wstyd na 102 ze znajomości zasad działania Uni i po co tam wleźliśmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INsejn Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Ecia: Zamawiałem 2 kaski Meta jakoś w czerwcu i przesyłkę wybrałem darmową. Istnieje też możliwość, że ten kurier został wynajęty przez Pocztę Polską(w Gdańsku tak robią bo nie ma ludzi do rozwożenia paczek ). Tylko dziwne jest to, że przyjechał wozem GLS`u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 To tak samo, jak ja - też wybrałam darmową przesyłkę (czyli PF). Ciekawe, co do mnie przyjedzie Pozdrówko w oczekiwaniu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 10 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Klaniam, No Wiggle oferuje w obrocie poza UK zdecydowanie mniej opcji niz CRC. Roznica miedzy Wiggle'owym free a priority wysylka polega tylko na fakcie jak szybko po otrzymaniu przez nich twojej kasiury wygrzebia konkretnego fanta z magazynu, zapakuja i wysla. W CRC mozna wybrac ParcelForce lub dwie opcje UPS. Uwaga! CRC zlokalizowany jest w Irlandii Polnocnej, niedaleko Belfastu... Takze uwazajcie co zamawiacie OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Mozna wiedziec co ma Belfast do zamowienia? Niedlugo zamierzam zrobic male zakupy na CRC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 10 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Taki zarcik polityczny... Belfast, Ciocia IRA przesylajaca BOMBki na choinke... Ehhh.... Moze juz poprostu za pozno jest i ludzie nie trybia... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 10 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Ehhh....Moze juz poprostu za pozno jest i ludzie nie trybia... Ludzie to wygląda, że jeździli jeszcze z bocznymi kółkami w rowerku jak IRA szalała pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 11 Sierpnia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 ... i niestety daje o sobie znac ogolny spadek i ciulofonizacja wiedzy ogolnej w spoleczenstwie... Rownanie standardow, nie ocenianie dzieci w szkolach. Jeszcze nieco i bedzie jak w USA gdzie ludziki podczas teleturniejow zastanawiaja sie czy takie panstwo jak Francja wogole istnieje. A moze to kontynent... ? A Wojna Szesciodniowa trwala w/g nich 14 dni... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawry Napisano 11 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 ... i niestety daje o sobie znac ogolny spadek i ciulofonizacja wiedzy ogolnej w spoleczenstwie... Rownanie standardow, nie ocenianie dzieci w szkolach.... robi sie offtopic, to raczej temat na rozmowy przy piwie Natomiast, co do przesyłek, które budzą tak wiele wątpliwości. Rozmawiałem ze znajomą, która pracuje na poczcie i nie potrafiła mi wiele powiedzieć na temat przesyłek zagranicznych. W każdym razie jakichś specjalnych reklamacji nie mają. Ecia pisała, że była bardzo zawidziona usługami poczty, to może ja dla odmiany napiszę coś na temat firm kurierskich Unikam ich jak tylko się da Jakość usług jest od jakiegoś czasu po prostu żenująca. Zbyt często wychodzi tak, że to ja pilnuję żeby przesyłka do mnie dotarła, a nie oni - raz byłem na etapie takiego zawścieku, że byłem gotów zadzwonić choćby do prezesa. Nie jestem chyba odosobnionym przypadkiem, bo gdy któregoś razu w poszukiwaniu przesyłki zadzwoniłem do sklepu, gość powiedział mi, że mają jakieś 20% zwrotów przesyłek wysłanych kurierem, szczególnie jeśli dotyczą mniejszych miejscowości. Zresztą kumpel pracował w firmie kurierskiej i mówiąc szczerze jego wyjaśnienia odstręczyły mnie jeszcze bardziej. Przesyłki może nie giną, ale ich dostarczanie i stosunek do klienta w ogóle to jedna wielka lipa pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Szkoda, że wcześniej się nie zdecydowałem na ten sklep, pewnie trochę kasy bym zaoszczędził ale jeszcze trochę części do kupienia jest więc się nadrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
INsejn Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Natomiast, co do przesyłek, które budzą tak wiele wątpliwości. Rozmawiałem ze znajomą, która pracuje na poczcie i nie potrafiła mi wiele powiedzieć na temat przesyłek zagranicznych. W każdym razie jakichś specjalnych reklamacji nie mają.pzdr Bo to reklamuje sklep/sprzedawca w swoim kraju. Czyli w UK w Royal Mail. I właśnie dopiero przy rejestrowanej przesyłce mogą stwierdzić gdzie zginęła i oddadzą całą kasę. Po za tym najlepiej też jest płacić PayPalem. Jak paczka długo nie dochodzi, nie odpisują na mail`e to zakłada się "spór" o zwrot kasy i czeka na przelew na swoje konto w PayPalu. Raz tak miałem jak kupowałem z USA z Ebaya. Kasę dostałem godzinę po zgłoszeniu, że nic nie dostałem po trzech tygodniach od zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Sie spytam ktoś kupował w tym sklepie używając karty visa electron z izzykonta w mbanku, pytam się bo np. tej karty w paypalu mi nie chciało przyjąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.