INsejn Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 Chciałem sobie sprawdzić ciśnienie powietrza w tym amorze i spuścić trochę powietrza do ustawienia SAG`u. Więc wkręciłem adapter i podpiąłem pompkę i patrzę a tu pokazuje 0 psi. Jednak pompować można ale amor wtedy staje się całkowicie twardy. Spuszczając powietrze powraca do tego stanu jaki był przed pompowaniem i dalej nic nie leci. Czy ktoś się orientuje o co chodzi ?
tobo Napisano 6 Sierpnia 2008 Napisano 6 Sierpnia 2008 nie wiem którą zetkę masz - jesli ma ona sprezynę stalową w jednej goleni i w tej samej goleni dodatkową komore powietrzna to niestety wiele bylo info na ten temat ze komora ta a dokladnie jej pompowanie utwardza widelec na beton nawet przy niskim cisnieniu.
INsejn Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Napisano 6 Sierpnia 2008 Mam Z150 FR. Tak ma w środku: http://www.mountainbikerides.co.uk/fettling/z150.htm. Na to wygląda, że ma tak komorę skonstruowaną. W instrukcji znalazłem, że dla amorów "air pressure for spring forks" ma być: 0 ÷ 15 psi lub 0 ÷ 1 bar . Czyli bardzo niskie ciśnienie. Musiałbym całkowicie rozebrać go i dopiero pompować. Spróbuje się przejechać do MkBike, bo są oficjalnym serwisem Marzocchi i zobaczę co powiedzą.
tobo Napisano 7 Sierpnia 2008 Napisano 7 Sierpnia 2008 widelec ten NIE MA CISNIENIA w komorze - fabrycznie komora jest pusta i pompowanie jej jest zupełnie bez sensu. dopompowywanie jej jest ewentualnie sensowne dla osob ktore skaczą. z1 to super widelec na sprezynach stalowych i jego sag ustawic najlepiej zmianą sprezyn (jesli jest to konieczne) to ze po wpompowaniu powietrza robi sie twardy jak beton jest zupelnie normalne - ten system marzocchi jest beznadziejny i nie spelnia w sensowny sposob swojej funkcji. info na ten temat bylo np w bike boaradzie w starym tescie widlecow o duzym skoku - napompowanie nawet w minimalny sposob tej komory rezultowalo uposledzeniem w drastyczny sposob pracy widelca. z1 ktorego mialem mozliwosc odsiadac zachowuje sie identycznie, tak samo 66 ktorego uzywalem. jesli widelec ma za duzy sag - wymien sprezyny. ile ugiecia wstepnego ma twoj?
INsejn Napisano 7 Sierpnia 2008 Autor Napisano 7 Sierpnia 2008 Właśnie w tym problem, że nie ma sprężyn do tego amora. Na MTBR się dowiedziałem tego. A SAG jest akurat za mały jak dla mnie(2,5 cm, a dla widelców FR musi być 25-30-% skoku) Na MTBR znalazłem taką wypowiedź: "No spring upgrades/compression settings, while the air assist is a pain to inflate... if you're under 200lbs, try to top the oil level instead. If you are heavier, you are in a trouble of using the poorly designed air adapter." Ja ważę 72 kg, więc może wyjściem jest zmiana oleju.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.